Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Poslanci spustí revoluci v alimentech, použijí modely výpočtu z ciziny

  • 309
Poslanci sociálního výboru se rozhodli spustit revoluci v alimentech. Do roka chtějí připravit nová pravidla, podle kterých se bude výživné pro děti z rozpadlých rodin vypočítávat. Nově by se alimenty mohly vypočítávat podle pevně stanoveného matematického modelu.

S nápadem přišli před časem advokáti, kteří se specializují na rozvodové spory. Spojence získali přímo v šéfovi sociálního výboru Jaroslavu Zavadilovi. Podle něj má být nový model spravedlivější.

„Chtěli bychom projednat možnost, že by se o rok odložil návrh zákona o náhradním výživném a připravil se znovu, komplexněji i s novými tabulkami pro výpočet výživného. Bylo by to jedno z možných řešení, aby se podařilo zahraniční zkušenosti rychle zapracovat i do českých reálií,“ řekl Zavadil.

Zavadil plánuje uspořádat odborné semináře. S prvním nástřelem návrhu už však stihl seznámit své kolegy ze Sněmovny. Po první debatě ve výboru, která proběhla tento týden, se zdá, že návrh může získat podporu i v jiných politických stranách než jen v sociální demokracii, za niž Zavadil kandidoval.

Politickým problémem by naopak mohl být fakt, že by to znamenalo stop pro návrh z dílny sociálnědemokratické ministryně Michaely Marksové.

Pevně stanovené modely

Nápad z pera rozvodových advokátů vychází z praxe běžné například v Německu, Rakousku či ve Francii. Tam pro výpočet výživného existují pevně stanovené matematické modely. Kalkulují například s tím, aby rodiči, který alimenty platí, zůstala jistá částka na živobytí, počítají s tím, zda žije v nové rodině, má další děti a jaký je příjem jeho partnera.

V Česku výše alimentů často závisí na náhodě a leckdy i na náladě soudce.

Exministryně Daniela Kovářová zavedla tabulku, která určuje, kolik procent z platu by podle věku dítěte měl na výživném rodič platit. Je to však pouze pomůcka, která navíc vede k příliš zjednodušenému pohledu na konkrétní spory. Soudci proto přiznávají, že se jí v praxi téměř nikdo z nich neřídí.

„Určitě bychom takový matematický model uvítali,“ řekl zlínský soudce Josef Holcman. Ostatně i v Česku se už sami soudci před časem zabývali vytvořením softwaru, který by jim při stanovení výše výživného pomohl. Existuje už i jeho zkušební verze. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video