Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Lidé uvěřili v rituální vraždu. Od známé justiční křivdy uplynulo 120 let

Proces s Leopoldem Hilsnerem je tím nejznámějším, co tehdejší krajský soud v Kutné Hoře zažil. Dnes strohá budova soudu byla před sto dvaceti lety svědkem událostí, jež nechvalně vstoupily do českých dějin. Hilsneriáda se stala synonymem procesu na společenskou objednávku. O vině tehdy místo soudu rozhodlo veřejné mínění.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Masaryk měl odvahu postavit se zmanipulovanému davu, připomíná dnešek, i Šaroch měl odvahu se postavil zmanipulovaného davu a teď za to bude sklízet nenávist jako tehdy Masaryk. :-/

0 1
možnosti
Foto

Záleží kdo ten dav zmanipuloval?

0 0
možnosti

K37a18r40e44l 50D57r97d21a

24. 9. 2019 10:32

Napadá mě, Židé se umí semknout do komunity ke vzájemné pomoci. Češi by to měli umět také, ale neumí. Závidíme si raději i nos mezi očima. Přednější je nám, aby měl soused škodu větší než já, než abychom měli oba prospěch.

Jenže, komunitě se snadno nasazuje "kolektivní vina". Antisemité uvádí, jak Židé kolem Hilsnera jednali kolektivně a organizovaně na bojkotování případu... Jako, židovské pogromy obchází staletí Evropou, a když dojde k výbuchu vášní davu zaměřených i proti mé osobě a hrozí pogromy a jde o životy mých blízkých, jak se leze bránit, jak jednat?

1 2
možnosti

K55a45r89e46l 61D79r12d69a

24. 9. 2019 10:59

Dole mám úvahu jak Židé rozvrací českou společnost. (Kolektivní vina.) Máme tady z médií známou hereckou a uměleckou židovskou rodinu, praktikující katolíky, známé celebrity z TV, matka chartistka. Národnost samozřejmě česká, ne židovská.

Předpokládám, že to je soudružná rodina, kde každý ví o každém vše a vzájemně za druhé zodpovídá a nejde jako v naší rodině o soubor jednotlivců co se o sebe nestarají a každý jedná sám za sebe. (Hezky naivní předpoklad - základ xenofobie.) ;-)

Známá je tady kauza o agentech StB v katolické církvi a trvale probíhající kritika české katolické církve. (Katolíci opět ve sporu s tradičními nepřáteli Židy? A ti Židé jsou zde katolíky a součást církve s právem se k ní vyjadřovat?...) ;-)

Pak tady mám Prague Pride a pedofilní kauzy v Katolické církvi. Jsem ochoten připisovat vinu za zneužívání dětí nevyřešené homosexualitě u katolických kněží. (Patrně ve shodě s Františkem.)

Z této rodiny vyšla zakladatelka spolku, který za ČR zastřešuje integraci homosexuálů do křesťanských církví a dlouhodobě kritizuje homofobní postoje Katolické církve.

Naposledy kauza, kdy se v této rodině 14-letý kluk zabil pro svoji údajnou homosexualitu a homofobní českou společnost. (Židovská rodina, kde mají tradici sebevražd.) Následovalo napadení katolického faráře rozmáznuté v bulváru. Na počest kluka se celá rodina zapojila mezi aktivisty za práva LGBT a jsou aktivní ve službách pro homosexuály. Teta je "mediální tváří" LGBT v Česku.

Vnímám obrovský rozpor. Zneužívání dětí spojené s homosexualitou a propagace a akceptace homosexuality. Požadavky na adopce dětí a zrušení svátosti manželství. Rozklad hodnot majoritní společnosti... Co s takovým napadením mých životních hodnot?

Jak se k tomu postavit? Parádní prostor pro konspirační teorie o "světovládě Židů", o "destrukci majoritní společnosti Židy či LGBT menšinou". A co víc, s Prague Pride, nejde o jednotlivce. Tady máte demonstrující dav za právo zničit hodnoty majoritní společnosti. Obdoba chování revolucionářů

1 1
možnosti

K70a44r50e82l 52D45r29d52a

24. 9. 2019 10:23

Solženicyn je naprosto nevěrohodný a historicky nepřesný. Měl schopnost kritizovat každou zemi a každé zřízení, kde pobýval. Je to spíš představitel "ruského pohledu" na svět, plného konspiračních teorií a fantasmagorií.

Extrémní pravicoví Rusové mají představu, že Rusové byli ve Svazu utlačovaným národem a Svaz rozhodně nestál na Rusech. Naopak, Rusové jsou nositeli demokratických hodnot a spojenci Západu. Bolševická revoluce a následný teror byla čistě akcí Židů. K tomu se přidává křesťanská averze vůči Židům. Čirý antisemitismus.

Solženicyn tento pohled zpracoval. O jeho knize z roku 2001 se dost polemizuje. Vyplaval k tomu podobný ostřejší antisemitský pamflet ze 70. let. Solženicyn k němu vymyslel bajku, že jde o jeho ukradené rukopisy, které nějaký antisemita dopracoval a vytvořil protižidovský podvrh podepsaný Solženicynem. Odborníci se shodují, že autorství Solženicyna je nepopiratelné.

