Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z kosti i krve. Zuzana zažila oba odběry, její kostní dřeň pomohla v Evropě

Šestadvacetiletá Zuzana Drázdová darovala kostní dřeň v mladém věku hned dvakrát a pokaždé jinou metodou. „Občas odběr kostní dřeně bývá dramatizován, ale když jsem se bavila i s ostatními dárci, shodli jsme se, že to vlastně nic nebylo,“ snaží se o osvětu. Pomohla tak nemocnému pacientovi v jiné evropské zemi. K možnosti zachránit někomu život se přihlásila už jako osmnáctiletá studentka.
Zuzana Brázdová darovala kostní dřeň nemocnému pacientovi do zahraničí dvakrát,...

Zuzana Brázdová darovala kostní dřeň nemocnému pacientovi do zahraničí dvakrát, a to dvěma různými způsoby. (13. září 2022) | foto: ČTK

„Když jsem dosáhla plnoletosti, začala jsem chodit darovat krev, od toho to byl už jen krůček k přihlášení se do registru. Moc jsem nad tím tehdy neváhala. Odebrali mi zkumavku krve, vyplnila jsem dotazník a to bylo všechno. Rodičům jsem to řekla až zpětně a pamatuji si, že tehdy moc nadšení nebyli,“ vzpomíná s rozpustilým úsměvem Zuzana Drázdová.

Několik let se nic nedělo a Zuzana už tak trochu zapomněla, že se do registru vůbec zapsala. „Po třech letech mi najednou zazvonil telefon, že jsem vhodným kandidátem pro jednoho pacienta v zahraničí a zeptali se mě, jestli mám stále zájem darovat kostní dřeň, což jsem potvrdila,“ popisuje mladá žena.

Vedle Zuzany bylo vhodných kandidátů několik, vybíral se proto ten nejlepší. Jako mladý, zdravý a aktivní člověk měla vyšší šance než dárci ve vyšším věku nebo ženy s dětmi. Stejně jako ostatní kandidáti se ale musela dostavit do nemocnice na odběr několika zkumavek krve a vyplnit dotazník ohledně svého zdravotního stavu.

Z kosti, nebo krve

Kostní dřeň se dárcům odebírá dvěma způsoby.

Prvním je odběr z pánevních kostí punkční jehlou, kdy je pacient asi hodinu v celkové narkóze a necítí tak při odběru žádnou bolest. V nemocnici stráví 3 dny, první absolvuje poslední vyšetření, druhý samotný odběr a třetí odchází domů.

Odebrané množství kostní dřeně nepřesahuje 5 až 10 procent celkového objemu a všechnu ztrátu si zdravý organismus dokáže nahradit v krátké době přirozenou regenerací.

Druhým způsobem je ambulantní odběr pomocí separátoru. Speciální přístroj dokáže oddělit jednotlivé složky krve. Dárce je na zařízení napojený čtyři hodiny skrze loketní žíly, při odběru leží a může sledovat televizi či poslouchat hudbu.

Před odběrem krvetvorných kmenových buněk je nutné je krátkodobě namnožit a vyplavit z kostí do krevního oběhu dárce. Čtyři večery před odběrem tedy dostává formou podkožních injekcí stimulační přípravek. Výhodou odběru je, že po třech hodinách od zákroku může jít dárce hned domů.

Zdravotní stav dárců po obou způsobech odběru je dlouhodobě sledován. První rok po odběru jsou zváni na kontrolní vyšetření krve každé tři měsíce. Po dobu deseti let po odběru pak vždy jednou ročně. Dosud nebyly u žádného z našich dárců zjištěny jakékoli pozdější nebo dlouhodobé následky odběru.

V tu dobu končila bakalářské studium na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy. „Já to tehdy snad ani nevnímala jako nějakou významnou věc. Pár měsíců bylo ticho, tak jsem si říkala, že asi vybrali někoho jiného, ale pak mi zavolali, že jsem nejvhodnějším dárcem,“ vzpomíná Zuzana.

Způsob odběru si mohla vybrat, zvolila ten v plné narkóze z kosti. „Měsíc před naplánovaným odběrem jsem jela na další vyšetření do Plzně. Dělali mi EKG, rentgen srdce, plic a pánve a další odběr krve, kdy mi odebrali jednu jednotku, aby mi ji případně po odběru mohli dodat. To jsem brala vlastně hodně pozitivně, protože jsem si říkala, že aspoň budu vědět, jestli jsem opravdu zdravá,“ pamatuje si.

