Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poslanci ČSSD chtějí vysvětlení v kauze Štiřín

  22:37
- Sociálnědemokratičtí poslanci se dohodli, že budou požadovat od premiéra Miloše Zemana vysvětlení ke kauze Štiřín. "Dohodli jsme se na tom, že samozřejmě budeme chtít vysvětlení, protože to není věc, která se dá zamést pod koberec. Není to usnesení, ale bylo to unisono jednotným hlasem takto požadováno," řekl po jednání poslaneckého klubu ČSSD jeho předseda Stanislav Gross.
Zeman se chystá celou věc s poradce Novotným probrat, nyní je však na třídenní návštěvě Lotyšska.

Přepisy dvou telefonických rozhovorů bývalého správce Štiřína Václava Hrubého
s poradcem Miloše Zemana Jaroslavem Novotným

klikněte zde

Rozhodnutí o dalším působení premiérova poradce Novotného je podle Grosse na Zemanovi. "Rozhodně si myslím, že je neúnosné, aby vysoký státní úředník...jednal takovým

Jan Kavan, ministr zahraničí:
O žádném nátlaku, který bych na kohokoli vyvíjel, anebo o komkoli, kdo by takovýto nátlak vyvíjel z mého popudu, natož aby byl mnou takto úkolován, nevím.
Miloš Zeman, předseda vlády:
Pan ministr Kavan mě ujistil, že panu Novotnému žádný takový pokyn nedal, já samozřejmě také ne, protože do této chvíle jsem ani nevěděl, že nějaký pan Hrubý existuje. Pokud by se ukázalo, že k tomu skutečně došlo, což v této fázi není jednoznačně prokázáno, tak ten člověk nemá co dělat jako můj poradce, na druhé straně konstatuji, že důkazy dosud nebyly podány.
Jaroslav Novotný, poradce premiéra Miloše Zemana:
Jsem velmi překvapen tím, co pan Hrubý rozpoutal. Poradím se proto s právníky, zda na tyto uváděné absurdity budu vůbec, případně jak, reagovat.
Josef Zieleniec, bývalý ministr zahraničí:
Vyzývám je znovu, aby se omluvili, anebo aby předložili důkazy o svém tvrzení. Není ani zbla pravdy na tom, co řekli, a celá věc je vymyšlená.
Poslanec Unie svobody Michal Lobkowicz:
Je to prostě šokující. Je to vážná věc.
Předseda Unie svobody Jan Ruml:
Pokud nebude celá záležitost uspokojivě vysvětlena, měli by ministr zahraničí Jan Kavan i premiér Miloš Zeman rezignovat.
způsobem, jaký byl medializován, pokud to, co bylo medializováno, je pravda," řekl Gross. Pokud se obvinění prokáží, není podle něj pro takového člověka ve státní správě prostor "ani na minutu".

Ministr Kavan: Hrubý chce odvést pozornost od svých chyb
Ministr zahraničí Jan Kavan prohlásil, že bývalý ředitel štiřínského zámku Václav Hrubý vystoupil s obviněním proto, aby odvedl pozornost od svých chyb. Hrubý přitom ve středu zveřejnil telefonáty a obvinil poradce premiéra Jaroslava Novotného, že ho vydíral. Ministerstvo zahraničí na něj podle jeho slov vyvíjelo nátlak, aby vyrobil nepravdivé důkazy proti bývalému ministru resortu Josefu Zieleniecovi.

"Hrubý byl z funkce ředitele příspěvkové organizace ministerstva odvolán pro důvodné podezření z porušení povinností vedoucího pracovníka státní správy," uvedl Kavan. Odmítl tak Hrubého tvrzení, že odvolání nesouviselo s porušením povinností.

Zeman: Nenařídil jsem zajistit důkazy proti Zieleniecovi
Premiér Miloš Zeman ve čtvrtek řekl, že nepověřil svého poradce Jaroslava Novotného, aby telefonicky žádal po bývalém řediteli štiřínského zámku

Rozhovor na první straně Revue Štiřín s ministrem Janem Kavanem, léto 1999
…Zámek Štiřín je místem, které již mezi evropskou špičku ve svém oboru patří. Nezbývá než popřát – zůstaňte na špici, na kterou jste se díky svému úsilí a poctivé práci propracovali…

…Kvalita poskytovaných služeb, preciznost údržby a rekonstrukce jednotlivých částí objektu, zámeckého parku s golfovým hřištěm i výjimečnost nově dostavovaných částí dávají dostatečné záruky plnohodnotné reprezentace naší země pro návštěvníky odkudkoli

Jan Kavan na adresu Václava Hrubého, podzim 1999
…Hrubý byl z funkce ředitele příspěvkové organizace ministerstva odvolán pro důvodné podezření z porušení povinností vedoucího pracovníka státní správy…

Václavu Hrubém důkazy proti exministru zahraničí Josefu Zieleniecovi. Právě jeho Zeman s odvoláním na svého ministra zahraničí Jana Kavana obvinil z uplácení novinářů a důkazy dodnes nepředložil.

