Jiří Čunek nechal ze Vsetína vystěhovat část Romů. Bydlel by sám v domech, které jim město koupilo?

Jiří Čunek nechal ze Vsetína vystěhovat část Romů. Bydlel by sám v domech, které jim město koupilo? | foto: Jan KarásekMF DNES

Populární lidovec Čunek vystěhoval další Romy

  • 1254
Město vedené populárním a kontroverzním starostou Jiřím Čunkem přešlo opět do akce. K téměř stovce Romů, které už město Vsetín odstěhovalo do Jeseníků, přibyli v pátek další. O den později získal lidovec Čunek další funkci; obrovskou většinou byl zvolen senátorem.

Tentokrát se musely stěhovat dvě rodiny celkem se šestadvaceti členy. Šly na Prostějovsko, do obcí Čechy pod Kosířem a Dřevnovice.

Jak se přesun odehrál? Romové tvrdí, že je vsetínský starosta Čunek postavil před jednoznačnou volbu: Buď skončíte na ulici a přijdete o sociální dávky, nebo vám poskytneme půjčku a někde koupíme domek.

Ve Vsetíně původně rodiny obývaly dům určený k demolici. Město jim neprodloužilo nájemní smlouvu, ony se však vystěhovat nechtěly. Pak dostaly soudní výpověď.

"Nakonec jsme museli souhlasit, co jsme mohli dělat?" říká vystěhovaný Roman Tulej. Nyní s dalšími deseti členy rodiny obývá malý domek o dvou místnostech. Dům koupilo město Vsetín a Romové mu ho teď splácejí. Kde by chtěli bydlet, to si vybrat nemohli.

Dům se jim nelíbí: stěžují si, že je vlhký a ve špatném stavu. "Strašili nás, že skončíme na ulici a děcka půjdou do domova," vysvětluje Tulejova žena Jolana.

Vsetínský starosta Čunek nevidí na přesunu nic špatného. "Ti lidé vytvářejí problémy a my to chceme řešit. Vlastně jsme jim pomohli, aby se postavili na vlastní nohy. Určitý nátlak tam mohl být v tom smyslu, že všichni měli soudní vystěhování. Naše nabídka byla jejich poslední příležitost, nabídli jsme jim řešení a oni si ho zvolili," říká Čunek.

Nákup domů pro vsetínské Romy i samo stěhování provázejí zajímavé okolnosti. Systém funguje tak, že radnice poskytne Romům půjčku, ale nové bydlení shánějí pověření prostředníci.

Dům pro Romy koupil nastrčený "chalupář"
"Objevil se tady člověk, že chce náš domek na chalupu. Vypadal velmi seriózně, byl spokojený, že v okolí jsou lesy a že je v domě dobrý komín, takže si bude moci postavit krb. Dokonce jsme spolu vtipkovali, co bude u krbu pít. Kdybych věděla, že to prodá dál, nikdy bych smlouvu nepodepsala. Je to malý a starý barák, který potřebuje opravy, jedenáct lidí se sem nevejde," je zdrcena původní majitelka Olga Juklová.

Navíc obyvatelé vesnice nemají z nových sousedů radost. Někteří z nich dokonce bývalé majitelce domku posílají výhrůžné zprávy, a tak se paní Juklová bojí jít i do obchodu.

Domek prodávala přes prostějovskou kancelář Real Spektrum za 320 tisíc korun, ale Tulejovi budou splácet 460 tisíc. "K tomu nemám co říct, my jsme prostě našli kupce za tu cenu, za kterou jsme dům prodali," řekl šéf Real Spektra Tomáš Halíř.

Zisk si tedy rozdělila realitní kancelář a prostředník, který se vydával za chalupáře a spolupracuje se vsetínskou radnicí. Toho se ve středu nepodařilo zastihnout.

"Město samo není schopno tyto prodeje zorganizovat, proto najímáme prostředníky. Dům v Čechách pod Kosířem jsme kupovali za čtyři sta tisíc korun, šedesát tisíc tvoří provize, poplatky a daně. To je zcela normální," namítá starosta Vsetína Čunek.

Na Jesenicko, kde vsetínští Romové skončili před několika týdny ve zchátralých domech, je "jejich" radnice vyvezla v noci. I nynější stěhování bylo utajené.

"Připomíná to deportaci"
"Nikdo o tom dopředu nevěděl, ani původní majitelé. Dům se prodával přes realitku. Je to sprosté jednání, navíc jde o malý domeček, kam se nemohou vejít," rozčiloval se Otakar Štěpánek, starosta Dřevnovic na Prostějovsku, kam ze Vsetína putovala další patnáctičlenná rodina.

"Jak něco takového může starosta města udělat starostovi malé obce. Já tady mám dvě zaměstnankyně, jak mám takový problém řešit.
Je to sprosťárna," přidal se rovněž první muž Čech pod Kosířem Zdeněk Mader.

Tulejovy ve středu v Čechách pod Kosířem navštívila náměstkyně olomouckého hejtmana Jitka Chalánková (KDU-ČSL). "Jsem otřesená. Tento způsob stěhování připomíná deportaci. Od starosty Čunka, který je senátorem a kandidátem na předsedu KDU-ČSL, je to nepřijatelný postup."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video