Státní maturita (ilustrační foto).

Státní maturita (ilustrační foto). | foto: Radek Cihla, MAFRA

Maturity budou mít jen jednu úroveň a dva povinné předměty

  • 1041
Poslanci změnili pravidla pro státní maturity. Zjednoduší se a už příští rok mají mít pouze jednu úroveň obtížnosti. Povinné předměty zůstanou místo plánovaných tří jen dva, maturovat se bude z češtiny a cizího jazyka či matematiky. Nepovinné předměty budou také jen dva.

Úpravu školského zákona, kterou ministr školství Petr Fiala navrhl, podpořilo ve středu 142 ze 158 poslanců, nikdo nebyl proti, někteří se zdrželi hlasování. Potvrdit změnu musí ještě Senát. Je přitom třeba, aby začala platit před 15. listopadem, což je termín, do nějž studenti podávají přihlášku k maturitě.

"Veřejnost si z letošních maturit odnesla pocit, že nebyly v pořádku. A maturanti to, že se k nim stát nezachoval spravedlivě," řekl poslancům Fiala.

Pravidla se mění po tvrdé kritice letošních státních maturit, které byly podle některých studentů příliš těžké a více než pětina z nich v řádném termínu neuspěla (o stížnosti studentů na obtížnost maturit z matematiky najdete více zde). Tuto souvislost však ministr školství odmítl. Maturita podle něj plní tu roli, že nastavuje určitelnou nepodkročitelnou mez. 

Písemné slohové práce budou hodnotit učitelé jmenovaní ředitelem školy. Dosud sloh známkovali anonymní hodnotitelé, které vybralo Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání CERMAT.

Nově se už nepočítá s tím, že by mezi zkušební předměty společné části maturit patřily také občanský a společenskovědní základ a informatika. Podle ministra školství by je nebylo možné zajistit bez rizika dalších vážných problémů. Budoucí podobu maturit od roku 2015 má podle Fialy citlivě připravit expertní komise.

Podle schváleného zákona se mají změnit i možnosti odvolání ke krajskému úřadu nebo ministerstvu školství. Studenti mají mít nově na odvolání 20 dní místo dosavadních osmi nebo pěti dní.

"Je to kompromisní řešení," podpořila novou podobu zákona předsedkyně školského výboru Sněmovny Anna Putnová z TOP 09. Proti změně pravidel naproti tomu protestoval bývalý ministr dopravy za Věci veřejné Vít Bárta.

Spuštění státních maturit v současné podobě prosadil bývalý ministr školství za VV Josef Dobeš. Podle Bárty zatloukají poslanci další hřebík do toho, abychom byli "národem dělníků".


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video