Kojenecký ústav a dětské centrum v pražské Krči. (ilustrační foto)

Kojenecký ústav a dětské centrum v pražské Krči. (ilustrační foto) | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Porodné bude i za druhé dítě. Za víc ne, ač Okamura hrozil vymíráním

  • 90
Poslanci kývli na to, aby rodiny dostávaly porodné i za druhé dítě. Tedy v případě, že příjem rodiny nepřesahuje 2,7násobek životního minima. Běžná rodina tak dosáhne na dávku, pokud její měsíční příjmy nyní nepřesahují 20 817 korun čistého. A porodné na druhé dítě bude deset tisíc korun.

Porodné na první dítě zůstává 13 tisíc korun. Koeficient, od něhož se nárok na porodné odvíjí, se zvýšil ze současného 2,4násobku životního minima (čistý příjem rodiny 18 504 korun čistého) na 2,7násobek životního minima.

Pro zákon, který ještě musí potvrdit senát a prezident Miloš Zeman, hlasovali s vládními poslanci z ČSSD, ANO a KDU-ČSL i zástupci ODS, Úsvitu a komunistické strany. Proti bylo jen jedenáct poslanců TOP 09. Celkem bylo pro 133 ze 159 přítomných.

Dopady zavedení porodného i na druhé dítě ministerstvo práce a sociálních věcí odhadlo na 330 milionů korun ročně, o které se náklady státu zvýší.

Předseda opozičního Úsvitu přímé demokracie Tomio Okamura neuspěl s návrhem, aby porodné nebylo jenom za druhé, ale i za třetí, čtvrté a jakékoli další dítě. Ale pouze v případě, že rodič minimálně pět let pracoval a má čistý trestní rejstřík, přičemž do těch pěti let by se započítávalo i vysokoškolské studium.

Zopakoval to, o čem mluvil již při předchozím jednání o návrhu, že českému národu hrozí vymírání, když se ženám nebudou rodit víc než dvě děti. A varianta, že by Česká republika tento problém řešila imigrací, podle něj není dobrá. „Je třeba vyčerpat všechny možnosti, jak podpořit české, moravské a slezské rodiny,“ přesvědčoval poslance Okamura.

„Zaráží mě víra některých z vás, že lze takto zvýšit porodnost,“ kritizoval myšlenku, že porodné může zvýšit porodnost, exministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09. Kdyby platilo to, že kde je více peněz, rodí se i více dětí, zažívala by Evropa oproti jiným částem světa populační boom. Opak je ale pravdou. „Vláda přesouvá peníze mezi generacemi a tváří se, že to platí ze svého,“ kritizoval Kalousek rozdávání více peněz porodným.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video