Ministerstvo zdravotnictví očekávalo za rok příjem z poplatků do pěti miliard. Za půl roku se vybralo 3,3 miliardy.

Ministerstvo zdravotnictví očekávalo za rok příjem z poplatků do pěti miliard. Za půl roku se vybralo 3,3 miliardy. | foto: Robert Rambousek, MF DNES

Poplatky stojí Čechy více, než se čekalo. Klienti VZP dali už 2,6 miliardy

  • 374
Za sedm měsíců hrazení poplatků ve zdravotnictví zaplatili klienti Všeobecné zdravotní pojišťovny téměř 2,6 miliardy korun. Celkem podle ministerstva zdravotnictví za půl roku Češi vydali 3,3 miliardy. Pacienti platí více, než ministerstvo čekalo, úřad to ale jako velký výrazný odklon od plánu nebere.

"Na poplatcích a doplatcích dali pojištěnci Všeobecné zdravotní pojišťovny podle dat k 28. červenci 2,57 miliardy korun. Limit překročilo 1 464 pojištěnců, zaplatili 10,2 milionu korun, téměř 2,9 milionu jim VZP vrátí," upřesnil současný stav mluvčí pojišťovny Jiří Rod.

VZP je se 6,5 milionu klientů největším zařízením svého druhu v Česku.

Celkové peníze, které dosud zaplatili lidé na poplatcích, mohou dosáhnout až čtyř miliard korun. Původní odhady ministerstva zdravotnictví přitom hovořily o čtyřech až pěti miliardách korun za celý rok, uvádí ČTK. Mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt ale zaujímá střízlivější postoj: "Za půl roku jde asi o 3,3 miliardy."

"Pět miliard, o kterých se hovořilo, byly odhady," říká k ročnímu výhledu Cikrt. "Dobrá data, kolik se vybralo, máme až tak dva měsíce po skončení období. Navíc jsou zajímavé i peníze, co se ušetří - například v lécích to bylo za první čtvrtletí 1,7 miliardy. Šest či osm set milionů tak mohlo jít na onkologickou léčbu," vypočítává mluvčí.

Nejvíce lidí, celkem 287, překročilo limit v Ústeckém kraji. V Praze se přes limit dostalo 238 pojištěnců. Naopak nejméně lidí pětitisícový roční limit překročilo ve Zlínském kraji - vrácení peněz zaplacených navíc se zde za prvních sedm měsíců roku dočká 22 klientů VZP.

Lidé platí od ledna 30 korun u lékaře a za položku na receptu, 60 korun za den v nemocnici a 90 korun za pohotovost. Do limitu se počítá 30 korun u lékaře a za položku na receptu a také část doplatků na léky.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video