Rizhodčí soud pro sport má řešit majetkové spory. (ilustarční snímek)

Rizhodčí soud pro sport má řešit majetkové spory. (ilustarční snímek) | foto: Koláž - iDNES.cz

Skupinka poslanců navrhla speciální soud pro majetkové spory sportovců

  • 16
Skupina sedmi poslanců se domnívá, že je třeba, aby vznikl Rozhodčí soud pro sport. Věnovat by se měl majetkovým sporům ve sportu. Speciální soud by byl podle navrhovatelů rychlejší než běžné soudy a navíc levnější.

"Rychlé řešení sporů v oblasti sportu je dále nutné s ohledem na skutečnost, že kariéra sportovců je v zásadě velice krátká," zdůvodňují mimo jiné navrhovatelé v důvodové správě.

Soud pro sport by měl být  právnickou osobou se sídlem v Praze. Poslanci Pavel Staněk (ODS),  Jana Suchá (Lidem), Jan Bureš (ODS), Jan Pajer (ODS), Stanislav Polčák (TOP 09), Josef Tancoš (ČSSD) a Jan Chvojka (ČSSD) si od něj slibují, že bude spory řešit nejen rychleji, ale také efektivněji.

"Konečně má mít zřízení Rozhodčího soudu pro sport pozitivní dopad na státní rozpočet, jelikož je část výkonu soudní moci přenesena na Rozhodčí soud pro sport, aniž jsou současně převáděny finanční prostředky na jeho fungování a činnost. Rozhodčí soud pro sport je ekonomicky zajištěn z vlastních prostředků," stojí v důvodové zprávě.

Předlohu nejprve posoudí vláda. Pak o ní rozhodne parlament.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video