Poslanci koupili poškozenou krávu

  • 246
Poslanci Jan Mládek z ČSSD a Jiří Dolejš z KSČM koupili poškozenou krávu s rudou hvězdou a číslem 23, která byla součástí přehlídky Cowparade. Zaplatila za ni 46 500 korun. "Koupili jsme ji jako dvě fyzické osoby, jako dva poslanci," poznamenal pro iDNES Mládek.

"Chceme tak zabránit jejímu dalšímu zneužívání pro akce zneuctívající památku padlých hrdinů," řekl Dolejš.

Kráva výtvarníka Romana Týce stála na náměstí Kinských v Praze. Na zelené barvě měla číslo 23 a vedle něj rudou hvězdu. Svým vzhledem odkazovala na sovětský tank, který stál na stejném místě před listopadem 1989.

Krávu před časem poškodili tři studenti. Organizátoři akce se ji totiž chystali přemalovat na růžovo po vzoru výtvarníka Davida Černého, který po revoluci přemaloval tank.

To studentům připadalo neuctivé vůči vojákům, kteří padli při osvobozování Československa za druhé světové války. - více zde

Z celé akce tak sešlo a kráva zůstala zelená a poničená.

"Nechceme, aby tato kráva mohla být dále zneužívána jako artefakt pro akce zneuctívající památku padlých hrdinů, především pak památku padlých sovětských vojáků při osvobození Prahy," doplnil Dolejš.

Tři studenti, kteří krávu poškodili, podle Dolejše sice spáchali odsouzeníhodný vandalský čin, na druhou stranu ale "nastavili kruté zrcadlo naší lhostejnosti k pomalému přepisování dějin, ve kterém se z agresorů stávají oběti a z hrdinů zločinci".

Poslanci ani pořádající firma Serge & Cow podle něj nebude po studentech vyžadovat náhradu za poškození plastiky. Samotná kráva číslo 23 bude opravena a převezena do jižních Čech, kde se z ní stane obyčejná "Heřmánková kráva".

Výtvarný projekt CowParade vznikl v roce 1996 v Curychu. Dosud se akce uskutečnila v 18 velkoměstech, mimo jiné v Paříži, Montrealu, Londýně a Bruselu. V Praze, kde je vystaveno 220 exponátů, potrvá do konce měsíce. - příloha iDNES Cowparade 2004

Řada plastik je však už nyní poškozena, jedna byla ukradena. - více zde

Cílem projektu je nakonec plastiky prodat, a získat tak peníze na charitativní účely. - více zde

Neznámý vandal poničil jednu z vystavených krav - Romeo 23. Exponát symbolizoval ruský tank 23, který na stejném místě stál před revolucí. (9. června 2004)

"ROMEO 23" Romana Týce pro IRNERIO PRAHA s.r.o.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video