Karel Tureček při oslavě volebního vítězství v sídle TOP 09 v Jihlavě. (26....

Karel Tureček při oslavě volebního vítězství v sídle TOP 09 v Jihlavě. (26. října 2013) | foto: Jaroslav Šnajdr, MAFRA

Karla Turečka vyhodili z klubu TOP 09. Politika „Antibabiš“ je mi cizí, říká

  • 86
Karel Tureček již není členem poslaneckého klubu TOP 09. Jeho dosavadní kolegové ho z klubu vyloučili. Už od června není členem TOP 09 a hlasuje občas s vládní koalicí, například když chtěla TOP 09 omezit, aby se firmy vlastněné ministry nesměly účastnit výběrových řízení, přidal se k ANO a ČSSD, aby nebyl omezen ministr financí Andrej Babiš.

Když Sněmovna schvalovala elektronickou evidenci tržeb a TOP 09 i ODS na protest proti způsobu hlasování o zákonu opustily jednací sál, Tureček v sále zůstal.

„V podstatě už rok a půl s námi nic společného. Jsme také adresáty určitého pohoršení ze strany našich voličů,“ řekl iDNES.cz předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Ve chvíli, kdy se TOP 09 dostala do opozice, hledá, ke komu by se přitulil. Zpočátku se zdálo, že by to mohla být sociální demokracie, teď to vypadá spíš na ANO,“ odhaduje Kalousek. Po vyloučení Turečka z klubu disponuje TOP 09 ve Sněmovně 25 poslanci.

Nekandidoval jsem, abychom tu obstruovali, říká Tureček

Karel Tureček řekl iDNES.cz, že vstup do jiného poslaneckého klubu je jednou z možností, kterou zatím zvažuje. „Nedělám unáhlená rozhodnutí,“ uvedl.

S vyloučením z klubu TOP 09 prý „nemá problém“, chystal se stejně odejít v pátek dopoledne v 11 hodin sám. „Nesouhlasím totiž s tím, že poslanci TOP 09 plánují odejít z jednacího sálu Sněmovny před projevem prezidenta Miloše Zemana,“ uvedl Tureček. Zeman přijde podpořit přijetí ústavního zákona o obecném referendu, který TOP 09 nepodporuje, ale Tureček s ním nemá problém.

„Neuvědomuji si, že bychom ve volební kampani slibovali politiku nekonstruktivní opozice a že budeme obstruovat ve Sněmovně. Program Antibabiš je teď pro TOP 09 všechno,“ řekl iDNES.cz Tureček v narážce na postup své dosavadní strany při hlasování o elektronické evidenci tržeb.

Ve Sněmovně Tureček rozhodně nepatří mezi nejviditelnější poslance. Patří k těm, kteří vystupují minimálně. Přitom v minulosti byl i poradcem a náměstkem různých ministrů. Ve funkci náměstka ministra zemědělství působil v oblasti vodního hospodářství.

Do TOP 09 přišel Tureček z KDU-ČSL spolu s Miroslavem Kalouskem, když se spolu se svými věrnými uvnitř této strany rozhodl Kalousek lidovce v roce 2009 opustit a založit s pomocí Karla Schwarzenberga novou stranu TOP 09.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video