ilustrační foto

ilustrační foto | foto: Václav Pancer, MF DNES

Nemocní se dostanou ke konopí v lékárně, ne na zahrádce, plánuje komise

  • 69
Do Štědrého dne bude jasné, jakým způsobem by stát měl legalizovat konopí pro léčebné účely. Rozhodne o tom komise při Radě vlády pro koordinaci protidrogové politiky. Na svém prvním jednání se ve čtvrtek dohodla, že by si lidé kupovali marihuanu v lékárnách a ne ji sami pěstovali.

Podle vedoucího komise, děkana 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Tomáše Zimy, je velmi pravděpodobné, že pracovní skupina legalizaci odsouhlasí. Uzákoněná by prý mohla by od léta 2011. Komise hledá způsob, jak umožnit pacientům přístup k lékům vyráběným z konopí.

Do příštího zasedání, které proběhne 17. října, členové komise osloví lékařské společnosti a také zjistí, jaké zákony by bylo potřeba upravit. Vypracují například i analýzu situace v jiných státech EU. "Pak ještě bude jedno nebo dvě sezení. Do Štědrého dne budeme mít hotový dokument, který dostanou politici," uvedl Zima.

Závěry komise budou zpracované do zákona. "Asi to bude formou poslanecké iniciativy. Myslím, že konsensus se najde rychle. Je to něco, co se mělo dávno stát," řekl člen komise a národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Upozornil však, že v přístupu k rekreačnímu neléčebnému užívání marihuany se nic nemění.

V komisi působí lékaři, odborníci z ministerstev zdravotnictví, spravedlnosti i vnitra, šéf Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych, ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Martin Beneš či zástupci legislativního odboru Sněmovny.

Užívání konopí zakazuje zákon o návykových látkách, jehož novelu bude ministerstvo zdravotnictví předkládat vládě. I když má konopí podle odborníků prokazatelné léčivé účinky, desítky tisíc nemocných se jeho užíváním dostávají do křížku se zákonem.  

Konopí pomáhá u řady nemocí, tvrdí odborníci

Komise jedná v pověření premiéra Petra Nečase i na popud petice za legalizaci konopí, kterou v půli srpna spustili lékaři, vědci a pacienti. Ve čtvrtek ráno bylo na jejím webu přes 6 800 podpisů. Legalizaci již podpořili předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) nebo šéf Věcí veřejných Radek John.

Podle proděkana 1. lékařské fakulty a vedoucího Centra adiktologie Michala Miovského jsou léčebné účinky konopí jednoznačně vědecky prokázané například u roztroušené sklerózy, Parkinsonovy nemoci, anorexie, artritidy, astmatu či některých typů deprese a epilepsie.

Zatím není rozhodnuté, zda by se konopí dováželo ze zahraničí, nebo pěstovalo v Česku. Podle Zimy je také předčasné hovořit o ceně léků.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video