Poslanci se začali zabývat žádostí policie, aby zbavili imunity Víta Bártu a Jaroslava Škárku a vydali je k trestnímu stíhání.

Poslanci se začali zabývat žádostí policie, aby zbavili imunity Víta Bártu a Jaroslava Škárku a vydali je k trestnímu stíhání. | foto: 2x MF DNES - Jan Zátorský

Poslanci chtějí celý spis policie, než rozhodnou o vydání Bárty a Škárky

  • 270
Mandátový a imunitní výbor Sněmovny požádá policii o celý vyšetřovací spis, než doporučí, zda mají být Vít Bárta a Jaroslav Škárka vydáni k trestnímu stíhání. Bártu chce policie stíhat kvůli podezření, že se snažil uplácet bývalé poslance VV. Právě Škárku a také Kristýnu Kočí. Bárta tvrdí, že jim peníze půjčil.

"Nechceme rozhodovat jen na základě několikastránkové žádosti," odhadl už před jednáním výboru jeho předseda Jeroným Tejc z ČSSD.

Do Sněmovny minulý týden dorazila devítistránková žádost policie, aby byli Bárta a Škárka zbaveni imunity. Výbor rozhodl, že spis od policie bude chtít. Ani jeden z obou poslanců se hodinového jednání imunitního výboru nezúčastnil.

Bártu i Škárku si výbor pozval na další jednání, které bude 12. července. Do té doby se musí vyřešit, zda Sněmovna o vydání poslanců rozhodne již na mimořádné schůzi v červenci, nebo až na řádné schůzi na konci srpna. Tejc odhadl, že to bude až v pozdějším termínu.

"Zatím jsme to na klubu neřešili," odpověděla šéfka poslanců Věcí veřejných a členka imunitního výboru Karolína Peake na dotaz, zda budou VV chtít, aby byl Bárta zbaven imunity a vydán.

Policie se přiklání k tomu, že Bárta uplácel. Poslanec tvrdí, že šlo o půjčky

Policie se přiklání k tomu, že Bárta chtěl své bývalé stranické kolegy uplatit. Začátkem dubna na něj proto podal trestní oznámení nejprve Škárka. Zároveň policii předal obálku se 170 tisíci korunami a s Bártovými otisky prstů. Později podala trestní oznámení i tehdejší šéfka poslanců VV Kočí, která od Bárty dostala půl milionu korun. Oba tvrdí, že šlo o úplatek za loajalitu. Bárta tvrdí, že šlo o půjčku.

"Jsem nevinen a jsem přesvědčen, že k tomuto výsledku povede i vyšetřování celé kauzy," říká exministr dopravy a neformální lídr VV Bárta.

Kočí a Škárku vyhodily VV ze strany a podezírají je z komplotu, který měl stranickému křídlu Petra Tluchoře v ODS pomoci k rozštěpení poslaneckého klubu Věcí veřejných. Jak odpadlíci od VV, tak Tluchoř to popřeli.

Jako svědek, který podporuje výpověď Kočí, u policie vypovídala Alena Maršálková, která tehdy pracovala pro poslanecký klub a teď je asistentkou Kočí. Podle Maršálkové ji Kočí požádala, hned jak dostala obálku, aby sehnala notáře či právníka, aby mohla peníze uložit do úschovy. Po několika dnech podala Kočí trestní oznámení a následovala Škárku. Ten ale od Bárty dostával už předtím 55 tisíc korun měsíčně a nechával si je. Tvrdí ale, že to nepovažoval za úplatek.

Žádostí policie o vydání Bárty a Škárky se poslanci začali zabývat právě v době, kdy vrcholí "ultimátum", které daly Věci veřejné vládní koalici. Pokud se do konce června vládní strany nedohodnou na dodatku ke koaliční smlouvě, přestane podle VV platit. Zatím není jasné, jestli to bude znamenat i odchod ministrů za Věci veřejné z vlády a jak se bude strana dál chovat ve Sněmovně.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video