Poslanec VV Milan Šťovíček se stal starostou Litvínova.

Poslanec VV Milan Šťovíček se stal starostou Litvínova. | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Poslanec Šťovíček posílil TOP 09. Mají zájem zachovat limity těžby uhlí

  • 11
Poslanecký klub TOP 09 získal novou posilu. Stal se jím Milan Šťovíček, který byl původně zvolen za Věci veřejné. Po loňském třesku ve VV, kdy se odtrhla skupina kolem Karolíny Peake, Šťovíček také vypověděl loajalitu Vítu Bártovi, dál spolupracoval s vládou, ale do strany LIDEM nepřešel.

Do klubu TOP 09 a Starostů a nezávislých, který má nově 42 členů, se Šťovíček rozhodl vstoupit poté, co se ujistil, že i v novém politickém dresu bude mít podporu ve svém boji za zachování limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách. Pro Šťovíčka, který je zároveň starostou Litvínova, je to hlavní téma.

"Spojit síly s hnutím Starostové a nezávislí jsem se rozhodl především proto, že plně akceptovalo priority zachování územních limitů těžby, nepřijatelnost možnosti vyvlastnění a dalšího omezování vlastnických práv majitelů nemovitostí v dobývacích prostorech či nutnost podstatného zvýšení spodní hranice úhrady z vydobytého nerostu, zejména u strategických surovin," uvedl Šťovíček.

Jako člen klubu TOP 09 a Starostů se chce dál věnovat především otázkám ochrany a tvorby životního prostředí. Podle Šťovíčka nebyl jeho vstup do klubu podmíněn požadavky ani z jedné, ani z druhé strany. "Jde jednoduše o shodu na zásadních tématech a směrování naší politiky," konstatoval.

"Pan poslanec Šťovíček doposud, byť jako nezařazený, hlasoval v souladu s programovým prohlášením vlády. Což byl také jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli nabídnout mu členství v našem klubu," uvedl v úterý šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

Šťovíčkův hlas byl pro vládu klíčový nejen když se štěpily Věci veřejné, ale později například i při schvalování církevních restitucí nebo penzijní reformy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video