Přes protesty komunistů poslanci schválili dohodu CETA. Pohádali se i o banány a o máslo

Přes protesty komunistů poslanci schválili dohodu CETA. Pohádali se i o banány a o máslo | foto: Petr Topič, MAFRA

Schválení dohody s Kanadou předcházelo škorpení o banány i máslo

  • 117
Přes obstrukce komunistů poslanci schválili obchodní dohodu mezi Evropskou unií a Kanadou (CETA). Předseda KSČM Vojtěch Filip ji nazval kšeftem, který ponižuje občany a odebírá jim právo na zdravé potraviny. Lidovecký ministr kultury Daniel Herman mu na to opáčil, že jeho strana udělala ze země kolonii Sovětského svazu.

„Přijetím dohody CETA nijak neměníme české předpisy, žádné standardy se nesnižují. Dohoda přispěje k prohloubení spolupráce s Kanadou, podpoří export,“ řekl ministr průmyslu Jiří Havlíček z ČSSD. Pro schválení dohody bylo 85 ze 132 přítomných poslanců, 37 jich bylo proti. Senát dal souhlas s ratifikací dohody již v dubnu.

Filip tvrdil, že dohoda je nižší než standardy pro ochranu spotřebitele, které v Česku platí od roku 1992. „Mám zájem chránit občana České republiky před tím, aby nejedl jedovaté potraviny,“ prohlásil.

Ministr financí Ivan Pilný z ANO řekl, že nemá smysl opakovat důvody, proč je smlouva výhodná pro české firmy, podnikatele i celou Českou republiku. Prohlásil, že kdyby nebyla poslanecká imunita, některé věci, které Filip řekl, by mohly zajímat orgány činné v trestním řízení.

Herman o Filipově projevu řekl, že poslanci vyslechli klasickou protizápadní propagandu předsedy komunistické strany, která mohla být naplněním politického školení mužstva před 35 lety. Filipovi vyčetl, že mluví o suverenitě ČR, a vyčetl mu takzvaný zvací dopis z roku 1968, který sloužil jako záminka pro tehdejší okupaci vojsky Varšavské smlouvy.

Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik se proti tomu ohradil, že komunisté nejsou ti, kteří dráždí hada bosou nohou kontakty se sudetskými Němci. „My jsme ti, kteří se snažíme sloužit lidu České republiky,“ prohlásil.

Rozprava se pak stočila i k dostatku banánů nebo másla na pultech. Ivan Gabal z KDU-ČSL řekl, že Česko se nyní pohybuje v klubu zemí na velmi slušné úrovni, kde nikdo nemusí chodit na 1. máje na Letnou, aby viděl banány. Komunisté na to reagovali argumenty, že nyní občané stojí fronty na drahé máslo.

Na to reagoval předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Nezbylo než učinit pokus. Vyběhl jsem ven a bez problémů koupil máslo. Až si budou zase soudružky stěžovat, že stály frontu, ať přijmou dar od Kalouska, to jim bude jistě obzvlášť chutnat,“ řekl a daroval Kováčikovi zakoupené máslo. Kováčik mu opáčil, že chybí údaj o obsahu mléčného tuku, a máslo tak neodpovídá tuzemským požadavkům.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video