Solženicyn rozhodně není historik, ani věrohodná kapacita na rusko - židovské soužití. Bral bych ho jako Hrabala. Jde jen o pocit doby.

0 0
možnosti
Foto

Váš názor respektuji, ale prostě nechcete vidět realitu, máte právo se mýlit. Solženicyn se odvolává na dobově dokumenty, zákony, atd. neuchyluje se ke spekulaci jako vy. Ukažte mne jeden příklad za všechny v čem se mýlil, nebo kde nepíše pravdu? Pravdou myslím shodu rozumu s realitou.

0 0
možnosti

K43a64r86e41l 24D18r30d64a

23. 9. 2019 18:58

Veřejné mínění v monarchii běžně Židy odsuzovalo. Případ se skvěle hodil pro zpolitizování a pozvednutí volebních preferencí pro katolické - fašistické strany a nacionální - nacistické strany v monarchii. Odsouzení Hilsnera provázel jásot davu. Snadné politické body získané na antisemitismu a odsudku Židů. Absolutně nešlo o pravdu a řešení případu. A nejde dodnes.

Případ skvěle posloužil k vyvolání rasistických a nacionalistických vášní u Čechů a vedl k povzbuzení zájmu o vznik nacistického rasistického českého státu. Což se podařilo vznikem Československa.

Je s podivem, že z toho Masaryk vyšel jako vítěz a stanul v čele státu "svých nepřátel". (Je to jak s Havlem. Velké morální hodnoty, které obratem pošlapeme a popliveme.)

Absolutně nechápu, jak se dalo předejít holokaustu. Je jasné, že celá křesťanská Evropa vnitřně toužila po nastolení "řešení židovské otázky". Kolorit ulice.

Klikl jsem na pár odkazů k případu. K neuvěření. Všude na netu jsou propracované konspirační teorie o světové nadvládě Židů, o židovských rituálních vraždách, o manipulování veřejného mínění a ovládání vlád a justice Židy. Proces s Hilsnerem podle toho samozřejmě Židé všemožně manipulovali. Zčásti se k takovým konspiracím hlásí katolíci. Dost to vypovídá o střetu levice s fašismem. Aneb stále stejná písnička od Španělska, klerofašismus proti židobolševismu.

(Osobně mi židovská propaganda s holokaustem přijde přitažená za vlasy. Občas vnímám lži a manipulace. Ale nenapadlo mě, že proti tomu jede tak mohutná a propracovaná propaganda z druhé strany. Antisemitismus je populární. Aneb, ne že se holokaust nesmí opakovat. Ale spíš, modleme se, ať se brzy zase neopakuje.)

2 3
možnosti
Foto

Zajímavá kniha od Alexandra Solženicyna 200 let pospolu a jako doplněk kniha Arona Simanoviče Car, kouzelník a židé. Není vše černobílé jak nám dnes tvrdí, například genocida ukrajinských křesťanů při hladomoru kde zemřelo během jednoho roku přes 7 000 000, kterou má na svědomí Lazar Mojsejevic Kaganovich, jakého byl etnika asi nemá cenu psát. Atd.

1 0
možnosti
Foto

Hilsner nebyl odsouzen za rituální vraždu, to je jedna věc, nádherně to vysvětluje žalobce doktor Karel Baxa. O tom, že je Hilsner obviněn z rituální vraždy začaly šířit prosemitská média, aby zdisreditovaly žalobu a žalobce! Vzhledem ke skutečnostem a postupu vyšetřování jsem osobně přesvědčen i vině Hilsnera z vraždy Anežky Hrůzové!

1 2
možnosti

K41a11r28e75l 40D66r29d68a

24. 9. 2019 6:16

To se uvádí v antisemitském komentáři k případu. Že "rituální vraždu" hodil Baxa na obhajobu, že prý šlo o snahu obhajoby zdiskreditovat žalobu jako rasistickou a plnou předsudků.

Baxa byl dobrý taktik. Podpásová argumentace. Soud si dával na předsudky pozor a o rituální vraždě mluvila jen obhajoba. Oprávněně. Dav v tom měl jasno a soud vynesl rozsudek ve shodě s veřejným míněním a pořváváním davu. Odsoudila se "rituální vražda". I když formálně jako ne. ;-)

1 0
možnosti

J72a80n 52P22u31l80e94c

23. 9. 2019 12:37

Nejsmutnější je, že se za těch 120 let naše společnost moc nezměnila. I dnes mnozí hledají jednoduché odpovědi na složité otázky a nemorální politici toho zneužívají.

1 1
možnosti

P16e84t48r 55F61i21a17l59a

23. 9. 2019 12:49

Všechny národy měly výhrady vůči Židům, ale právě Češi nejméně. Stačí si ověřit historická fakta.

2 2
možnosti

K33a59r59e32l 21D57r75d13a

23. 9. 2019 10:44

Ještě vydařenější byl proces se Židem Slánským. 11 popravených, 3 doživotí. Češi masově žádali smrt imperialistických židovských zrádců. Dorazilo 8500 peticí požadující tresty smrti. Rudé Právo přidává provoláním "psovi psí smrt!". (To Rudé Právo doporučuji. Směs závisti, odsudku Západu, "školení mužstva". Všechno to byly synkové z bohatých rodin...)

