Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš na sněmu hnutí STAN

Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš na sněmu hnutí STAN | foto:  František Vlček, MAFRA

Babiš vábil starosty k ANO, Schwarzenberg varoval před mlsnými kocoury

  • 125
Politické námluvy v přímém přenosu probíhaly otevřeně na sněmu hnutí Starostové a nezávislí. Nadbíhal jim otevřeně šéf ANO, ministr financí Andrej Babiš, první místopředseda lidovců Marian Jurečka i šéf ODS Petr Fiala. Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg zase litoval, že se o TOP 09 a Starostech a nezávislých mluví jako o „rozvedeném páru“.

„Jste efektivní, pracovití, odpovědní k rozpočtu, k lidem. Víte, co je makat o víkendech. Máme toho hodně společného,“ nadbíhal hnutí STAN na jejich sobotním sněmu v Průhonicích u Prahy Babiš.

„Jsem rád, že jste mě pozvali, doufám, že nebudete litovat,“ řekl. Ocenil hnutí STAN, které je na parlamentní úrovni stále ještě v koalici s TOP 09, za to, že jeho politici vědí, co je „transparentní a nekorupční řízení“. „Nejste izolovaní od lidí, vnímáte jejich potřeby,“ chválil Babiš politiky STAN. Své vystoupení zakončil slovy: „Držím vám ve volbách palce“.

Hnutí STAN si řeklo Babišovi o miliardy pro obce a města

Ještě než odešel od řečnického pultu, překvapili ho politici STAN svou akčností, když odhlasovali aklamací usnesení, že vyzývají vládu, aby navýšila příjmy obcí a měst z DPH na 23,58 % už od ledna 2017 a že se pak obce vzdají podílu z výnosů z hazardu.

„Zvýšení podílu obcím a městům z DPH o 2,75 procenta získají ročně asi o čtyři miliardy korun navíc,“ říká poslankyně Věra Kovářová. Babiš hned na místě starostům na požadované čtyři miliardy korun navíc nekývl.

Starosty vábil i Jurečka

Vstřícností k hnutí STAN překypoval i první místopředseda lidovců a ministr zemědělství Marian Jurečka. „Jste konstruktivní, pracovití a slušní. Pojďme spolu spojovat lidi dobré vůle,“ řekl Jurečka. Ocenil dobrou spolupráci s hnutí Starostové a nezávislí na evropské, krajské i obecní úrovni.

„Je důležité, aby všechny nesocialistické síly spolupracovaly,“ řekl předseda ODS Petr Fiala. V české politice je podle něj zapotřebí nejen soupeřů, ale také spojenců. Ocenil spolupráci s poslanci, členy hnutí STAN, kteří jsou v poslaneckém klubu TOP 09, v boji pro elektronické evidenci tržeb.

To na vystoupení čestného předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga bylo znát, že spolupráce TOP 09 a STAN pomalu skomírá. „Mluví se o nás jako o rozvedeném páru,“ řekl. Připomněl, že i on sám se rozvedl, aby si později stejnou ženu vzal za manželku. „Když se žena rozvádí, chodí kolem ní různí mlsní kocouři,“ varoval Schwarzenberg Starosty a nezávislé, aby tak snadno nevlezli do chomoutu s novým „ženichem“.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video