"Pan ministr Kava n mě ujistil, že mému poradci žádný takový pokyn nedal," řekl ve čtvrtek Zeman, který si nechá celou záležitost prošetřit. Kavan také odmítl, že by na Hrubého vyvíjel nátlak.

Pokud by se podle Zemana prokázalo, že Novotný na Hrubého přece jen naléhal, ve funkci poradce skončí. "Na druhé straně konstatuji, že důkazy dosud nebyly podány," řekl Zeman.

Hrubý zveřejnil telefonáty, které dokládají, že byl nucen potvrdit údajnou korupci novinářů ze strany exministra zahraničí Josefa Zieleniece. "Bylo mi jednoznačně sděleno, že pokud tyto úkoly nesplním, budu odvolán," prohlásil Hrubý. Kromě Novotného zmínil i provozního ředitele ministerstva zahraničí Karla Srba.

Poradce předsedy Miloše Zemana Jaroslav Novotný vzkázal podle ČTK prostřednictvím Jindřicha Marka z tiskového Úřadu vlády toto: "Jsem velmi překvapen tím, co pan Hrubý rozpoutal. Poradím se proto s právníky, zda na tyto uváděné absurdity budu vůbec, případně jak, reagovat." Připustil, že s Hrubým o Štiříně hovořil. "Vedl jsem s ním telefony, ale telefonoval on mě, nikoli já jemu."

Bývalý šéf štiřínského zámku: Vydíral mne premiérův poradce

Hrubý zdůvodňuje své odvolání z postu ředitele štiřínského zámku, kter ý spravuje ministerstvo zahraničí, neochotou podílet se na konstruování smyšlených důkazů, která by potvrdila obvinění proti bývalému ministru zahraničí.

Mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil ovšem jakoukoliv souvislost Hrubého odvolání s kauzou stále nedoloženého obvinění Zieleniece z využívání státních prostředků na svoji osobní prezentaci odmítl.

"Nevím o ničem, co by tvrzení Hrubého mohlo potvrdit," řekl pro ČTK. Ministerstvo Hrubého odvolalo v září a uvedlo, že se bude moci vrátit pokud se nepotvrdí ministerská kontrola, která přinesla údajně pochybnosti v hospodaření.


Co tvrdí Václav Hrubý:
* ministerstvo zahraničí zveřejnilo minulý týden informaci, že Václav Hrubý obdržel k vyjádření druhou revizní zprávu generální inspekce ministerstva zahraničí. Tím byla podle Hrubého překročena jeho hranice loajality a rozhodl se zveřejnit záznam telefonických rozhovorů s poradcem premiéra Jaroslavem Novotným. Pět minut po zahájení konference se dostavil prozatimní ředitel Štiřína Jiří Zoufal, aby Václavu Hrubému předal druhou revizní zprávu k vyjádření. Vysvětlil to tím, že Hrubého nemohl dříve zastihnout
* zprávu inspekce přitom podle Hrubého 19. září přivezl do Kongresového centra ve Štiříně řidič tohoto zařízení, ale za deset minut pro ni z pověření vrchního ředitele provozní sekce Srby zase přijel řidič ministerstva
* 22. září prohlašuje na poradě nový správce zařízení Zoufal, že zpráva inspekce je tajná, nad čímž se Václav Hrubý pozastavuje, protože podle jeho názoru, nemůže obsahovat nic, co by mohlo ohrozit Českou republiku. Podle tiskového mluvčího ministerstva Aleše Pospíšila má zpráva 400 stran, Hrubý ovšem říká, že je jich pouze devatenáct, ostatní strany jsou údajně fotokopie dokumentů ze Štiřína
* Hrubý tvrdí, že v první fázi Karel Srba chtěl, aby vyrobil důkazy v kauze exministra Zieleniece. Dále měl napsat dopis, který by




Bývalý šéf zámku se rozhodl telefonáty s poradcem premiéra Jaroslavem Novotným zveřejnit  poté, co ministerstvo zahraničí přišlo se zprávou generální inspekce, která se zajímala o hospodaření zámku. Hrubý tvrdí, že mu do tiskové konference neb

Výňatek z telefonátu
z 11. 8.