Spolu se Slánským byl popraven Reicin. Aneb Židé v čele KSČ, co rozjeli rudý teror, popravy opozice, mučení, politické procesy, Jáchymovy. V okamžiku, kdy se Izrael otočil od Moskvy, hnala Moskva na šibenice své přední Židy. A Československo skákalo jak NKVD pískala.

Popírání holokaustu... (pro Ovčáčka). Největším borcem v popírání holokaustu byla Moskva s Východním blokem. Holokaust se vytratil z učebnic. Oběti se běžně uváděly bez vztahu k židovskému původu. V Rusku teprve nyní pomalu otevírají informace, že součástí holokaustu byly miliony popravených Židů na ruském území a popravovaných s přispěním místních obyvatel. (Archivy otevřel až Gorbačov.)

Nabízí se pěkný zdroj antisemitismu, z kterého čerpal už Hitler. V čele i ve struktuře bolševického režimu byli vždy silně zastoupeni Židé. Ukrajinci židovským rudým komisařům připisují rudý teror a miliony mrtvých při hladomoru. Ukrajinci se pak aktivně účastnili poprav Židů po boku nacistů za okupace.

A jako perlička, máme tady deník židovské dívky z Přemyšly. Po vypuknutí války předávali Němci obsazené město Rusům. Němci místní Židy hnali na ruskou stranu. Rusové o uprchlíky nestáli. Tahanice o Židy. Válka skončila vyvražděním téměř všech zdejších Židů. Připomíná to vtipnou situaci z 2. republiky. Kdy Němci hnali české Židy ze Sudet na českou stranu a česká armáda je hnala zpět na německou stranu. Židovské rodiny pak tábořili v zemi nikoho na hraniční čáře. Ještě nebyl Terezín a Osvětim, ještě nebylo jiné "řešení". ;-)))

1 1
možnosti

K25a23r24e30l 67D61r80d43a

23. 9. 2019 10:48

byli, tábořily... Očividně mám ambici na šéfredaktora iDNES. ;-)

0 0
možnosti
Foto

Je to celkem jednoduché. Rituální vraždy se v judaismu nevedou. Blábol.

Takže fakt že byl obviněn Hilsner na tomto základě o něčem svědčí.

Pokud by vraždil tak z jakéhokoliv jiného důvodu.

Pravděpodobně v tom byl nevinně.

1 3
možnosti

P34e36t23r 17F54i52a33l50a

22. 9. 2019 23:12

Hilsner nebyl souzen kvůli rituální vraždě.

2 0
možnosti

K93a25r79e43l 17D21r95d76a

22. 9. 2019 16:59

Koukám na Karla Čapka. Případ Selvinův je z Povídek z jedné kapsy z roku 1929. Hovor s TGM psal 1928-1935. Že by skutečně dokončení případu dle vyprávění Masaryka? Masaryk uvádí v Hovorech s TGM, že byl vychován k antisemitismu, jako všichni tehdy. Rozumově to překonal. Ale český kolorit, rasismus.

Napadá mě, Hilsneriáda pomohla Masarykovi do čela "středoevropského Švýcarska" bez jakéhokoliv nacionalismu a xenofobie. ;-D Historické omyly.

1 2
možnosti

K37a98r16e60l 36D54r13d14a

24. 9. 2019 6:00

Uvádí se jako fakt, jak Hilsner po propuštění Masaryka obtěžoval. Propuštěn byl 1918 a zemřel 1928. 1929 vydá Čapek ironizující povídku na podobné téma.

1 0
možnosti

Docela to připomíná dnešní nenávistné emoce chvilkařů, co nenávidí Babiše a Zemana, naprosto stoprocentně jsou přesvědčeni o Babišově vině, takto z ulice tlačí na naše orgány činné v trestním řízení a justici aby Babiše s celou jeho rodinou zavřeli do kriminálu, nenávidí i všechny další, co se jakkoliv s těmito "třídními nepřáteli" nějak zapletou, dokonce i náš slovutný hokejista Jágr tuhle iracionální nenávist zažil a to jen proto, že se zúčastnil v zájmu hokejových vztahů s Čínou cesty našeho presidenta do Číny. Rv.

2 9
možnosti

V49í88t 17P67r71č96í27k

22. 9. 2019 14:40

To tedy nepřipomíná. V ničem.

8 0
možnosti
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  16:13

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  16:10

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

ÓČKO rozšiřuje spolupráci s influencery, odemyká jejich prémiový obsah

24. dubna 2024

ÓČKO prohlubuje spolupráci s předními českými videomakery a podcastery. V novém projektu O UNLOCKED...

Z léčebny za odměnu do fast foodu. Obézních dětí přibývá, i kvůli rodičům

24. dubna 2024

Premium Dětí s obezitou přibývá. „Z naší praxe nic nenasvědčuje tomu, že by se situace měla lepšit, spíše...