Plakát, kvůli kterému se o Pence zajímá policie.

Plakát, kvůli kterému se o Pence zajímá policie. | foto: www.kozy.cz

Politici ignorují odborníky, říká obhájce konopí Penc

  • 195
Stanislav Penc patří mezi známé obhájce konopí. Svoji poslední kampaní chce ve společnosti rozpoutat diskusi o tom, zda jde o lék, nebo drogu. Novela trestního zákona, kterou připravuje vláda, podle něj udělá kriminálníky z lidí, kteří konopí používají ze zdravotních důvodů.

ODPOVĚDI STANISLAVA PENCE ČTĚTE ZDE

"Podle odhadů by se zákon dotkl zhruba 400 tisíc lidí," vypočítal Penc v on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.cz. "Na problém konopí, ale i jiných drog, by se mělo pohlížet věcně, z pozice lékařských a sociologických studií," míní.

Otevřeně přiznává, že konopí pěstuje. "Používám ho pravidelně od roku 1993, a to ze zdravotních důvodů jako utišující lék proti bolestem," vysvětlil.

Pustil se i do politiků. Podle něj prý v diskusi používají pouze populistické argumenty, ale neslyší na názory a připomínky odborníků. "Chtějí si získat voliče a přehlížejí odborné studie. Je přece lepší získat pocit radosti a naplnění jinak, než injekční stříkačkou nebo skleničkou vodky," argumentuje Penc. - více zde

Ekologický aktivista a poradce ministra Martina Bursíka by rád celou "konopnou" diskusi přenesl na půdu parlamentu. "Zákonodárci by měli získat informace a vědecké zprávy o využití této rostliny ve zdravotnictví nebo průmyslu," říká.

Jste pro legalizaci marihuany?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 29. října 2007. Anketa je uzavřena.

ANO
ANO 13515

NE
NE 9434

Sám si je ale vědom toho, že kromě léčivých účinků konopí mění vědomí. "U řady zvláště mladých lidí může vyvolat psychické poruchy. Nesrovnával bych ho proto s alkoholem ani tabákem," řekl. "Jen se domnívám, že by za užívání, přechovávání a pěstování konopí neměl být nikdo trestán," stojí si za svým.

Právě proto prý rozjel svoji kampaň Zdravě žít, svobodně myslet. "Můj motiv byl, aby se konopí konečně zrovnoprávnilo. Aby se ho zemědělci nebáli pěstovat, aby lidé, kteří mají zdravotní problémy a konopí by jim pomohlo, neměli opletačky s policií,“ vysvětlil.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video