Marek Černoch končí v Úsvitu. Nesouhlasí se spoluprací s Národní demokracií antisemity Adama Bartoše

Marek Černoch končí v Úsvitu. Nesouhlasí se spoluprací s Národní demokracií antisemity Adama Bartoše | foto: Michal Sváček, MAFRA

Černoch opouští potápějící se Úsvit. Nechce být spojován s extremisty

  • 279
Šéf poslanců Úsvitu Marek Černoch opouští stranu Úsvit Národní koalice. Vadí mu snaha předsedy Miroslava Lidinského spojit se do voleb s extremisty z Národní demokracie Adama Bartoše. Dostal prý několik nabídek, za koho by mohl kandidovat. O své případné kandidatuře se zatím nerozhodl.

Černoch odmítl upřesnit, kdo mu nabídl místo na kandidátce. V úterý oznámila rozchod s Úsvitem poslankyně Jana Hnyková a už dříve ohlásil „přestup“ k Realistům poslanec Martin Lank. Černoch, který opouští stranu Úsvit, zatím ale zůstává v jejím poslaneckém klubu. Funkce předsedy klubu mu zajišťuje i vyšší plat, než kdyby byl nezařazeným poslancem.

Už v úterý Černoch iDNES.cz naznačil, že s antisemitou Adamem Bartošem, který stojí v čele extremistické Národní demokracie, nechce být spojován. „Nejsem magor,“ řekl k tomu doslova Černoch.

„Hlavním důvodem je můj kategorický nesouhlas s předsedou strany Miroslavem Lidinským a jednáním předsednictva, které několik měsíců blokuje uspořádání celostranického demokratického volebního sněmu. Úsvit za vedení Miroslavem Lidinským opustila více než polovina řadových členů, rozpadla se skoro polovina krajských komor a odešli čtyři poslanci - Petr Adam, Karel Fiedler, Martin Lank a Jana Hnyková,“ vyjmenoval Černoch.

Řekl, že totálně zkrachoval plán spolupráce s Blokem proti islámu, do kterého vložil Úsvit miliony korun za výrobu a celostátní distribuci novin a na náklady na volební kampaň.

„Krajské volby dopadly fiaskem bez jakékoli sebereflexe vedení strany. Poslední kapkou pro mě byla několikaměsíční snaha předsedy Lidinského spojit Úsvit s extremistickými stranami, jako je například Národní demokracie Adama B. Bartoše, který veřejně vystupoval s šibenicemi a byl stíhán za projevy antisemitismu,“ uvedl poslanec Černoch. „S těmito lidmi nechci mít osobně nic společného,“ zdůraznil.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video