Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zákon chránící Šumavu prošel. Poslanec Zemanovi vytkl „uslintané úchylnosti“

  9:05aktualizováno  12:59
Poslanci přes výhrady prezidenta Zemana a Senátu schválili 117 hlasy vládní verzi zákona o ochraně přírody a krajiny. Před tím se pohádali o Šumavu. Ostře vystoupil zejména člen klubu TOP 09 a Starostů František Vácha. Vyčetl prezidentu Miloši Zemanovi „uslintané úchylnosti“. Zeman ale poslance donutí o zákonu hlasovat ještě jednou, avizoval veto.

Senátní verzi, kterou poslanci ve středu odmítli a která se pokoušela zrušit dlouhodobý cíl ochrany přírody v národních parcích, přišel prezident Miloš Zeman podpořit do Sněmovny už minulý týden. „Nevěřte zeleným fanatikům,“ řekl při svém vystoupení poslancům. (více o jeho vystoupení zde).

„Já bych se zde ale chtěl ohradit proti přístupu prezidenta republiky k této problematice a především k jeho oplzlostem, které jsme zde museli vyslechnout,“ řekl Vácha.

„Prezident zmiňoval lidi, kteří s kácením stromů na Šumavě nesouhlasí. Mluvil o dívkách, které bránily dřevorubcům v pokácení těchto stromů, a vyjádřil lítost nad tím, že je dřevorubci nepřeřízli. Za nechutného smíchu některých z vás pak laškovně dodal, že samozřejmě myslel ty stromy. Nezlobte se na mne, ale vám tyto ubohosti opravdu připadaly vtipné?“ řekl poslancům u řečnického pultu Vácha z klubu TOP 09 a Starostů.

Zeman skutečně mluvil ve Sněmovně o tom, že za ministra životního prostředí Martina Bursíka se ke třem ztepilým smrkům připoutaly tři neméně ztepilé dívky z Hnutí Duha. „A když tam přišli dřevorubci, tyto dívky bránily dřevorubcům v pokácení těchto stromů. A místo toho, aby je tito dřevorubci přeřízli, pardon, mám tím samozřejmě na mysli ty stromy, nechápu, proč se smějete, aby je ti dřevorubci přeřízli, tak odešli,“ řekl doslova Zeman.

„Takové uslintané úchylnosti nepatří na půdu Poslanecké sněmovny a chtěl bych vyjádřit zásadní nesouhlas s těmito výroky. Panu prezidentovi bych chtěl vzkázat, že mezi těmito dívkami byly i studentky naší fakulty,“ uvedl Vácha, který působí na Jihočeské univerzitě jako děkan Přírodovědecké fakulty.

S koalicí byly i TOP 09, Úsvit a SPD. Zeman uplatní veto

Pro původní podobu zákona, tak jak již jednou prošla Sněmovnou, potom hlasovali poslanci vládních stran a nimi opoziční TOP 09, Úsvit i SPD. Zákon nepodpořila ODS, komunističtí poslanci, kteří se zdrželi a někteří poslanci ČSSD. (jak kdo hlasoval, najdete zde)

Zeman bleskově při návštěvě Karlovarského kraje vzkázal, že bude zákon vetovat. „Jak víte, proti tomuto zákonu je jak Plzeňský, tak Jihočeský kraj. A já si myslím, že vedle práv obcí je také zapotřebí respektovat práva krajů. A ne se snažit všechno řešit z Prahy,“ řekl Zeman.

Pokud si ale poslanci zachovají původní názor, prezidenta tak jako v případě jiných zákonů, které se snažil Zeman zastavit, přehlasují.

Zákon rozděluje parky do čtyř zón, 15 let se nemají měnit

Zákon počítá s rozdělením národních parků do čtyř zón a to na bezzásahovou přírodní, zónu přírodě blízkou, zónu soustředěné péče o přírodu a zónu kulturní krajiny, kterou by tvořilo zastavěné území parku.

Zóny v národních parcích nebude možné podle zákona 15 let měnit. V případě Národního parku Šumava by se první zóna měla rozšířit ze současných 13 procent na dvojnásobek, další zóny by pak měly zaujímat 24 procent, 40 procent a deset procent území parku.