Jako žena měla navíc i speciální dodatek. „Vtipné bylo, že jsem s sebou domů dostala dva těhotenské testy, které jsem si měla v týdnu před odběrem udělat, protože jako těhotná bych darovat kostní dřeň nemohla. Odběr se navíc samozřejmě plánoval na datum, kdy jsem neměla dostat menstruaci,“ dodává.

Po pár týdnech nastal den D. „Teď v září to bylo pět let. Odběru jsem se nebála. Celkem jsem strávila v nemocnici asi dva a půl dne a z toho jsem většinu ležela v posteli a koukala se na televizi,“ líčí a dodává, že společnost jí dělal i tehdejší přítel, který měl jako její doprovod hrazené ubytování ve vedlejším hotelu.

Jedno darování však nestačilo, nebývá to pravidlem, ale může se to stát. „Ani ne za půl roku se mi ozvali znovu, že první transfuze pacientovi nepomohla dostatečně. Věděla jsem, že se to může stát, takže jsem si to nijak nebrala. Řekla jsem si, že udělám pro toho člověka maximum co můžu. Podruhé mi doporučila paní doktorka odběr z žíly. Vše už probíhalo rychleji a dva týdny od telefonátu jsem šla na odběr kostní dřeně,“ popisuje.

„Odběr z žíly trval čtyři hodiny. Ležela jsem tam s napíchnutýma rukama, ale nebolelo to. Člověk se jen nudil, protože se nemohl hýbat, ale sestřičky se nám to snažily co nejvíce zpříjemnit. Já v té době už psala bakalářskou práci, takže jsem to brala trochu jako dovolenou,“ krčí rameny.

„Občas odběr kostní dřeně bývá dramatizován, ale když jsem se bavila i s ostatními dárci, shodli jsme se, že to vlastně nic nebylo,“ snaží se o osvětu Zuzana. Žádné komplikace ani po jednom z odběrů neměla a brzy opět cvičila a chodila na tréninky.

Zuzana neví, jestli pacient, kterému svou kostní dřeň nadvakrát darovala, stále žije, založil rodinu nebo přehodnotil své životní tempo. „Přišel mi dopis s poděkováním, ale nevím, jestli to byl muž, žena a s jakou konkrétní nemocí se potýkal/a. Vím jen, že to byl člověk z jiné evropské země,“ uzavírá.

Nyní je v Českém národním registru zapsáno více než 110 tisíc lidí, jejichž průměrný věk je necelých 36 let. Cílem organizace je databázi zdvojnásobit. Pandemie covidu-19 v posledních dvou letech nábor dobrovolníků zbrzdila. Český registr je nicméně ve střední a východní Evropě jediný, který drží plnou mezinárodní akreditaci a je tak součástí zahraniční sítě registrů.

Registrovat se mohou lidé mezi 18 až 35 roky v dobrém zdravotním stavu a hmotností nad 50 kilo, a to v 59 centrech po celém Česku. Za třicet let existence pomohl český registr kostní dřeně více než dvěma tisícům lidí, kteří onemocněli leukémií, zhoubným nádorem, útlumem krvetvorby či jinou vážnou nemocí, která je léčitelná pouze transplantací kostní dřeně.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

USA vetovaly palestinskou žádost o plné členství v OSN. Hamás to odsoudil

19. dubna 2024  6:40,  aktualizováno  6:44

Spojené státy v pátek svým vetem v Radě bezpečnosti zablokovaly palestinskou žádost o plné členství...

V Íránu se ozvaly exploze. Podle Američanů zaútočil Izrael, ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Poslanci změní vodní zákon v reakci na ekologickou havárii na Bečvě

19. dubna 2024  5:40

Změnu vodního zákona, která má snížit rizika havárií na řekách, budou v pátek schvalovat poslanci....

Česko bez výjimky, ujištěním navzdory. Co přesně stojí v migračním paktu

19. dubna 2024

Premium Evropská unie schválila migrační pakt a od roku 2026 budou muset jednotlivé státy přijmout svůj díl...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...