Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Poslanci odmítli možnost očkování dětí bez souhlasu rodičů

  • 232
Poslanecká sněmovna vyloučila, aby bylo možné bez předchozího souhlasu očkovat dospělého pacienta i děti bez souhlasu rodičů. To podle Ligy lidských práv a sdružení Rosalio připouštěl jeden z návrhů, který se měl objevit v zákoně o ochraně veřejného zdraví. Neprošla ani možnost individuálních očkovacích plánů.

Vypuštění sporného paragrafu, který by při určitém výkladu umožnil očkování bez souhlasu, navrhl poslanec za KDU-ČSL Vít Kaňkovský a většina poslanců se k předběžné opatrnosti před zneužitím paragrafu navrženého zdravotním výborem přiklonila. Individuální očkovací plány marně prosazovala poslankyně za TOP 09 Nina Nováková.

Otázkou očkování se poslanci zabývali v souvislosti s novelou zákona, která se očkování týká podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka z ČSSD jen „okrajově“. Mnohem více se týká například hluku.

Poslanci se přeli o pravidla pro hluk

Poslanci Věra Kovářová (STAN), Martin Plíšek (TOP 09), Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) i Bohuslav Svoboda (ODS) při schvalování zákona varovali před přijetím bodu, který podporoval Němeček a který by umožnil, aby dostal „časově neomezené povolení“, tedy výjimku, ten, kdo nebude schopen plnit hygienické limity hluku ve venkovním prostoru.

Poslanci upozorňovali, že by to zásadně zhoršilo podmínky pro život občanů bojujících proti zdrojům hluku ve svém okolí. Ministr Němeček se je snažil přesvědčit, že krajská hygienická stanice by mohla „časově neomezené povolení“ zrušit, ale většinu Sněmovny nepřesvědčil. Poslanci možnost výjimky pro zdroj hluku nepřijali. Poslankyně Kovářová před tím řekla, že kdyby tento návrh prošel, snažila by se o to, aby zákon skončil u Ústavního soudu.

Zákon přináší možnost, aby úředníci vstupovali do bytů kvůli kontrole zdroje hluku, kterým byly překročeny hygienické předpisy. Pokud by lidé vstup do bytu neumožnili, bude jim hrozit až půlmilionová pokuta.

Podporu získal také návrh komunistky Soni Markové, který vypustil povinné testování „podezřelých osob“ na HIV. Většina Sněmovny se přiklonila k tomu, že by se jednalo o zásadní zásah do soukromí.

Zákon ještě posoudí senátoři, takže jeho podoba nemusí být konečná.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video