Novotný: Buď vlastně, když uděláte, řekl bych, to, co se samozřejmě dá nazvat mezi námi dvěma jako vydírání, a to znamená, uděláte ten dopis, jo...
Hrubý: Ano.
Novotný: Tak samozřejmě vy máte pokoj, klid, a dokonce dostanete i prachy. Neříkám, že zejtra, ale prostě ještě v letošním roce.
Hrubý: Ano.
Novotný: Když to neuděláte, nezachráníte ani sebe ani tu Kněžínkovou, teda Knížkovou, jo.
Hrubý: Já právě nevím, jestli pan ředitel Srba ví, co se vlastně na mně jako žádá, víte ono...
Novotný: No, ne, podívejte se, jako, to si můžeme povídat my, jo, ale pro něj to je alfa omega, on mně mimo jiné řekl dneska, že na něj tlačí samozřejmě ministr, já tomu sice dvakrát nevěřil, ale pak jsem se zdržel v práci, proto jsem nebyl ještě před chvílí doma, a tam jsem povídal o jinejch věcech s Mirkem Šloufem... Dnes mi volal Kavan a říkal mu, tak hele, jaks to teda vyřídil, to s tím Štiřínem, jo čekáme na závěry.
Hrubý: Ano.
Novotný: Takže jako spíš se potvrdilo, že ten ministr o tom ví.
yla předána. To ovšem mluvčí ministerstva zahraničí Pospíšil odmítl a sdělil, že bylo učiněno několik pokusů. Asi pět minut po začátku tiskové konference přišel prozatimní ředitel štiřínského zámku Jiří Zoufal právě s touto zprávou.

Mluvčí Pospíšil ovšem telefonáty zpochybnil: "Já pana Novotného neznám, nikdy jsem ho neviděl. Před chvílí jsem mluvil s panem ministrem, ten zná pana Novotného jen velmi zběžně. Nikdy s ním pracovně nejednal, natož aby ho úkoloval," prohlásil Pospíšil v rozhovoru Radiožurnálu. Dodal, že ho i provozního ředitel ministerstva zahraničí Karel Srba ujistil, že Novotného nikdy ničím nepověřoval.

Hrubý tvrdí, že ho úředníci vydírali a hrozili, že bude odvolán. Uvedl, že měl napsat dopředu nadiktovaný dopis, na jehož základě by mohl vrchní ředitel provozní sekce ministerstva zahraničí Karel Srba odvolat z funkce ředitelku finančního odboru Knížkovou. Za to jsem měl "dostat prachy," citoval Hrubý Jaroslava Novotného - poradce premiéra Zemana, který mu sděloval po telefonu požadavky vrchního ředitele Srby.

Právě s Novotným Hrubý uskutečnil inkriminované rozhovory, jejichž nahrávky má redakce iDNES k dispozici a můžete si je poslechnou - ikonka audio.

Hrubý je rozhodnut v nejbližších dnech podat civilní žalobu na určení neplatnosti jeho odvolání z funkce Konferenčního centra Štiřín. Do 8. listopadu se mají nový správce Jiří Zoufal (bývalý poslanec za ODS a bývalý ředitel Orbisu) a Václav Hrubý vyjádřit k zatím tajné zprávě generální inspekce, která prověřovala hospodaření štiřínského centra.

Miloš Zeman v červnu obvinil Josefa Zieleniece z toho, že uzavřel na šedesát smluv s mediálními agenturami, které měly popularizovat osobu Josefa Zieleniece. Své sliby o dodání důkazů Zeman do dnešního dne nesplnil. Začátkem září ministr Jan Kavan odvolal Hrubého. Skandál naplno vypukl, když na protest proti jeho odvolání houslový virtuos Josef Suk přerušil pravidelný hudební cyklus Sukův Štiřín.

