Jan Farský

Jan Farský | foto: Roman Čejka, MF DNES

Politická superstar Farský přednáší, jak zatočit s korupcí

  • 28
Politická superstar. Takovou nálepku letos získal starosta Semil Jan Farský. Voliči ho vyzdvihli z posledního místa kandidátky TOP 09 až do Poslanecké sněmovny a jeho Volba pro Semily získala ve městě 12 mandátů z 21. Jedním z důvodů je i Farského pověst muže, který zatočil s korupcí.

"Nevzniklo to jinak než ze strachu. Bál jsem se, že nás do něčeho budou chtít zaplést, aby nás jakoby odstavili," zdůvodňuje Farský, proč semilská radnice pod jeho vedením už v minulém volebním období vsadila na transparentní veřejné zakázky.

Dnes odpoledne Semily dokonce pořádají seminář, na kterém Farský nově zvoleným politikům z různých obcí Česka vysvětluje, jak mají při zavádění protikorupčních opatření postupovat. Účast přislíbili zastupitelé z Černošic, Čelákovic, Psár, Lipnice nad Sázavou, Rožnova, Prahy 8 a další.

Farský není jen starostou a poslancem. V Parlamentu má funkci místopředsedy rozpočtového výboru, je členem ústavněprávního výboru a členem správní rady VZP. Na otázku, jestli těch funkcí na jednoho člověka moc, odpovídá lakonicky: "Je."

V Semilech se proto vzdal platu a za ušetřené peníze platí další místostarostku. Ty má celkem dvě.

"Stavěli jsme to manažersky jako tým lidí, který se bude doplňovat. Jedna je klidná, zralá ekonomka, počtářka, trpělivý člověk. Druhá rychlá a velice aktivní, nechce čekat na výsledky, chce je mít hned. Ten jejich průnik bude myslím ideální," tvrdí.

Semily mám, abych v Praze nezblbnul, říká Farský

Sám se chce Semilům věnovat dva dny v týdnu a Praze tři. "Ale i když jsem v Praze, tak často dělám Semily a naopak, když jsem v Semilech, tak po nocích dělám pro Prahu. Ale Semily mě baví asi tak stokrát víc," zdůrazňuje.

To je také důvod, proč chce starostou zůstat. "Já se tady setkávám s realitou. V Praze to je jiné. Tam je úplně běžným argumentem lež. Pro mě je vnitřně důležité být poslancem a zároveň starostou, abych úplně nezblbnul," říká.

Letos v březnu Farský narazil při lyžování ve francouzských Alpách v obrovské rychlosti do tyče sněžného děla a zlámal si obě nohy. Dnes vtipkuje, že díky tomu získal byt kousek od Sněmovny. Jako bonus k úrazu.

"Všichni museli bojovat, aby dostali byt 300 metrů od Sněmovny, a já jsem ho dostal, protože jsem byl na vozíčku. Myslím, že ty zlámané nohy mi pomohly i v tom, že jsem si čas musel začít jinak organizovat a že jsem zjistil, že když některé věci dělá někdo jiný než já, tak to udělá i lépe než já," podotýká starosta.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video