Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Posedlost tělem. Bigorexií trpí spíše muži, porucha umí ničit zdraví i vztahy

  20:07
Cvičení a zdravá strava bohatá na bílkoviny. V principu zdravé chování ovšem nezřídka přechází do chorobného stavu. Poruchou příjmu potravy, které se říká bigorexie, trpí častěji muži. Některým se celý život přesune do posilovny, taková posedlost pak může vést až k rozpadům vztahů nebo ztrátě zaměstnání.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek

Filip N. z Prahy byl v dětství trochu při těle, za což si od spolužáků občas vysloužil posměšky. Již jako patnáctiletý se proto rozhodl se svou postavou něco udělat a začal navštěvovat posilovnu. Co byl na začátku jen koníček a součást zdravého životního stylu, přešlo postupem času do obsese.

„Nebyla to záležitost týdnů, ale let, během kterých jsem do posilovny chodil více a více. Postupně jsem se dostal do fáze, kdy jsem tam chodil třeba i když jsem byl nemocný. Tělo mi pak už dávalo najevo, že to není dobře. Třeba jednou za dva měsíce úplně vypnulo a já nebyl schopný několik dní kvůli horečkám ani vstát z postele,“ popisuje.

Čtvrtina dětí má nadváhu, varuje studie. S obezitou se více potýkají chlapci

Z posilování a obecně udržování si postavy se totiž stala posedlost. Filip do fitness centra chodil denně, i když se potřeboval učit či na Vánoce. Někdy i vícekrát denně. Na dovolenou si s sebou balil vlastní jídlo, aby nepokleslo množství bílkovin, které denně přijme.

„Pamatuju si na svůj maturitní ples a následný večírek. Měli jsme tam raut a já si jediný nic nedal, byly to totiž samé nezdravé věci. I tak jsem ale měl špatný pocit z kalorií z alkoholu. Takže když jsem přišel domů, řekl jsem si, že musím před spaním ještě cvičit, ačkoliv jsem byl úplně mimo a spíš jsem si mohl ublížit,“ dodává.

Nemoc mužů

Filip totiž trpí poruchou příjmu potravy, které se říká bigorexie. V kontextu České republiky na ni nedávno upozornila série podcastů Českého rozhlasu Hrana. Lidé, kteří jí trpí, si úzkostlivě zakládají na své postavě a svalové hmotě. Ačkoliv formálně ještě nejde o uznanou nemoc, kategorizuje se tak obecně mezi poruchy příjmu potravy, podle odborníků se vyskytuje čím dál častěji.

„Jsou to lidé, kteří mají pozornost extrémně zaměřenou na své tělo a mají představu, že budou šťastnější, společensky úspěšnější a sebejistější, když bude jejich postava co nejvíce silná a atletická. Tomu postupně podřizují svůj čas, své zacházení s jídlem. Většinu času tráví v posilovnách nebo usilovným cvičením,“ popisuje Jan Kulhánek, psycholog a psychoterapeut, který se zabývá poruchami příjmu potravy.

Psychiatři během epidemie zaznamenali více pacientů s depresemi

Ačkoliv se bigorexie nevyhýbá ani ženám, na rozdíl od ostatních poruch příjmu potravy jde spíše o doménu mužů. Typický pacient je tak muž kolem osmnácti až dvaceti let věku.

Základní aspekty nemoci jsou dva - lidé, kteří jí trpí, usilovně cvičí. Kromě toho přijímají extrémní množství bílkovin a v řadě případů také anabolik či steroidů.

„Podobně jako u mentální anorexie nebo bulimie, ani u bigorexie není jediný model průběhu nemoci či jediná příčina, která k ní vede. Většinou na začátku stojí nejistota ve své mužské roli, nespokojenost sám se sebou a větší zájem na tom, co si o mně myslí a říkají ostatní,“ říká Kulhánek. Dodává, že u někoho je na počátku nadváha či naopak nadměrná hubenost. Ani to ale není podmínkou. 

Problém nemoci spočívá v nejasné hranici mezi péčí o své zdraví a chorobnou posedlostí. Co začne jako zdravý návyk, tak nepozorovaně končí ztrátou zájmu o okolí, rozpady vztahů nebo třeba ztrátou pracovního místa.

„Osoby ohrožené bigorexií tráví veškerý svůj volný čas cvičením v posilovně nebo studiem složení potravin. Nezajímá je téměř nic jiného a často tak v důsledku této nemoci ztrácejí zájem o své okolí,“ uvedla Marie Novotná, mluvčí centra Anabell, které pomáhá lidem s poruchami příjmu potravy.

„Je to stejné jako u jiných závislostí. Celý život těchto lidí se přesouvá do posilovny, kde pracují na svém těle,“ souhlasí Kulhánek.

Nárůst kvůli Instagramu i covidu

K profesionální pomoci se tak pacienti většinou dostanou až v momentu, kdy se jim vlivem bigorexie začnou rozpadat vztahy s partnerkami či přáteli, nebo když se porucha skloubí s jinou diagnózou. Psychickou i fyzickou. „Mají pocit, že jsou jen důslednější než jejich kamarádi, kteří cvičí méně. Za odborníkem přijdou, až když se projeví deprese nebo obsedantně-kompulzivní porucha,“ říká Kulhánek.

Pacienti s bigorexií se mnohdy upnou na pravidla. Když se nedrží svého jídelníčku nebo určitého počtu cviků, chopí se jich úzkosti. „Společně s enormní fyzickou námahou to vede k vyčerpání organismu. Může dojít k psychickému zhroucení, někdy až k hospitalizaci na psychiatrii. Případně dochází vlivem enormní fyzické námahy k únavovým zraněním, únavovým zlomeninám,“ dodává.

Doma nejí, trápí je vlastní obraz na Zoomu. Přibývá poruch příjmu potravy

Potíží podle odborníků také je, že muži se obecně více zdráhají vyhledat pomoc s psychickými problémy.

„Muži se mohou více uzavírat do sebe, nesdílet s kamarády a rodinou, co prožívají. I rodina a přátelé si mohou všimnout až velmi pozdě, že dotyčný má problém se cvičením, stravou obsahující mnoho bílkovin a zneužíváním anabolik. Mohou to vidět jako životní styl a říkat si, že ‚jen‘ cvičí, chce vypadat dobře a jí zdravě,“ potvrzuje Novotná s tím, že ale nejde o pravidlo.

Také Filipův problém si jako první uvědomila jeho matka, se kterou bydlí. „Bylo to, když začal první lockdown a já nemohl do posilovny. Hrozně jsem se bál, že přijdu o všechen progres, psychicky jsem to úplně nezvládal a asi začalo být zjevné, že už to není úplně zdravé,“ popsal. Nyní se s poruchou příjmu potravy léčí. Jak říká, „vzadu v hlavě“ nemoc stále má. Učí se ale těchto myšlenek si nevšímat.

Právě lockdown byl pro řadu lidí naopak faktor, který nemoc nastartoval. Kromě vlivu sociálních sítí jako je Instagram nebo vlivu popularizace zdravé výživy a péče o sebe formou cvičení, je právě epidemie covidu jedním z důvodů, kvůli kterým lidí s touto diagnózou přibývá.

„Posedlost zdravou výživou i cvičením se těžko odděluje od toho, na co jsme v naší kultuře zvyklí. Není tam ostrá hranice, která by jasně řekla: ‚Tohle je ještě v pořádku.‘ a ‚Tohle už je porucha.‘ Okolí proto nezareaguje tak rychle, jako u jiných typů problému,“ říká Kulhánek.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...