(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: František Vlček, MAFRA

Dvacet milionů na účtě? Nic extra. Politici vykázali příjmy a dluhy

  • 91
Do minulé soboty odevzdávali politici svá majetková přiznání za rok 2017. Ta odhalila někdy paradoxní a nečekané skutečnosti. MF DNES zmapovala, kdo je z poslanců nejbohatší a kdo naopak nejzadluženější.

Pirátská strana považuje EET za zlo. Na internetové stránce Pirátů se píše, že je to „předražený a netransparentní projekt podobný Opencard“. Přesto se najde jeden pirátský poslanec, který na elektronické evidenci tržeb vydělává. Lukáš Kolářík měl podíl ve firmě eetrychle.cz.

„Je to poradenská firma pro nejmenší živnostníky. Radíme jim, aby si nekupovali – obrazně řečeno – porsche, když jim stačí trabant. Zisk z toho nebyl, upřímně, je to spíš taková charita. Když se podíváte na moje hlasování, tak já jsem vždycky podpořil rušení EET,“ vysvětluje své angažmá ve firmě Kolářík.

Hodinky skoro za milion

MF DNES prostudovala většinu přiznání. Registr ukazuje, že do Sněmovny po loňských volbách přišli obecně bohatší lidé – hlavně díky úspěchu ANO. Zatímco před rokem třeba Tomiu Okamurovi stačil na třetí místo v žebříčku nejbohatších poslanců zisk patnáct milionů korun, nyní už to nestačí.

Absolutním rekordmanem je stejně jako v minulých letech senátor a majitel Synotu Ivo Valenta. Za rok 2017 si především díky podnikání v hazardu přišel na 382 milionů korun. Valenta v centrálním registru oznámení navíc přiznal i majetek, který zřejmě vlastní už nějakou dobu – starožitnosti v hodnotě 2,5 milionu korun či pamětní medaile za téměř sto tisíc.

Průměrný příjem poslance je 94 tisíc korun. Nejvíc berou komunisti

Ve Sněmovně zasedá i liberecký pekař Jiří Bláha, který přiznal 19 milionů korun na účtě. „Za šestnáct let podnikání jsem nashromáždil peníze, které mi ležely u mých odběratelů. Jelikož jsem se na konci minulého roku rozhodl ukončit živnost a převést ji na společnost s ručením omezením, nechal jsem si peníze od odběratelů zaplatit,“ vysvětlil Bláha.

Další poslanec Pavel Juříček si jako majitel továrny na zámky Brano vydělal 25 milionů korun a již zmíněný Okamura má na kontě 23 milionů korun. „Jde o moje úspory,“ uvedl v pondělí Okamura, který vydělává v cestovním ruchu. Loni vydělal i dva miliony korun prodejem obrazů ze své sbírky na aukci.

Volné prostředky bude Okamura potřebovat, protože letos začal stavět netradiční dům ze spojených tubusů v Praze na Břevnově. Jeho finance jsou pod drobnohledem i z toho důvodu, že před čtyřmi roky ho tehdejší spolustraníci z Úsvitu podezřívali, že si nechal vyplácet miliony z pokladny hnutí. Policie mu však žádný trestný čin neprokázala.

Prezident má z politiků nejvyšší plat. Zdravotní a sociální neodvádí

O řád movitější je samozřejmě premiér Andrej Babiš, který přiznal třeba vlastnictví nemovitosti v hodnotě 62 milionů korun (pravděpodobně je to jeho vila v Průhonicích).

Tady je však potřeba vysvětlit, že přiznání se podává letos v nové formě. Někteří politici tam proto vypsali rovnou celý svůj majetek – nejenom věci koupené v roce 2017. To je i případ Babiše. Z přiznání se dá mimo jiné vyčíst, že premiér nosí na ruce hodinky značky Vacheron Constantin za 900 tisíc korun a jezdí v Audi A8 za 3,5 milionu korun. Na běžném účtě má 43 milionů korun.

Zákonodárci podnikají či podnikali i v méně obvyklých oborech, kde se miliony netočí. Senátor Jiří Vosecký je včelař, komunistka Květa Matušovská podniká v pohostinské činnosti.

Feriho Kouzelná místa

Kuriózní je podíl Dominika Feriho (TOP 09) ve firmě „Amazing places & kouzelná místa v ČR“, která na webu doporučuje ubytování v hotelech a penzionech. Feri se jim měl starat o sociální sítě. Z toho však nakonec sešlo. „Krátce jsem vlastnil drobný podíl. Ten jsem ale vypořádal a ve společnosti teď už nijak nefiguruji. Chci se soustředit na výkon mandátu. Nedalo by se to zvládat,“ popsal poslanec.

Někdy nám ani pět tisíc měsíčně na telefony nestačí, hájí se poslanci

Naopak prvenství v žebříčku účetně nejzadluženějšího poslance získává Radim Fiala z SPD. Má závazek ve výši dvanáct milionů korun. Fialův dluh ze třetiny tvoří hypoteční úvěry, dalších 7,6 milionu si půjčil od firmy B.S. – KINGS, v níž je však společníkem. Společnost sídlí v Prostějově a nabízí bezpečnostní služby. „Šlo o převod obchodního podílu. Vznikl mi závazek vůči společnosti B.S.,“ okomentoval svůj více než sedmimilionový dluh Fiala.

Reálně nejvíc splácí středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. Na hypotékách a spotřebitelských úvěrech má napůjčováno 7,2 milionu korun. Podobný závazek měla i před rokem.

Někteří nováčci si s vyplněním dotazníku nevěděli rady. Poslanec za SPD Zdeněk Podal tam vyplnil svůj poslanecký plat za uplynulé měsíce – 848 tisíc korun, přestože přiznání je určené pro vedlejší příjmy. „Asi jsem to zvojtil,“ přiznal Podal.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue