Poslanec Václav Baštýř může na prodeji pozemků vydělat patnáct krát víc, než za kolik je koupil.

Poslanec Václav Baštýř může na prodeji pozemků vydělat patnáct krát víc, než za kolik je koupil. | foto: MF DNES

Poslanec levně nakoupil pozemky pod dálnicí, teď je draze prodá státu

  • 2728
Jihočeský poslanec Václav Baštýř z ODS nakoupil před dvěma lety pozemky pod budovanou dálnicí D3 na Českobudějovicku za 6 až 8 korun za metr. Stát, který pozemky potřebuje, teď bude platit 100 korun za metr čtvereční, tedy patnáctinásobně více.

Poslanec tvrdí, že v obchodu není žádná spekulace. Na pozemcích chce prý jen hospodařit, a kdyby bylo po jeho, mohl by stát vyplácet i méně.

Baštýř, jehož nákupy odhalila MF DNES na katastrálním úřadu podle smluv, které má k dispozici, kupoval pozemky v posledních dvou letech. Na patnáct z nich už má od státu předkupní právo a je tak v polovině svého obchodu. Drží dnes trumf, který Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) potřebuje pro stavbu.

Jaké pozemky Baštýř nakoupil a kolik může jejich prodejem státu vydělatČtěte v pondělí 14. 5. 2012

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

"Budeme mít snahu nevykupovat celé pozemky, ale bude to o individuálním přístupu. Když to nepůjde jinak, tak koupíme od majitele celý pozemek," přiznal MF DNES šéf českobudějovického Ředitelství silnic a dálnic Josef Pešl.

Baštýřovi tedy stačí se s ŘSD domluvit na celém odkupu a kompletní pozemek zhodnotí z průměrných 7 korun za metr na 100 korun.

Lidé, kteří poslanci pozemky prodali, se teď cítí podvedeni. Ačkoliv poslanec se hájí tím, že za části parcel, které jsou přímo pod dálnicí, vyplácel stejnou sumu, jako bude platit stát (tedy 100 korun za metr čtvereční), a za zbytek ceny nižší jako za ornou půdu, z kupních smluv to patrné není.

"O ničem takovém nebyla řeč. Prostě přišel a navrhnul cenu. Ani o dálnici jsme nemluvili, jen o tom, že tam bude hospodařit," říká například jeden z majitelů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video