Popálenou Natálku čeká další operace. (18. ledna 2010) | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Popálená Natálka se vrátí do nemocnice, potřebuje další operaci

Dvouletou Natálku, popálenou při loňském dubnovém žhářském útoku na domek romské rodiny ve Vítkově, čeká další operace. Anna Siváková přivezla svou dcerku na převaz do Popáleninového centra Fakultní nemocnice v Ostravě. A po kontrole se dozvěděla, že by bylo nejlepší, aby zůstala s Natálkou v nemocnici hned.

"Věděla jsem, že dcerku čekají další operace, ale že to bude tak brzy, to mě překvapilo," řekla Siváková.

V nemocnici ji tak čekaly dvě zprávy. Ta první ji potěšila. "Kontrolovali jsme, jak se Natálce hojí jizvy po plastických operacích, při kterých jsme jí dávali na popálené tělo umělou kůži Integra. Jizvy vypadají velmi dobře," řekla primářka popáleninového centra Zdeňka Crkvenjaš.

Druhá zpráva už tak příjemná nebyla. "Musíme Natálce operovat kůži na prstech obou rukou. Kůže je na prstech stažená a deformuje je," sdělila primářka Natálčině matce.

Holčička zatím ještě nechodí, přestože hybnost nohou má v pořádku. "Je třeba nožičky pořádně rozcvičit, pak už by Natálka mohla začít normálně chodit," řekla primářka Crkvenjaš.

Hned příští týden se tak Natálka s matkou musejí vrátit do nemocnice, odkud po více než půlročním léčení v závěru listopadu odjely domů.

"Zatím vůbec netuším, jak dlouho to bude trvat. Tři své dcerky tak musím zase nechat samotné s otcem a já budu s Natálkou zase tady. Je na mě tak fixovaná, že by to tu sama nezvládla," popsala Siváková.

Natálka se skutečně od matky nehne ani na chvíli. Anna Siváková ji nosí téměř nepřetržitě po celý den na rukou.

Popálenou Natálku čeká další operace. (18. ledna 2010)

Rodina Sivákova si začíná zvykat na všední život s těžce popáleným dítětem v neznámém prostředí, kam se přestěhovala poté, co přišla o domek ve Vítkově.

Lidé v Budišově nad Budišovkou Sivákovy přivítali dobře. "Je to tady úplně jiné než ve Vítkově. Tady se s lidmi normálně zdravíme a bavíme se s nimi, kdežto ve Vítkově se na nás dívali přes prsty," říká Siváková.

Každodenní péče o Natálku je vysilující

Těžší, než si zvyknout v novém bydlišti, je ale podle Sivákové vyrovnat se s každodenní náročnou péčí o malou Natálku.

"To víte, když nás pustili z nemocnice, tak jsem si říkala, hlavně, ať už jsme doma, pak už to všechno nějak zvládneme. Ale jednoduché to teda není, nečekala jsem, jak náročné to bude," přiznává Siváková.

Když má popsat jeden všední den své rodiny, skoro každé druhé slovo je Natálka. "Ráno vstaneme, umyju Natálku, pak ji celou namažu a namasíruju a cvičíme. Pak se snažím vařit oběd s Natálkou v náručí, protože se ode mě nehne ani na chvilku. Po obědě Natálka chvíli spí, pak ji znovu myju, mažu, masíruju, potom spolu znovu cvičíme," vysvětluje Siváková.

Někdy má Natálka sama chuť cvičit třeba s míčem, ale masáže a rozhýbávání kloubů nesnáší. "Je to pořád stejné, nezvykla si na to, pláče, naříká," říká Siváková a je na ní vidět, jak těžké je tohle denně podstupovat. Další dny a roky přitom nebudou jiné. "Ale dělá mi taky radost, rychle se jí hojí ty jizvy, je šikovná a chytrá," směje se matka Natálky.

Popálenou Natálku čeká další operace. (18. ledna 2010)

Podle odborníků na popáleniny Natálku čeká celoživotní péče a také řada dalších operací, které budou potřeba například v okamžiku, kdy bude stažená kůže děvčeti bránit v pohybu.

Vyšetřování žhářského útoku, který měl podle policie rasový podtext, se blíží ke konci. Policie obvinila tři mladé muže z pokusu o vraždu, hrozí jim pětadvacet let vězení anebo výjimečný trest.

Podle neoficiálních informací by měl soudní proces se čtyřmi obviněnými začít již v polovině února.

. Zrušená diskuse

Omlouváme se všem slušným čtenářům za to, že jsme zrušili diskusi pod článkem. Někteří jiní ji bohužel zneužívali k opakovaným rasistickým a vulgárním výpadům, které už nešlo mazat jednotlivě.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue