Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Dan Materna, MAFRA

Koalice prosadila pevné hlasování o EET, proti zákonu míří nová kampaň

  • 450
Koalice na pátečním jednání prosadila pevné datum pro hlasování o zákonu o elektronické evidenci tržeb (EET). Jeho projednávání provázejí obstrukce opozice. Ani tentokrát se neobešlo bez silných slov. Strana soukromníků ČR mezitím představila kampaň, kterou hodlá proti EET a dalším vládním opatřením bojovat.

Pevné datum pro hlasování o kontroverzním zákonu poslanci schválili na návrh místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka. Ten navrhl, aby se o EET hlasovalo 10. února v 11:00. Do stejného data nakonec Sněmovna debatu k zákonu přerušila. Pravice má pevný termín hlasování za protizákonný a šéf ODS Petr Fiala už deklaroval, že jej napadne u Ústavního soudu.

„Koalice dnes znásilnila parlamentní demokracii, když odhlasovala ukončení debaty o elektronické evidenci tržeb a stanovila pevný termín hlasování o EET. Připomínám, že Jednací řád Sněmovny je zákon. Je nebezpečné, pokud si ti, kteří vládnou, začnou myslet, že se na ně zákony nevztahují, že si mohou dělat, co se jim zlíbí. Pokud skutečně dojde k hlasování, poslanci ODS odejdou ze sálu. Nebudeme se podílet na porušování zákonů,“ řekl Fiala.

„Věřím, že Ústavní soud to posoudí tak, že jsme dali opozici dostatek času,“ odpověděl na Fialovo prohlášení premiér Bohuslav Sobotka. Babišův návrh na snížení DPH na sudové pivo je podle něj marketingový tah na podporu EET. ČSSD údajně upřednostňuje snížení DPH u základních potravin.

„Samozřejmě budeme jednat, já se většinu návrhů dozvídám od vás,“ sdělil novinářům k návrhům o snížení DPH u masa a mléka Babiš.

Hlasování předcházely roztržky, které nakonec vedly v přerušení jednání. Učinila tak místopředsedkyně dolní komory Jaroslava Jermanová (ANO) poté, co napomínala ministra financí Andreje Babiše (ANO) a poslanec Daniel Korte (TOP 09 a Starostové), který v tu chvíli hovořil, se na ni kvůli tomu obořil.

Babiš do Sněmovny donesl transparent s nápisem EET levnější pivo a půllitru piva. Během projevu poslance Korteho opustil své místo u stolku zpravodajů a za jeho zády ceduli zvedal. Jermanová Babiše opakovaně žádala, aby ji položil. V momentu, kdy se Jermanová opět obracela k Babišovi, se na ni Korte obořil: „Budete mi furt do toho kvákat, paní místopředsedkyně?“

29.ledna 2016 v 08:59, příspěvek archivován: 29.ledna 2016 v 12:12

Vyrobil jsem si reklamu na EET a pokračuju v boji, tak snad už opozici přesvědčím. pic.twitter.com/85XleUSToU

Babiš na začátku jednání opřel transparent o pult, kde sedí řídící schůze. Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura vyzval Jermanovou, aby transparent nechala odstranit. „Nejsme na mítinku politické strany, tak bych prosil, aby ten transparent zmizel,“ řekl.

Jermanová přerušila jednání, svolala grémium a poté vyzvala poslance, aby jejich projevy směřovaly k věci a aby se nesnižovali na osobní úroveň. Po přestávce poslanci ANO Babišův transparent z jednacího sálu odnesli.

Soukromníci startují kampaň Vítězný únor 2016

Na chystané vládní zákony, zejména na aktuálně projednávanou EET, ale také na kontrolní hlášení DPH, v pátek reagovala Strana soukromníků ČR.

„Pro všechny podnikatele to bude znamenat další administrativní zátěž a zvýšené náklady, pro některé možná i konec jejich podnikání v podobě pověstného hřebíčku do rakve,“ uvedla v prohlášení, v němž představila svou satirickou kampaň nazvanou „Vítězný únor 2016“. První ze série opatření vlády totiž dopadne na podnikatele symbolicky 25. února.

Grafika ke kampani Strany soukromníků ČR proti vládním návrhům o kontrolním...

„Jde o první den, kdy se budou podávat kontrolní hlášení DPH. Toto datum již jednou do rozvoje soukromého podnikání zasáhlo. Šlo o rok 1948. Tato shoda nás inspirovala ke kampani,“ říká předseda Strany soukromníků Petr Bajer.

Vizuální část kampaně odkazuje na dobovou grafiku přelomu 40. a 50. let. A to obsahem i formou. Tento motiv byl pouze přenesen do reálií letošního roku. Použit bude v inzerci či v on-line prostředí. Součástí kampaně je i samostatný web na adrese www.zastavmeje.cz, kde jsou k dispozici mimo jiné hlavní argumenty proti kontrolnímu hlášení, EET a dalším vládním zákonům.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video