Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Politici chtějí Sokola, lidé Klause

  0:01
Jednání o prezidentovi finišují. Komunisté se chystají podpořit Václava Klause, aby prošel prvním kolem páteční prezidentské volby. Koalice shání podporu pro Jana Sokola. Ke 138 poslancům a senátorům, kteří podepsali Sokolovu nominaci, přibývají další, kteří deklarují, že jej budou volit. Pokud by své sliby dodrželi, Sokol by se stal hlavou státu.

Tím by však politici udělali malou radost voličům. Ti chtějí za prezidenta Václava Klause. Více příznivců než Sokol má i Miloš Zeman. Ukázal to exkluzivní průzkum agentury SC&C pro MF DNES, uskutečněný těsně před volbou prezidenta na reprezentativním vzorku 528 respondentů.

Na dotaz "Koho byste chtěli za prezidenta?" odpovědělo dvaačtyřicet procent účastníků průzkumu, že Václava Klause. Další tři muži v pořadí následují s velkým odstupem: Zemana si přeje v čele státu 12 procent voličů, Sokola necelých jedenáct a Petra Pitharta devět.

Koaliční politiky však nízká podpora Sokola mezi lidmi příliš neznepokojuje. "Podporujeme ho proto, že máme k dispozici více informací než běžný volič," říká předseda Unie svobody Petr Mareš.

Václav Klaus vítězí u veřejnosti i v přímém souboji s Janem Sokolem. Pokud by lidé měli vybírat mezi dvěma kandidáty, tak jak to budou zítra dělat poslanci a senátoři, dalo by šedesát procent přednost Klausovi a čtyři z deseti by volili Sokola.

"U Jana Sokola se soustředily hlasy veškeré opozice vůči Klausovi," vysvětluje socioložka Jana Hamanová z agentury SC&C, proč Sokol při přímém střetu s Klausem dopadl lépe, než pokud měli lidé neomezený výběr.

Podpora oběma kandidátům se výrazně dělí podle toho, kterou stranu lidé preferují. V přímém souboji s Klausem by Sokola podpořila většina voličů ČSSD (nejraději by však volili Zemana). Sokol by nad Klausem triumfoval také mezi příznivci lidovců a překvapivě i KSČM.

Klaus má kromě příznivců ODS také výraznou podporu u nerozhodnutých či nevoličů. Na Hradě ho chtějí i příznivci Unie svobody. 

Klaus má podporu, Sokol budí rozpaky
Ať bude prezidentem Jan Sokol, nebo Václav Klaus, čtvrtina voličů řekne jediné: Je to tragédie. V tom jsou si oba muži rovni. Avšak: ze zvolení Klause bude pětina lidí nadšena, ze Sokola skoro nikdo.

Kdyby o příští hlavě státu rozhodovali voliči, neměl by vládní kandidát Jan Sokol proti bývalému premiérovi Václavu Klausovi žádnou šanci. Klause chtějí čtyři lidé z deseti, Sokola jen jediný.

V průzkumu, který na konci minulého týdne provedla pro deník MF DNES agentura SC&C, uvedlo téměř 42 procent dotázaných, že na Hradě by nejraději viděli právě Klause. Pro Sokola se vyjádřilo jen jedenáct procent.

"Václava Klause podporují voliči nejen ODS, ale i Unie svobody a lidé, kteří se nedokážou rozhodnout pro žádnou stranu," shrnuje výsledky mezi více než pěti sty dotázanými ředitelka agentury Jana Hamanová.

U Sokola stačí, že je proti Klausovi
Prezidenta však volí poslanci a senátoři, a tak názor veřejnosti nehraje roli. V pátek, při třetí prezidentské volbě, proti sobě budou stát Klaus a Sokol. Ale i v tomto duelu vede jednoznačně Klaus. Za podporou Sokola se podle průzkumu skrývá veškerá opozice proti Klausovi, nikoliv přímá podpora tomuto univerzitnímu profesorovi.

Jasně to dokazují další výsledky, z nichž plyne, že Sokol je pro naprostou většinu veřejnosti neznámá osoba. Když měli dotázaní hodnotit vlastnosti kandidátů, u Sokola dominovaly odpovědi typu "ani dobře, ani špatně". Podle Hamanové to dokazuje, že jej lidé prostě neznají a nemohou říct, nakolik je inteligentní, poctivý nebo jak dobře bude prosazovat zájmy státu ve světě.

Co ti voliči vědí?
Z reakcí politiků na výsledky průzkumu se zdá, že mínění voličů neberou příliš vážně. Například šéf Unie svobody Petr Mareš, který prosazuje na prezidenta Sokola, zatímco jeho voliči chtějí Klause, říká: "Ty výsledky by mohly být dány tím, že lidé Jana Sokola příliš neznají."

Argument "neznámý kandidát" používá i místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, ale dodává: "Musíme také brát v úvahu určitou průchodnost v parlamentu. Otázka veřejného mínění je důležitá, ale na druhé straně to srovnání kandidátů nemusí vypovídat."

Do vkusu svých voličů se příliš netrefili ani komunisté: zuby nehty se brání vyslovit podporu Sokolovi, přitom 62 procent jejich voličů by mu hlas dalo. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš nad tím mává rukou: "Mně ta čísla z kontaktů na členskou základnu vycházejí jinak. Myslím, že větší podpora je pro Klause."

Bude to tragédie?
Zatímco Klausův úspěch by podle průzkumu vnímalo pozitivně 46 procent lidí (součet nadšených a těch, kteří jej považují za nejlepšího z kandidátů), Sokolovo vítězství by takto silně prožívalo jen 16 procent. Naprostá většina lidí říká, že si v obou případech dokážou zvyknout. Pokaždé však zůstane čtvrtina těch, kteří rozhodnutí parlamentu budou vnímat jako tragédii.

Autoři:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...