Předseda představenstva čínské skupiny CEFC Jie Ťien-ming (vlevo) je poradcem prezidenta Miloše Zemana od dubna 2015. | foto: Lucie Mikolášková, ČTK

Je to jeho ostuda, řekl Stanjura k tomu, že se Zeman nezbavil Jie Ťin-mina

  • 85
Vyšetřovaný čínský podnikatel Jie Ťien-min by podle šéfa poslanců Pirátů Jakuba Michálka neměl být poradcem prezidenta Miloše Zemana. Zeman by měl spolupráci s ním minimálně pozastavit. „Jde o poradce prezidenta republiky, který je spojován s korupcí,“ podotkl Michálek. „Je to jeho odpovědnost a jeho ostuda,“ řekl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Podle Pirátů by si také poslanci měli vyžádat zprávu Bezpečnostní informační služby o čínských aktivitách v České republice. Šéf poslanců ODS Stanjura k tomu řekl, že Poslanecká sněmovna má k tomuto účelu zřízenou komisi pro kontrolu BIS. Nepovažuje za vhodné, aby se tím Sněmovna zabývala při veřejném jednání.

První místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka zase od Hradu požaduje informace o tom, jak přesně byla financována cesta hradního kancléře Vratislava Mynáře a Zemanova ekonomického poradce Martina Nejedlého do Číny společně se zástupcem CEFC v Česku Jaroslavem Tvrdíkem.

Hrad po jejich návratu do Česka potvrdil, že Jie Ťien-ming, poradce prezidenta Miloše Zemana a dosavadní šéf společnosti CEFC, je vyšetřován pro podezření z porušení zákona a odejde z akcionářské struktury a vedení CEFC. Poradcem na Hradě ale zůstává. „Vyčkáváme prošetření celé záležitosti,“ sdělil iDNES.cz mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

CEFC také stahuje žádost o navýšení podílu ve skupině J&T Finance Group. Zatím vlastní v J&T deset procent, chtěla podíl navýšit na 50 procent. Zároveň do CEFC vstoupila 49 procenty čínským státem ovládaná společnost CITIC Group.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video