Náckům by se to mělo pouštět povinně, říká výtvarník o portrétech odbojářů

  20:50
Eva Roubíčková jako mladá dívka pašovala do terezínského ghetta jídlo a jediná z rodiny přežila holokaust. Leopold Färber za odbojovou činnost strávil roky v komunistickém lágru, Josef Holec zase v uranových dolech. Všichni si prožili peklo. Dnes je jim kolem devadesáti, jejich příběhů se ujala skupina mladých umělců a natočila jejich portréty.
EVA ROUBÍČKOVÁ (16. července 1921) - Narodila se v německy mluvící židovské

EVA ROUBÍČKOVÁ (16. července 1921) - Narodila se v německy mluvící židovské rodině, roku 1941 byli všichni deportováni do terezínského ghetta. Když Eva jednou pracovala na poli, zahlédla muže, který jí ukazoval, kam ukryl balíček. Našla v něm jídlo, které pak pašovala do ghetta. Karel Košvanec takhle pomáhal Židům do konce války. Její blízcí zahynuli. O pobytu v Terezíně napsala deník. Po válce se sešla se snoubencem Richardem Roubíčkem, který bojoval na západní frontě. Vzali se a vychovali dvě děti. | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

Čtyři ženy a čtyři muži - váleční veteráni, antifašisté, političtí vězni a disidenti, kteří budou příští týden oceněni na slavnostním ceremoniálu Cenami Paměti národa, se stali hlavními hrdiny krátkých snímků několika mladých režisérů, umělců a novinářů.

Paměť národa

Ceny Paměti národa jsou občanským oceněním. Neziskové sdružení Post Bellum již třetím rokem vybírá z cyklu Příběhů 20. století osobnosti, jejichž osud by neměl upadnout v zapomnění a jejichž postoje si zaslouží ocenění. Slavnostní udílení proběhne 12. prosince v Národním divadle.

Autoři snímků se shodují, že mladí lidé dnes sice mají informace z historických učebnic, jejich představy o totalitních režimech jsou však velmi abstraktní  a často zkreslené. "Do mladých se to musí pumpovat hodně intenzivně. Musí tomu být stále vystaveni a musíme dělat vše proto, aby současné zlo mělo co nejmenší šanci," říká výtvarník Krištof Kintera, jeden z autorů portrétů. "Současným zlem" míní známý výtvarník (o jeho práci si čtěte třeba zde) zejména extremistické sklony ve společnosti.

Je podle něj nebezpečné, že řada lidí má tendenci osudy obětí totalitních režimů zlehčovat nebo tvrdit, že k některým událostem vůbec nedošlo. "Například popíračům holokaustu nebo lidem, kteří se dnes hlásí k nacismu by se tato videa měla pouštět povinně," míní Kintera. "I když pro nácky bychom dokázali natočit ještě edukativnější videa, tady nám šlo spíš o vyjádření emocí," dodává.

"Ti lidé zažili jinou dobu, je jim přes devadesát a mohou brzy odejít. Jsem rád, že máme příležitost takto připomenout historii," říká další z "režisérů", výtvarník Marek Ther (loni dostal Chalupeckého cenu).

Jsou to takové zářiče, v jejich přítomnosti se ohřejete

A jak vlastně probíhá natáčení a spolupráce s lidmi v pokročilém věku, kteří zažili mnoho utrpení, často přišli o celou rodinu a roky promarnili za nacistickými nebo komunistickými mřížemi? Pokud byste očekávali, že budou zahořklí, uzavření a neochotní stále dokola vyprávět svůj příběh, zkušenost režisérů vás překvapí.

Shodují se totiž, že spolupráce s laureáty pro ně byla radost.

"U všech oceněných, co prošli tímhle peklem mě fascinuje, že nejsou vůbec zahořklí, což já vlastně nechápu. Jsou to takové zářiče. Když se dostanete do jejich přítomnosti, tak se jakoby ohřejete, nabijete," zamýšlí se výtvarník Michal Pěchouček, který vytvářel portrét Leopolda Färbera (o Färberovi čtěte zde).

