Pořadatelé holešovského festivalu Týden židovské kultury dostali do poštovních schránek DVD plné antisemitských urážek.

Pořadatelé holešovského festivalu Týden židovské kultury dostali do poštovních schránek DVD plné antisemitských urážek. | foto: Profimedia.cz

Pořadatelé židovského festivalu dostali do schránek antisemitské DVD

  • 51
Pořadatele festivalu Týden židovské kultury v Holešově na Zlínsku čekalo nepříjemné překvapení. Do poštovních schránek dostali DVD plné antisemitských urážek a konspiračních teorií obviňujících z napojení na sionistické kruhy mimo jiné i prezidenta Václava Klause.

Pětadvacet kopií disku se objevilo i v holešovské Šachově synagoze, kde se významná část festivalu odehrává. DVD se přitom snaží vzbudit dojem, že ho vydalo sdružení Olam Judaica, tedy organizátor festivalu zaměřeného na propagaci židovské kultury.

Pořadatelé proto chystají trestní oznámení na neznámého pachatele. "Poškozeno je i město a hlava státu, už to není jen naše záležitost," prohlásil předseda Olam Judaica Jiří Richter.

"Za celých osm let, co tu festival pořádáme, jsme se s ničím podobným nesetkali," dodal.

"Od vás to slyším prvně. Je to nehoráznost. Pokud zjistíme, že bylo poškozeno i město, zvážíme právní kroky," řekl senátor Zdeněk Janalík, starosta města Holešov, které spolu se zlínským krajským úřadem festival zaštiťuje. Patronát nad festivalem letos převzalo i velvyslanectví státu Izrael.

I Václav Klaus je prý sionista
Zmíněné DVD začíná šotem z České televize, kde Jiří Richter s redaktorkou mluví o festivalu. Následují záběry z akcí pořádaných sdružením Olam Judaica.

"Pak, jako když utne, následuje sestřih záběrů Židů porážejících zvířata, těžce tendenčních a nepravdivých záběrů z arabské televize, jak židovští vojáci zabíjejí děti, jsou tam informace, že naše sdružení je placeno sionisty a podobnými kruhy. Pak následuje výčet všeho, co všechno v Česku Židé údajně ovládají a jak dalece je s židovstvím spjat náš pan prezident. Na závěr se rozebírá kauza Vladimíra Železného a televize Nova. Zjednodušeně řečeno je to o tom, jak Židé okradli daňové poplatníky o několik miliard korun," popsal obsah DVD předseda Olam Judaica.

"Nejhorší na tom je, že to vypadá, jako by to byl náš materiál. Na přebalu jsou veškerá loga, která používáme. Jak festivalu, tak našeho sdružení," dodal Richter.

Ve schránkách se disky objevily den před zahájením festivalu, tedy v sobotu 26. července. Po skončení festivalu chce Richter kvůli obsahu disku podat trestní oznámení.

"Olam Judaica není organizací, která by židovství hanobila, ale právě naopak. Snažíme se informovat o židovství pravdivě, nikoliv tendenčně. Celá věc byla navíc načasovaná tak, aby nás záměrně poškodila," je přesvědčen Richter.

S nepříjemnou událostí se ale pořadatelé festivalu už v pátek částečně vypořádali. Stala se totiž tématem historicky prvního debatního kruhu s názvem Židovská škola, aneb pojďte se s námi pohádat. "Vždycky se říkalo, kde se sejde deset Židů, tam je třicet názorů. Lidé si to budou moci vyzkoušet v praxi," řekl před akcí Richter.

Jiří Richter má židovské předky a je jedním ze zakladatelů festivalu Týden židovské kultury, letos jde o osmý ročník. Festivalu se pravidelně účastní významné osobnosti jako rabín Karol Sidon, spisovatel Arnošt Lustig nebo ředitel Židovského muzea v Praze Leo Havlát. Letos přijel sólista newyorské opery Bert Lindsey i pohotová komentátorka Ester Kočičková. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video