Poslancům vadí například to, že Bárta řeční na schůzích dlouhé minuty, zatímco ostatní mají na vyjádření jen chviličku.

Poslancům vadí například to, že Bárta řeční na schůzích dlouhé minuty, zatímco ostatní mají na vyjádření jen chviličku. | foto: Dan Materna, MAFRA

Poslancům VV vadí diktatura Víta Bárty, uvažují o odchodu ze strany

  • 476
Až jedenáct z čtyřiadvaceti poslanců Věcí veřejných je natolik nespokojených, že zvažuje odchod ze strany. Nelíbí se jim autoritativní styl faktického šéfa Víta Bárty. MF DNES to řekly dva zdroje z vedení strany. Krize by mohla oslabit vládní většinu.

"Vít Bárta je silná osobnost a je zvyklý uplatňovat autoritativní metody v rámci své firmy. Myslím si ale, že strana by měla fungovat jinak," říká první místopředseda VV Jaroslav Škárka. Na otázku, zda pomýšlí na odchod ze strany, stoupenec pravicového proudu ve VV Škárka řekl: "Platí, že odejdu, pokud Věci veřejné budou prosazovat levicovou politiku a nebudou dodržovat koaliční dohody." Konkrétnější být nechtěl.

"Na klubu začíná být slyšet kritika od více lidí. Jedna z těch hlavních výhrad je styl Víta Bárty," potvrzuje poslanec Stanislav Huml.

Výhrady má i předsedkyně poslaneckého klubu Kristýna Kočí: "Jeden z poslanců na schůzi klubu poznamenal, že někteří mají sotva minutu na vyjádření, zatímco jiní – například pan ministr Bárta – mají i desítky minut."

Většina rebelů se zatím bojí hovořit na jméno, prý kvůli obavám z Bártovy odvety. V kuloárech se teď mluví o tom, že by nespokojenci mohli buď založit poslanecký klub mimo VV, nebo přejít k některé z koaličních stran. Jeden z místopředsedů ODS redakci potvrdil, že někteří poslanci Věcí veřejných sondovali u jeho strany.

Klub VV problémy popřel

Oficiálně Věci veřejné tvrdí, že situace vážná není.

"Poslanci VV odmítají spekulace o nejednotě poslaneckého klubu VV a odmítají spekulace o přeběhlících do ODS a TOP 09," uvedla strana v odpolední tiskové zprávě.

"Rozhodně to nemá parametry bratrovražedných bojů tak, jak bylo vidět teď v ČSSD," komentuje situaci ve Věcech veřejných Vít Bárta.

Nečasova vláda by případný rozpad VV zřejmě přežila. I kdyby od Věcí veřejných odešlo všech 11 nespokojených, vláda bude mít pořád pohodlnou většinu 107 hlasů.

A nebo by se ODS a TOP 09 mohly naopak spojit s rebely a poskládat vládu bez VV i Bárty. O tom zatím nechce nikdo spekulovat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video