Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Popálenou holčičku z Vítkova drží při životě umělá kůže, přišla o dva prsty

  10:57
Dívenka zraněná žháři přežívá popáleniny na 80 procentech těla jen díky moderním metodám. Má za sebou několik operací a mnoho dalších ji ještě čeká. Lékaři jí museli amputovat dva prsty, odstranili už také všechnu zničenou kůži a tělo překryla nová - umělá.

Rodina Natálky ví, že děvčátko čeká ještě mnoho operací, zřejmě do konce života. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Natálce ještě nejsou dva roky a o ty další musí usilovně bojovat. Už tři týdny leží v umělém spánku a má před sebou další operace. Kolik, to si v této chvíli lékaři netroufají odhadnout.

Celé tělo kromě hlavičky, části zad a míst, která při žhářském útoku uchránily plenky, má pokryté novou umělou kůží. "Pro její stav je umělá kůže zásadní," vysvětluje Jarmila Tymonová, primářka popáleninového centra Fakultní nemocnice v Ostravě, která Natálku operovala.

Pátrání po žhářích

Policie o vyšetřování mlčí, ale je optimistická

"Největší problém je v tom, že popáleninové trauma provází šok se všemi možnými komplikacemi, které ještě mohou nastat," říká primářka Tymonová.

Teď se pečlivě hlídá každá infekce. Děvčátko má už odstraněnou veškerou popálenou kůži a její tělo kryje nová, syntetická. Vozí se ze Spojených států a je drahá - plát přípravku s názvem Integra o rozměrech 25 krát 20 cm přijde na 80 tisíc korun.

stupně popálenin

I. stupeň

Nejlehčí a nejlépe se hojící popálenina. Poškozena je jen vrchní vrstva kůže (např. popáleniny od slunce), postižené místo je zarudlé a jen mírně bolestivé. Kůže se po několika dnech sloupne a zahojí.

II. stupeň

Pokožka je zarudlá, oteklá a vytvářejí se na ní puchýře. Pokud se do rány nedostane infekce, kůže se zhojí a nezůstanou na ní žádné jizvy.

III. stupeň

Nejvážnější možný stupeň. Jsou poškozeny všechny vrstvy kůže, je tedy mrtvá včetně nervových zakončení. Postižená kůže nebolí a může mít bělavou nebo černou barvu.

Zraněná Natálie

Utrpěla popáleniny II. a III. stupně na 80 % těla. Plameny se jako zázrakem vyhnuly celé hlavě, části zad a nezasáhly ani oblasti pod plenkou.

Práce operatérů nekončí. Umělá kůže může zůstat třeba celý rok i déle, nervy prorostou, ale pořád tam chybí kožní buňky a ty nahradí pouze vlastní kůže dítěte ze zdravých míst.

"Odebere se malý vzorek, dva tři čtvereční centimetry kůže, laboratorně se upraví a na ní vyrůstá vlastní výstelka. A pak se transplantuje na tělo pacienta," vysvětluje Ludomír Brož, přednosta kliniky popáleninové medicíny Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Operace za operací

Nikdo z lékařů neřekne, že dívenka boj vyhrála. "U tohoto ostravského případu je vynikající souhra mezi dětským oddělením intenzivní péče a lékaři pracujícími na popáleninách. Proto se daří tu dívenku držet při životě a může podstupovat operace," říká přednosta Brož.

"Operace v takových případech následují téměř obden," doplňuje Milada Franců, primářka Kliniky popálenin a rekonstrukční chirurgie nemocnice v Brně-Bohunicích.

Ještě před třiceti lety podobně postižení pacienti umírali do pěti dnů. Nebylo přístrojové vybavení. "Dnes dokážeme zachránit osmi- či dvanáctileté děti s popáleninami na osmdesáti procentech těla, ale jsou to skutečně ojedinělé případy. Takhle popálené malé dítě, jako je Natálka, je zcela výjimečné," říká přednosta vinohradské kliniky, která začala jako první ve střední a východní Evropě užívat na popáleniny umělou kůži Integra.

Srovnatelných případů je u nás málo, za posledních deset let zhruba tři. Právě ostravští specialisté pomohli stejným způsobem před dvěma lety tehdy sedmiletému chlapci z Prostějovska.

Hoch s kamarády zapálil nádobu s hořlavinou a při následném výbuchu utrpěl popáleniny na 80 procentech těla včetně obličeje. Zachránila ho umělá kůže.

Ve vinohradské nemocnici vzpomínají na jiný případ. "Maminka postavila kočárek s několikaměsíčním dítětem ke kamnům, vyšlehl plamen a zapálil kočárek. Dítě mělo spálenou celou hlavu a ruce a nám se ho podařilo zachránit. Ale následky jsou závažné: dítě přišlo o prsty na obou rukou," říká přednosta Brož. I když se pacientům daří prodlužovat život, neznamená to, že jsou zachráněni.

"Měli jsme mnoho pacientů, kteří přežili pět šest týdnů a pak zemřeli na infekční komplikace. Nebezpečí tedy stále hrozí," říká Brož.

Maminka Natálky Anna Siváková ví, že její dcerku čeká ještě dlouhá řada operací. Zřejmě do konce života. "Záleží na tom, jak dítě rehabilituje a jak se mu rodiče dál věnují," říká Milada Franců z brněnské nemocnice.

Nejde o kosmetické zákroky, jak by se mohlo zdát. Bude nutné sledovat, jak pracují jizvy v loktech nebo pod koleny.  "Jizvy se někdy zhušťují a pak se klouby těžko ohýbají. Záleží na tom, jak budou ohroženy další funkce organismu. Ale je jasné, že v následujícím životě bude výrazně omezena," říká šéf vinohradské kliniky Brož.

Jak se léčí těžké popáleniny

Pokrok v léčbě přišel až ve 20. století v souvislosti se světovými válkami, kdy na popáleniny umíralo příliš mnoho lidí. Nejdůležitějším poznatkem bylo, že se postižené místo musí co nejdříve překrýt tzv. provizorním krytem, díky němuž mají spodní vrstvy kůže čas se "vzpamatovat" ze šoku.

Provizorní kryty

Nejvhodnější je kůže z jiné, nepostižené části těla. To je však u rozsáhlých popálenin často problém. Až do roku 2004 se běžně používala prasečí kůže. Od tohoto data je to nemožné kvůli zákonu Evropské unie o bioimplantátech. V současné době je nejpoužívanějším krytem syntetická kůže Integra, jejímž základem jsou opět zvířecí buňky. Experimenty s kultivací lidských kožních buněk nejsou zatím příliš úspěšné – vypěstovaná kůže je slabá a propouští infekci, což je největší nepřítel úspěšné léčby.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Čína drží evropské zbrojaře v šachu. Bez její klíčové suroviny Kyjev padne

19. dubna 2024  17:36

Premium Dodávky západní munice Ukrajině jsou hlavním politickým tématem posledních dní. Některé evropské...

Poslanci kontrolující BIS vyslechli nahrávky spojené s Bystroněm z AfD

19. dubna 2024  17:26

Sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS) si minulý týden vyslechli...

Nechte si urážky, vzkypěla Jermanová. Migrační pakt vyvolal v debatě hádku

19. dubna 2024  16:46

Téma migračního paktu pořádně rozohnilo poslance, kteří se mu věnovali ve čtvrtek v pořadu 360° na...

V Polsku zatkli podezřelé z útoku kladivem na spolupracovníka Navalného

19. dubna 2024  11:29,  aktualizováno  16:32

Ve Varšavě byli 3. dubna zadrženi dva podezřelí z útoku na Leonida Volkova, spolupracovníka ruského...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...