Ministryně financí Alena Schillerová (28. dubna 2020)

Ministryně financí Alena Schillerová (28. dubna 2020) | foto: Michal ŠulaMAFRA

Mají jít příkladem. Vyjadřování političek je neomluvitelné, míní odborníci

  • 286
Alena Schillerová, Jana Černochová, Alexandra Udženija. Tři političky, které v uplynulých dnech zaujaly peprnějšími výroky či přirovnáními. Podle politologů Zdeňka Zbořila a Lukáše Jelínka šlo o neprofesionalitu a není to omluvitelné. Právě politici by se podle nich měli takových excesů vyvarovat a pro veřejnost by měli být především vzory.

Během posledních pár dní to začalo na české politické scéně vřít. Tentokrát z úst žen. Ministryně financí na adresu ČSSD vzkázala „příště se na vás vys***m“. Alexandra Udženija zase primátora Hřiba označila za hovado a „vidláka ze Slavičína“. Pozadu nezůstala ani poslankyně Černochová, která ministra kultury nazvala náckem.

K výrokům Schillerové a Udženiji se vyjádřili dva čeští politologové. „Už mi to připadá normální, protože úroveň nejenom verbální, ale i nonverbální komunikace se od dob Kalouskova vztyčeného prostředníčku stále horší,“ řekl redakci iDNES.cz politolog Zdeněk Zbořil

Podle něj se politici na veřejnosti vyjadřují neprofesionálně. 

„Nemám na mysli pouze češtinu, ale jde i o to jakými se častují výrazy. Toto vyjadřování není omluvitelné ani po nočním jednání parlamentu nebo v jakékoli jiné výjimečné situaci,“ řekl. 

Zbořil se vyjádřil i ohledně výroku poslankyně ODS Jany Černochové, která ve středu ministra kultury Lubomíra Zaorálka přirovnala k nacistům. Rozčílil ji totiž článek, v němž Zaorálek spolu s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem a bývalým šéfem diplomacie za TOP 09 Karlem Schwarzenbergem zpochybnili plán Izraele na anexi území na Západním břehu Jordánu. 

 „Je naprosto ironické, že pan ministr kultury se chová v těchto dnech jako ten největší nácek,“ prohlásila doslova Černochová. Podle Zbořila je velmi zarážející, že takové výroky vychází z úst žen. „To je téměř pod dnem slušného chování,“ doplnil.

Podle politologa by se právě politici, kteří jsou veřejnosti na očích, měli takovým excesům vyvarovat a jít veřejnosti příkladem.

S tím souhlasí i další politolog Lukáš Jelínek, podle kterého nejsou čeští politici schopní zachovat dekorum na veřejnosti. „Politici by si měli uvědomit, že se od nich očekává, že budou vzory či příklady chování, jaké očekávají oni od členů společnosti,“ řekl. Měli by na slušné vyjadřování myslet před svými voliči, jelikož takovým vyjadřováním odepisují především sami sebe.

Jste hovado a na facku, vzkázala Hřibovi opoziční zastupitelka Udženija

„Ať už z jakýkoli důvodů sklouznou k vulgárnímu vyjadřování na veřejnosti, tak je to diskvalifikuje z politických funkcí, jelikož se pak do značné míry chovají, jak dlaždiči,“ poznamenal.

Ministryně financí během středečního jednání použila v souvislosti s vládním návrhem zákona o kompenzačním bonusu pro společníky malých společností s ručením omezeným výrok, jež byl adresovaný ČSSD. „Příště se na vás vyse**m,“ řekla. 

Ve středu také vyšlo najevo, že na posledním zastupitelstvu pražského magistrátu, které se konalo 21. května a trvalo až do ranních hodin, létaly vzduchem urážky a málem i facky. Vulgárnímu výroku adresovanému Hřibovi předcházela ostrá výměna názorů z obou stran.

„Řekla jsem mu, že je „vidlák ze Slavičína“ (všem Slavičínským se omlouvám), že on o Praze nic neví, na rozdíl ode mne, která tady žije skoro celý svůj život, že on je tu dva dny i s cestou a na závěr jsem, pravda, uvedla, že ´je hovado´,“ dodala Udženija ve svém příspěvku.

Alexandru Udženiju ze zastupitelského klubu ODS naštvalo chování primátora Zdeňka Hřiba při jednání, označila ho také za arogantního. Sama ale přitom na jednání kouřila a to i přesto, že ji primátor Hřib upozornil, že jednání jsou nekuřácká.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video