Šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš (uprostřed) | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Poslanci omezili výdaje na kampaň. Babiš nebude moci půjčit ANO

  • 117
Poslanci omezili dary i půjčky politickým stranám a omezili i náklady na volební kampaň. Strany budou moci dostat od jednoho jednotlivce nebo firmy jako dar nejvýše tři miliony korun. Úvěry stranám budou moci na návrh Martina Plíška z TOP 09 dávat jen subjekty licencované Českou národní bankou. „Agrofert Andreje Babiše už nebude moci půjčit ANO,“ řekl Plíšek.

Upozornil také, že se to nedotkne jen Babiše. „Sociální demokracie si také nebude moci půjčovat od společnosti Cíl,“ řekl. Cíl je vlastníkem sídla ČSSD, Lidového domu v centru Prahy. Plíškův návrh poslanci zakomponovali do zákona o politických stranách, který schválili stejně jako úpravu volebních zákonů.

Pro změnu, která se dotkne Babiše i jeho hnutí ANO, bylo 89 ze 157 přítomných poslanců - většina klubu ČSSD, lidovci, TOP 09, komunisti a Úsvit. Kromě ANO návrh nepodpořila ani ODS (hlasování zde).

„Já chci poděkovat panu Plíškovi, že hnutí ANO mi vrátí moje peníze, které jsem půjčoval bezúročně a hnutí si samozřejmě půjčí peníze v bance,“ reagoval na schválení zákona Babiš.

Před volbami dostaly strany na kampaň limit 90 milionů

Politické strany budou moci před volbami do Sněmovny v kampani utratit nanejvýš 90 milionů korun. Na strany bude dohlížet Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. S tím počítá úprava volebních zákonů.

V krajských volbách mají dostat strany a hnutí šanci utratit sedm milionů na kraj, v senátních 2,5 milionu na jeden senátní obvod a v eurovolbách 50 milionů. Nezměněn zůstává padesátimilionový limit pro kandidáty na prezidenta v přímé volbě hlavy státu. Strany budou mít také povinně takzvaný transparentní volební účet.

Na druhou stranu prošel ale i návrh šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjury, aby strany za každého poslance a senátora dostávaly více peněz, znovu 900 tisíc korun ročně, jak to bylo dříve. Nyní je to částka o pět procent nižší, tedy přesně 855 tisíc korun ročně.

Poslanci se opírali do společné reklamy Babiše s Jágrem

S kritikou vládního návrhu zákona upravujícího volební zákony, který ještě musí - stejně jako úpravu zákona o politických stranách - potvrdit Senát a prezident Miloš Zeman, vystoupil před hlasováním Plíšek z TOP 09. „Zákon neřeší kampaň na Vodňanské kuře. Ani ten úřad s tím nic neudělá. Účast politiků v soukromých reklamách bude bohužel umožněna,“ kritizoval vládní návrh zákona.

Sympatie hnutí ANO vyjádřil i Jaromír Jágr, který s Babišem spolupracoval při natáčení spotu firmy Vodňanské kuře, jenž spadá pod Agrofert.

Svou kritikou mířil na reklamu, v níž spolu s nejlepším českým hokejistou Jaromírem Jágrem, jenž si pochutnával na kuřecích křídlech, vystupoval šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš. I když to byla reklama na jím vlastněnou firmu, Babiš se zároveň ucházel o přízeň voličů. Na tuto reklamu upozorňoval ve Sněmovně i poslanec ODS Marek Benda.

Plíšek také kritizoval záměr zřídit úřad dohlížející nad stranami a navrhl zákon přepracovat. „Nejsme nadšeni ze zřízení nového úřadu,“ řekl také poslanec za ODS Marek Benda. Podle Radka Vondráčka z ANO může zákon přispět ke ztransparentnění volebních kampaní.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue