Jednání koalice. Ilustrační foto

Jednání koalice. Ilustrační foto | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Protikomunistické odbojáře odměníme, shodla se K9. Personálie neřešila

  • 516
Špičky koalice se shodly na jednorázové odměně pro členy protikomunistického odboje. Každý jeho člen by měl dostat sto tisíc korun a jeho důchod by měl minimálně odpovídat současnému průměru. Koalice na středečním jednání naopak nevyřešila zdravotnickou reformu ani personální otázky ve vládě.

Koaliční jednání trvalo asi čtyři hodiny, politické špičky poté v tichosti opustily budovu Úřadu vlády. Jednání bylo podle informací iDNES.cz klidné a věcné a vyústilo ve čtyři body.

Čtyři body středeční K9

I. Koaliční smlouva bude opatřena písemným dodatkem

II. Do výsledku vnitrostranických voleb Věcí veřejných nebude K9 projednávat personální otázky

III. Účastníci třetího odboje dostanou jednorázové ocenění a dorovnají se jim důchody na průměrné částky

IV. K9 bude pokračovat v jednání o zdravotnické reformě

Koaliční smlouvu žádná ze tří stran vypovídat nebude a připíše se k ní pouze dodatek. Ten by měl reflektovat dosavadní změny, o konkrétní podobě se však zatím nemluvilo.

Personální věci ve vládě bude koalice řešit až po konferenci strany Věci veřejné. Pro iDNES.cz to potvrdila i šéfka poslaneckého klubu VV Karolína Peake. Véčkaři budou volit předsedu strany 28. a 29. května. Na konferenci v Hradci Králové vyzve Peake na souboj o vedení strany současného předsedu VV Radka Johna. Třetí kandidátkou je Dagmar Navrátilová.

Větší peníze pro účastníky třetího odboje

Politici dnes také ocenili třetí odboj, tedy odpor proti komunistickému režimu. Jeho účastníci dostanou jednorázově 100 tisíc korun, a pokud mají podprůměrný důchod, bude jim dorovnán na průměrný.

"Vdovy a vdovci po účastnících třetího odboje obdrží padesát procent jednorázového ocenění, tedy 50 tisíc korun," uvedl mluvčí vlády Jan Osúch.

 Sněmovní ústavně právní výbor ve středu debatu o návrhu zákona o uznání protikomunistického odboje odložil právě kvůli večernímu jednání K9.

Bojovníci proti komunismu by měli mít podle míry svého zapojení také nárok na osvědčení účastníka protikomunistického odboje nebo odporu. Osvědčení by podle návrhu mělo vydávat ministerstvo obrany na základě souhlasu Ústavu pro studium totalitních režimů.

Účastníci třetího odboje by osvědčením mohli získat postavení válečných veteránů. Tím by jim vznikl nárok na některé výhody, například ve zdravotní a sociální péči. Součástí symbolického ocenění by byl i pamětní odznak.

Důchody se neřešily, zdravotnictví jen okrajově

Na pořadu středečního jednání se nedostal druhý pilíř důchodové reformy. Jen částečně pak zásadní změny ve zdravotnictví. Ministr zdravotnictví Leoš Heger chtěl s politickými špičkami probrat standardy a nadstandardy ve zdravotnické péči či uzákonění předpisu generických léků.

I u tohoto tématu se očekávala bouřlivá diskuze, podle předsedy VV Radka Johna se reforma totiž dosud neprojednala a není tedy hotová.

"K9 jednala i o zdravotnické reformě a bude v tomto jednání pokračovat příští týden," dodal Osúch.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video