Vymezí se taky cesty a trasy a místa pro táboření nebo pro splouvání řek. Zruší se zákazy rozdělávání ohňů v obcích nebo vjezdu mimo silnice. Stát nebude moci v národních parcích prodávat žádné své pozemky, na ostatní má mít předkupní právo.

„Nový zákon také zákazem dalšího rozprodeje státních pozemků lépe brání novým pozemkovým spekulacím a tak i zástavbě krajiny. Obáváme se, že to právě nejvíc vadí vlivným lidem s vazbami na regionální politiky, kteří dříve nakoupili pozemky v Národním parku Šumava s vidinou jejich převodu na stavební parcely,“ komentoval schválení zákona Martin Voráč z hnutí Duha.

Podle premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky schválená podoba zákona pomůže ochránit to nejcennější z české přírody, aniž by bránila turistickému využívání, a zajistí také trvale udržitelný rozvoj.

Národní parky v Česku

Senát chtěl zrušit patnáctileté moratorium na rozdělování parků do jednotlivých zón podle stupně ochrany. Ministr životního prostředí Richard Brabec z ANO ještě před přijetím zákona řekl, že se obává, že neprojde nic.

Brabec také poslance varoval, že senátní úpravy by mohly vést až ke konci národních parků jako nejcennějších chráněných území. Předvídal, že zákon se do Sněmovny stejně ještě jednou vrátí, protože ho Zeman bude chtít vetovat. A nemýlil se.

ANALÝZA: Zeman zamlžil bitvu o Šumavu. Připomeňte si klíčová fakta

„Senátoři otevřeli cestu k další vlně vykořisťování krajiny,“ varoval kolegy šéf poslanců TOP 09 František Laudát. Varoval před tím, aby se Šumava změnila v sezónní „Václavák“ a aby na ní parazitovali „zlatokopové“. Ve snaze Senátu nevidí posílení pravomocí obcím, ale především otevření dveří developerům. „Je vám osud vašich dětí a vnuků lhostejný? Dejte šanci přírodě,“ řekl také poslanec Jaroslav Holík z hnutí SPD.

Vliv developerů je blbost, nejsem zlobbovaný, řekl Votava

Proti tomu, že v části poslanců mají prsty developeři, se ohradil Václav Votava z ČSSD z Plzeňského kraje. „Myslíte, že ti lidé, kteří tam žijí, si chtějí nechat zničit Šumavu?“ ptal se a vyzval také ministra životního prostředí, aby jasně řekl, kdo a kým je zlobbovaný. Ustupování developerům je podle něj blbost. Senátní verzi označil za kompromis.

Podobně se v diskusi vyjádřil také další poslanec za Plzeňský kraj Václav Vilímec z ODS. Podle něj je třeba najít kompromis mezi extrémní ochranou přírody a tím, že na Šumavě také žijí lidé, jak to bylo po staletí.

Právě politici z Plzeňského a Jihočeského kraje dosud nejvíc spolu s prezidentem Zemanem vystupovali proti původnímu vládnímu návrhu zákona o ochraně přírody a krajiny, který se Senát pokoušel zvrátit a který ještě jednou zkusí zastavit Zeman.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Policie navrhla obžalovat tři firmy, které figurují v korupční kauze Dozimetr

16. dubna 2024  11:49

Další tři firmy navrhli policisté obžalovat v souvislosti s kauzou Dozimetr. České televizi (ČT) to...

Je to diktát, ne solidarita, odmítl Fico schválený migrační pakt EU

16. dubna 2024  11:28

Slovenský premiér Robert Fico v úterý odmítl nový migrační pakt, který minulý týden schválil...

Útok v kostele u Sydney byl terorismus. Policie útočníka chránila před davem

16. dubna 2024  11:18

Pondělní útok nožem v kostele poblíž Sydney policie vyšetřuje jako teroristický čin, oznámily...

Bili mě všichni. Běloruská vězeňkyně propašovala svědectví na toaletním papíru

16. dubna 2024  11:03

Běloruské politické vězeňkyni Kacjaryně Novikavové se vzácně podařilo popsat veřejnosti brutalitu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...