Kouření v restauraci

Kouření v restauraci | foto: Petr Topič, MAFRA

Poslanci už zákon proti kouření v restauracích nepouštějí ani na program

  • 1987
Na začátku byly sliby politiků, že od ledna příštího roku bude zakázáno kouření v restauracích. Tento týden přitom poslanci nepustili vládní návrh ani na program schůze Sněmovny. Šéf klubu KDU-ČSL Jiří Mihola iDNES.cz řekl, že bude chtít, aby na koaličním jednání jasně zaznělo, jaký bude postup vlády při dalším prosazování zákona.

„Už teď je jasné, že není reálné, aby zákon zakazující kouření v restauracích začal platit už od ledna příštího roku,“ uvedl Mihola. Za úvahu proto podle něj stojí vrátit se k jednoduššímu návrhu od poslance ANO Radka Vondráčka, který se týká jen kouření. Nepokouší se řešit více dalších věcí, jako je povinnost prodávat v restauracích jeden nealko nápoj levnější než pivo, jak je ve vládním návrhu ministra Svatopluka Němečka.

Jenže vládní návrh se tento týden vůbec nedostal do program. Když se na to Mihola ptal šéfa poslanců ČSSD Romana Sklenáka, dozvěděl se, že se pro něj nenašlo místo. Poslanec opoziční TOP 09 a odpůrce kouření Martin Plíšek se pokusil bod do programu doplnit na pátek, ale pro byli jen lidovci, TOP 09 a Úsvit. (jak kdo hlasoval, najdete zde)

„Tabáková lobby je mocná,“ řekl k tomu iDNES.cz Plíšek. Kdyby uspěl, poslanci by už ale téměř jistě nic neprojednali a nedostali by se ke schvalování zákona o elektronické evidenci tržeb.

„Čím přísnější zákon proti kouření v restauracích bude, tím lépe, ale teď podle mě stojí za to se zamyslet nad tím, který zákon se podaří prosadit snáze a rychleji,“ míní Mihola. „Mně je jedno, kterou cestou to půjde, jsem připraven podpořit i ten návrh vládní,“ uvedl Vondráček, ač mu na Němečkově verzi vadí podle něj zbytečný zákaz elektronických cigaret v restauracích.

„Ve sněmovně, když se budete bavit s jednotlivými poslanci, tak ty hlasy máme. Kdyby to byla priorita a já si myslím, že by to měla být priorita, tak při troše dobré vůle se to dalo zařadit někam, aby se to dalo reálně projednat,“ řekl iDNES.cz Vondráček.

Dostat svůj návrh, který neomezuje elektronické cigarety, zpět do hry se pokusí znovu na příští, listopadové schůzi. A šéf poslanců ČSSD Sklenák mu to prý již slíbil, že tentokrát se to už určitě na program dostane. „Už ale vím, že to nebude platit od roku 2016, tak abychom stihli alespoň ten rok 2017,“ říká poslanec hnutí ANO.

Zeman se zastal majitelů restaurací

Křišťálová Lupa 2015

Náruživý kuřák, prezident Miloš Zeman už několikrát zopakoval, že když zákon projde, vetovat ho nebude. Přesto lze v jeho vyjádření zaznamenat určitý posun. „Já ten zákon, i když ho nebudu vetovat, pokládám za nesmyslný,“ řekl minulý týden při návštěvě Zlínského kraje.

Připomněl platný zákon, který uložil majitelům restaurací vybudování oddělených místností pro kuřáky a nekuřáky. „Tito majitelé restaurací investovali do tohoto oddělení nemalé prostředky. A nyní bez jakékoli náhrady budou tyto prostředky znehodnoceny a jejich investice bude naprosto zbytečná, protože zítra se bude nekouřit všude,“ prohlásil doslova.

Je ovšem otázka, zda se skutečně „bude nekouřit všude“. Zatím to spíš vypadá tak, že v souboji o nový návrh mají navrch kuřáci. Už teď je jasné, že i na začátku příštího roku se kouřit bude.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video