Poslanci schválili návrh zákona, jímž ocenili zásluhy zesnulého exprezidenta Václava Havla o svobodu a demokracii.

Poslanci schválili návrh zákona, jímž ocenili zásluhy zesnulého exprezidenta Václava Havla o svobodu a demokracii. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Poslanci schválili speciální zákon o zásluhách exprezidenta Havla

  • 679
Bývalý prezident a symbol sametové revoluce v roce 1989 Václav Havel dostal in memoriam zvláštní zákon. "Václav Havel se zasloužil o svobodu a demokracii," zní jediná věta vládního návrhu zákona, který ve středu schválili poslanci.

Zákon, který ještě musí potvrdit Senát a prezident Václav Klaus, podpořilo 136 ze 165 přítomných poslanců. Proti bylo 14 komunistů a dva poslanci ČSSD, Ladislav Šincl a Alfréd Michalík. Někteří komunisté a s nimi tři sociální demokraté (Dana Váhalová, Jiří Koskuba a Miroslava Strnadlová) se při hlasování zdrželi.

Zákonem chtějí politici uctít památku exprezidenta Václava Havla, který zemřel v prosinci ve věku 75 let. "Václav Havel patří mezi nejvýznamnější osobnosti v novodobých českých dějinách a určitě mezi nejvýznamnější osobnosti posledního půlstoletí našich dějin," zdůvodnil před poslanci návrh premiér a předseda ODS Petr Nečas.

"Někteří kritici návrhu zákona tvrdí, že podobné zákony by přijímány být neměly. S ohledem na českou ústavní tradici je však opak pravdou a stalo se již jakousi ústavní zvyklostí, že podobné zákony jsou přijímány k docenění právě těch mimořádných osobností, které se o stát či demokratickou společnost zasloužily zcela zásadním a nezpochybnitelným způsobem," připomněl Nečas.

Podobnými zákon parlament dřív ocenil Masaryka i Beneše

V minulosti parlament přijal podobné deklarativní zákony, které ocenily prvního československého prezidenta T.G. Masaryka, jeho nástupce na Hradě Edvarda Beneše i spoluzakladatel Československa Milana Rastislava Štefánika.

Se zákonem ve Sněmovně polemizoval předseda KSČM Vojtěch Filip. Havel podle něj něco jiného říkal a něco jiného dělal. "Můj hlas tomu návrhu nepatří. Nepatří mu proto, že si nemyslím, že historie dostatečně zhodnotila to, co Václav Havel řekl a to, co udělal," řekl Filip.

Proti jeho vystoupení se ohradil a Václava Havla se zastal místopředseda Sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek. "Napsal dopis Husákovi v době, kdy život tady byl naprosto nedůstojný a museli jsme se stydět před venkem, před sebou, že tady takto žijeme, tak on se tomu prostě postavil se všemi riziky," ocenil exprezidenta Havla. Jasná většina poslanců pak stejně jako Zaorálek zákon podpořila.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue