Předseda zahraničního výboru Lubomír Zaorálek

Předseda zahraničního výboru Lubomír Zaorálek | foto: archiv iDNES.cz

Poslanci na cestách: dva procestovali téměř milion, v Číně se nelíbilo

  • 200
Delegace výborů dolní komory loni absolvovaly celkem 27 zahraničních cest. Celkem se jich zúčastnilo 88 poslanců. Na cestování mají ročně sněmovní delegace přes 12 milionů korun. Poslanci letos z těchto nákladů utratili téměř osm milionů. Nejnákladnější byly podle odhadu cesty Lubomíra Zaorálka.

Lubomír Zaorálek coby předseda zahraničního výboru společně s dalšími třemi členy výboru navštívil třeba Bosnu a Hercegovinu, Spojené státy nebo Peru a Kolumbii. Mimochodem u posledních dvou zmiňovaných zemí šlo podle odhadovaných nákladů o vůbec nejdražší cestu za uplynulý rok. Rozpočet měla na jeden milion korun.

„Šlo o jakési splacení dluhu vůči kontinentu, který jsme v minulosti zanedbávali, nebyli jsme tam dost aktivní,“ řekl MF DNES k výběru destinace Zaorálek. V případě Peru a Kolumbie jde přitom dle něj o ekonomicky nejvíce prospívající země, kam je třeba pomoci českým podnikatelům. A obráceně – peruánským a kolumbijským do ČR.

„I proto jsme v obou zemích vedli jednání na nejvyšších úrovních. Všechna byla velmi vstřícná a byl znát enormní zájem o ně. V Kolumbii dokonce na počest, že jsme tam přijeli, zřídili komisi pro spolupráci,“ popsal Zaorálek cestu s tím, že on sám by byl rád, kdyby se teď do zemí vypravila ministryně průmyslu.

Na další cestu – do Bosny a Hercegoviny – pak podle předsedy zahraničního výboru delegace vyrazila proto, že jde o nejnestabilnější a nejrizikovější bod Balkánu. „Proto je téměř povinností všech tam jezdit a situaci monitorovat. Protože tam v tuto chvíli jediné, co je dobré, je, že se tam neválčí,“ doplnil Zaorálek.

Co z toho? Bez odpovědi

Zřejmě nejzajímavější cesty v uplynulém roce absolvovala místopředsedkyně zahraničního výboru Zuzana Majerová Zahradníková. Oproti Zaorálkovi, který cestoval jen se „svým“ výborem, ona se s výborem pro evropské záležitosti „svezla“ do Kanady nebo Vietnamu.

Co přesně tyto dvě cesty přinesly, se ale MF DNES od Majerové Zahradníkové nedozvěděla. Dotaz nechala bez odpovědi. Ze schváleného záměru vyslání nicméně vyplývá, že v Kanadě se měla řešit témata jako reforma vzdělávání nebo způsob financování školství. To se pak mělo řešit i ve Vietnamu, přičemž Sněmovna za každou cestu, jíž se účastnilo pět a šest poslanců, zaplatila zhruba sedm set tisíc korun.

Ne ale všem se na cestách líbilo, jako třeba místopředsedovi hospodářského výboru Martinovi Kolovratníkovi (ANO), který s delegací vyrazil do Číny. „Návštěva mě zklamala. Byla to dlouhá a nákladná cesta, ale o problematice jádra a vysokorychlostní železnice jsme se toho moc nedozvěděli, moc jsme neviděli,“ postěžoval si.

Také by byl rád, aby se do budoucna z cest dělaly povinně výstupy, které by se následně projednaly a přijalo by se k nim usnesení. „Aby každý věděl, o čem ta cesta byla. Ne jen to, že se uskutečnila a program a výsledek zůstal neveřejný,“ dodal Kolovratník.

Nikdo nesedí doma

Delegace výborů dolní komory loni absolvovaly celkem 27 cest. Celkem se jich zúčastnilo 88 poslanců. „Platí, že na cestách by se poslanci měli s respektem na politické prostředí vystřídat. I když někdy není jednoduché se dohodnout, zatím se to vždy povedlo,“ řekl MF DNES Zaorálek a upozornil, že ani zbylí poslanci, kteří se neúčastní cest delegací výborů, nesedí jenom doma.

Samostatné cesty dělají i předseda a místopředsedové Sněmovny. Vojtěch Filip (KSČM) se například v Moskvě zúčastnil mezinárodního fóra na téma vývoj parlamentarismu. Radek Vondráček pak zase vyrazil mimo jiné na oficiální návštěvu Spojených arabských emirátů a Saúdské Arábie. 

Největší cestovatelé

Pět poslanců absolvovalo dohromady tři zahraniční cesty

  • Lubomír Zaorálek (ČSSD) -  Předseda zahraničního výboru sněmovny navštívil Bosnu a Hercegovinu, Peru a Kolumbii. Odhadované náklady - 499 500 Kč
  • Zuzana Majerová Zahradníková (ODS) - Byla v Kanadě, Vietnamu a USA. Odhadované náklady - 452 500 Kč
  • Tomáš Hanzel (ČSSD) - navštívil Tunisko, Kanadu a Japonsko. Odhadované náklady - 260 000 Kč
  • Martin Kolovratník (ANO) - byl v Číně, Francii a Polsku. Odhadované náklady - 162 000 Kč
  • Helena Válková (ANO) -  Navštívila Itálii, Portugalsko a Německo. Odhadované náklady - 137 500 Kč

Náklady jsou vypočítány z celkových nákladu na cestu v přepočtu na počet účastníků.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video