Färber se celý život věnoval skautingu, což byl jeden z důvodů, proč se znelíbil komunistům. Skauting je jeho život, proto se ho Pěchouček ve svém videu rozhodl zachytit právě v obklopení malých skautů. "Nechtěl jsem to dělat vzpomínkové, i když on je velký kontejner na vzpomínky. Tak trochu jsem ho donutil k integraci s těmi dětmi, protože mi šlo o to vyjádřit jeho radost. Vůbec se mnou nediskutoval. Řekl: 'Zpívat jo? Slovenskou hymnu? Tak dobře. Raz dva a jedem!' On si to vlastně zrežíroval sám," vypráví Pěchouček.

Ačkoli je všem oceněným již kolem devadesátky, paměť jim slouží podivuhodně dobře. Ze snímků je patrné, že jim nedělá problém souvisle a detailně vyprávět. Nejstarší oceněnou osobností je 94letý volyňský Čech Josef Holec (více o Josefu Hocovi čtěte zde), jehož portrét natáčel Marek Ther. "Reaguje velice dobře, psychicky je na tom výborně. Byl jsem u něj doma. Nebyl problém ho rozpovídat. Mluvil o své rodině, o Žatci, byl velice přirozený," hodnotí Ther.

Podobnou zkušenost má i Krištof Kintera. S Evou Roubíčkovou se mu natáčelo perfektně. "Byla úplně profi. Není nic jednoduchého tvářit se přirozeně, když vám do obličeje pere z padesáti centimetrů světlo, to může mít potíže i Anna Geislerová. Paní Roubíčková je velmi komunikativní, nedělalo jí problém se rozpovídat," popisuje (více o Evě Roubíčkové čtěte zde).

Jisté je, že oceněným osobnostem ani přes vysoký věk nechybí energie a ochota podělit se o svůj příběh. Čím to je? "Myslím, že na rozdíl od většiny lidí mají žebříček hodnot poskládaný naprosto jasně. Zkrátka vědí, co je důležité," míní Michal Pěchouček.

Nikdo neví, jak by se při mučení zachoval

Portréty mají stopáž pouhé tři minuty, nejde tedy o informačně vyčerpávající dokumenty. O to větší byla pro jejich tvůrce výzva dokázat v krátkém čase zachytit základní myšlenku vystihující osobnost.

Fotografka Lucie Králová si pro svůj snímek vybrala Helenu Šidákovou (příběh Evy Šidákové čtěte zde). "Když mě organizátoři oslovili, vůbec jsem nepřemýšlela, jestli do toho mám jít, to bylo jasné, protože tahle práce má prostě smysl," říká Králová. Osud paní Šidákové ji přivedl na otázku, jestli si člověk dokáže předem říci, jak by sám reagoval v mezní životní situaci.

Helenu Šidákovou při vyšetřování příslušníci StB mlátili, mučili, tahali za vlasy, tyčemi roztloukli chodidla. Chtěli vědět, kde se schovává její muž. Neprozradila a skončila v kriminále. "Můžeme si říkat, jak bychom se v takové situaci rádi zachovali. Ale nikdo, kdo si to neprožil, nemůže vědět, jak by ve skutečnosti reagoval," míní Králová.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

KOMENTÁŘ: Půlka národa že je rizikem pro stát? To ještě může být zajímavé

19. března 2024

Premium V úterý čeká Poslaneckou sněmovnu jedna z asi nejbizarnějších schůzí v její porevoluční historii....

Za ovlivnění rozsudků chtěl podle žaloby soudce Sovák 50 milionů. Soud odročili

19. března 2024  8:30,  aktualizováno  9:29

Bývalý soudce Vrchního soudu Zdeněk Sovák v úterý stanul před pražským Městským soudem obžalovaný...

Fakulta přijme po střelbě nová opatření, rámy nebudou, chystá se krizový nácvik

19. března 2024  8:47

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například...

Co přinese mimořádná schůze? Nebude to jen o vulgaritách, říkají poslanci

19. března 2024  8:38

Poslanci se na mimořádné schůzi „k bezpečnostním hrozbám“ Česka sejdou v úterý odpoledne. Podle...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...