Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová poslancům řekla, že se rozhodně nebude zabývat tím, zda je Korán v souladu s českými zákony

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová poslancům řekla, že se rozhodně nebude zabývat tím, zda je Korán v souladu s českými zákony | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Poslanci se ptali ombudsmanky: A budete se taky zabývat Koránem?

  • 478
Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová zažila ve Sněmovně perné chvilky. Poslanec hnutí ANO Pavel Plzák se jí ptal, zda se bude zabývat také tím, zda je Korán v souladu s českými zákony, konkrétně s antidiskriminačním zákonem kvůli tomu, že ženy nemají stejné postavení jako muži.

„Já jsem se chtěl zeptat, jestli se bude nějak zabývat paní ombudsmanka tím, jestli některé věci, které jsou v Koránu a v náboženství, nekolidují s naším zákonodárstvím, konkrétně s antidiskriminačním zákonem. Tím konkrétně mám na mysli to, jestli to, že Korán nepovažuje ženu rovnoprávnou muži - to je problém Koránu, ať si to řeší, jak chce, ale jestli to nekoliduje s naším antidiskriminačním zákonem,“ řekl doslova Plzák.

A v kritice pokračovala Olga Havlová za Úsvit. Vytkla Šabatové, že se zastává politického islámu. „Nepřiznává ženám svobodnou volbu partnera, u soudu má svědectví muslimské ženy jen poloviční váhu, a svědectví křesťanky nebo židovky nemá u muslimských soudů váhu vůbec,“ řekla poslankyně. „Za dobu vašeho působení jsem zaznamenala, že jste spíše ochráncem práv uprchlíků, a chtěla byste více pravomocí ve svém úřadu. A já se vás ptám, proč se nezasazujete i o dodržování práv lidí nemuslimské víry a práv ateistů?“ ptala se Havlová.

„Není to mým zákonným úkolem, abych se zabývala Koránem nebo Biblí svatou. Prostě nebudu. A dostala jsem jako otázku, proč se zastávám pouze politického islámu. Prosím vás, já se nezastávám žádného náboženství automaticky, ani toho, že je někdo ateista, já se pouze zabývám tím, aby práva všech lidí byla zajištěna tak, jak jsou v zákoně. A nevěnuji se analýzám náboženských předpisů, ať těch či oněch,“ opáčila poslancům ombudsmanka.

Její přitomnost kvůli zprávě o činnosti jejího úřadu za loňský rok vyvolala smršť připomínek poslanců. „Kdy budete plnit ochranu práv českých občanů? Je třeba hájit práva našich občanů,“ řekl šéf poslanců Úsvitu Marek Černoch, který se přihlásil do diskuse k práci ombudsmanky jako první.

Kritizoval veřejnou ochránkyni práv za to, že měla v minulých měsících připomínky k podmínkám pro uprchlíky v zařízení pro uprchlíky v Bělé-Jezové. „Mají tam výběr ze tří jídel, lékařskou péči, kinosál i tělocvičnu,“ vypočítával Černoch. A nabádal ombudsmanku, aby se zastávala spíš těch, kteří uprchlíky v detenčním zařízení hlídají, než těch, kteří přicházejí do České republiky s falešnými doklady.

Poslanec za KDU-ČSL Ivan Gabal mu namítl, zda by stejná kritéria s falešnými doklady uplatňoval i v roce 1939, když z České republiky prchaly před nacisty židovské rodiny, aby se vůbec zachránily.

Šabatová: Když jsem byla v Bělé, uprchlíci neměli teplé jídlo

„Pokud jsem dramaticky tázána, zda se zabývám podněty, které přicházejí od občanů, tak 99 procent podnětů dostávám od občanů a také se jimi zabývám,“ opáčila Šabatová poslancům.

„Když jsem byla v Bělé-Jezové, někteří lidé teplé jídlo nedostávalo vůbec a v tělocvičně bylo ubytováno více než sto lidí, takže jako tělocvična nebyla využívána vůbec,“ upozornila. Zdůraznila, že bylo její povinností se zabývat tím, jaké jsou v Bělé-Jezové podmínky.

Poslanci nakonec zprávu o činnosti veřejné ochránkyně práv za rok 2014 vzali na vědomí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video