Úryvek ze zářijového telefonátu

Novotný: No, já bych to řek asi takhle, víte. Podívejte se, samozřejmě v tom červnu, když jsme se o tom poprvé bavili, tak nebyla na stole ta aféra s tím Zieleniecem, když to takhle nazvu, jo. A vy jste se vlastně dostal jako nechtěně do tý velký hry, jo. A co si budeme povídat, samozřejmě, prostě teďka vlastně dokonce i ten Srba vlastně bojuje za takříkajíc svůj život, protože vlastně Kavan chce po mně, aby on mu sehnal ty důkazy, a on teda to zase chce po dalších svejch podřízenejch, že jo, včetně vás. A v podstatě mně teda on to definoval asi tak, že ten dopis, kterej tenkrát víceméně jsem vám říkal, co by tam mělo bejt napsaný, že teda byl zase trošku jinačí, tak já to nechci ani nemíním prověřovat, jo, ale že teda pokud jde o ten problém toho Zieleniece, tak že jste mu nepomohl vůbec, takhle to definoval on. A že vlastně mu přímo Kavan nařídil, prostě, aby teda vás z tý funkce odvolali. Takhle mě to přímo řek, jo. A … co že?
Hrubý: Ne, to jsem úplně…
Novotný: No, dobře, takhle mně to řek, já prostě… Já jsem pak ještě vlastně na to konto, se ptal ještě… vlastně Mirek Šlouf mluvil s Kmoníčkem, s Kavanem, i s tím Srbem, jo, a všichni jako řekli, že bohužel, vlastně, že je to jako, řek bych velká hra, nedá se v tom jako nic jinýho dělat, jo. Teď tadyhle do toho bohužel člověk nemůže vůbec zasahovat. Já vůbec takovýhle hry nemám rád a většinou se jich nezúčastňuji, když už teda vlastně jsem se jako teda do toho vašeho problému zamíchal, tak jsem teda chtěl kolem toho pokračovat, ale v podstatě teď je to úplně beznadějný. Takže, skutečně, jak Kavanovi tak Srbovi teče do bot, že jo, oni v poté, řek bych, takový ty důkazy, který by teda hlavně zbaštili ti novináři nemaj, a tak hrajou jakoby trošku o čas a samozřejmě mlátěj kolem sebe. Takhle to prostě vypadá. Já jsem jako na to konto si říkal v duchu, no prostě, co se dá dělat, jo, prostě. Je to vyšší moc, já říkám těžko v tomhle tom smyslu můžu pro vás jako něco udělat, jo. To je skutečně jako, řek bych vyšší moc, dokonce prostě Kavan řek, že mu je úplně jedno, jaksi kdo na čem má prostě zájem, on prostě tady v první řadě musí jako se zachránit on a ostatní ho nezajímá.
...
Novotný: Protože on totiž teďka ten Srba je jako v těžký situaci, jo. Jako on je šéf hospodářskýho úseku, že jo, a hospodářskému úseku uložil Kavan nalézt ty důkazy, jo. Tak paní Kněžíkový teďka říkají, že nenašla ty faktůry, že jo, o kterejch se hovořilo, a jemu budou říkat, že nenašel důkazy. Takže on sám teďka bojuje, řek bych, já myslím, že je to dřív nebo později smete, jo. Říkám, to jsou věci, který jsou velmi citlivý, nikde bych ty slova neopakoval, co vám říkám, ale taková je situace, prostě no. To se dostalo do prostě, hrozně nepříjemné souvislosti, kterou jsme nemohli předpokládat, když jsme spolu o tom začli komunikovat, jo. A teď bohužel vlastně je to tak, že teče do bot Kavanovi, teče do bot tomu Srbovi, jo. Ten premiér je v tomhle tom hroznej prevít, ten premiér si tu fámu nevymyslel. On mu ji skutečně Kavan řek, neměl to prověřený a Kavan ho vlastně dost dobře nezná. My, když něco před premiérem řekneme, co nemáme prověřený, tak řekneme větu, ale v zápětí dodáváme, ale nemáme to ověřený, jo, a on to nepoužije, kdežto, prostě, on mu tohle to neřek, že to nemá prověřený, jo, a ono se mu to tam někde v tý hlavě uhnízdilo, pak to později ten premiér řek, řek taky, že mu to řek….pardon já se podívám, někdo zvoní… To nám nese nějakou poštu, poněvadž já nebyl celej den doma… Jo, takže, říkám, že prostě, teď jsem ztratil trochu nit, co jsem to povídal naposledy…
Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Johnson i Pelosiová. Fiala v Kongresu mluvil s vlivnými, uctil Havlův odkaz

16. dubna 2024  20:25,  aktualizováno  22:35

Od zvláštní zpravodajky ve Washingtonu Podpora Ukrajiny, Izraele a Tchaj-wanu, nutnost transatlantické spolupráce, ale také dodávky LNG -...

Nebyl bych objektivní, ošívají se vybíraní porotci nad Trumpem a pornoherečkou

16. dubna 2024  19:47,  aktualizováno  22:05

Do procesu s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem bylo dnes vybráno prvních šest z 12...

Vysoké renomé, hodnotí Fialu v USA vládní politici. Jen loutka, míní Okamura

16. dubna 2024  21:41

Návštěva premiéra Petra Fialy v USA se neobešla bez komentářů politiků na domácí půdě. Podle...

Blíží se průlom u prodeje části drog. Mají se k nim dostat ale jen dospělí

16. dubna 2024  5:38,  aktualizováno  21:13

Koaliční politici se chystají za pevně daných podmínek umožnit prodej některých lehčích drog jako...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...