Policisté nejprve ověřili, že cyklista před jízdou nepil. Ilustrační foto

Policisté nejprve ověřili, že cyklista před jízdou nepil. Ilustrační foto | foto: Radek Miča

Policisté rozhodli: za pád na kole až 50 tisíc pokuta

  • 296
Pokuta až padesát tisíc korun hrozí cyklistovi, který spadne na kole a zraní se. Podle zlínské policie, která se opírá o čerstvé právní stanovisko ministerstva vnitra, výjimky neexistují.

Na možnost udělit blokovou pokutu v řádech jen několika set korun hned na místě nehody před časem upozornilo ministerstvo dopravy.

"Stanovisko ministerstva vnitra je ale v souladu s tím, co tvrdíme od začátku. Policie musí cyklistovi, který se při pádu na kole zraní, navrhnout pokutu pětadvacet až padesát tisíc korun. Blokovou pokutu na místě v takovém případě udělit nemůžeme. Zákon v této podobě to neumožňuje," uvedl ředitel zlínské policie Bedřich Koutný.

Boural a zranil jen sám sebe
Diskuse o pokutách za pády na kole se otevřela poté, co v červnu ve Zlíně havaroval na kole dvacetiletý Tomáš Petrů. Způsobil si odřeniny a tržné rány na hlavě. Ještě dokázal zatelefonovat mobilem rodičům a v péči místních lidí čekal na sanitku.

Kromě záchranky přijeli k nehodě i policisté. Ti nejprve přístrojem ověřili, že před jízdou nepil, a pak jeho rodičům oznámili, že podle nového zákona zaplatí pokutu. A přestože ublížil pouze sám sobě, hrozila mu pokuta až padesát tisíc korun.

Úřady hájí vysokou pokutu tím, že Petrů způsobil nehodu, při které byl vážně zraněn člověk. A vůbec přitom nezáleží, že tím jediným zraněným je sám viník havárie. Ministerstvo dopravy na případ reagovalo tím, že viník nehody může navzdory zákonu dostat pokutu do tisíce korun od policie hned na místě.

Změní se zákon?
To však vyvrací stanovisko ministerstva vnitra, o které požádali zlínští policisté. Vyplývá z něho, že jediným řešením situace je změna zákona. Tu připouští i ministerstvo dopravy.

"Je to jedna z částí zákona, které by se měly změnit. Pokud se ten cyklista zraní sám a nejede opilý, tak není důvod, aby za to ještě platil pokutu. Už nehodou samou je dostatečně potrestaný," uvedl Jan Knežínek, právník ministerstva dopravy.

Ve Sněmovně už sice čeká první novela silničního zákona, ta však s úpravou v případě cyklistů nepočítá.

"Navrhli jsme záměrně jednoduchou novelu, která odstraní ty největší tvrdosti zákona," uvedl jeden z autorů návrhu, Vlastimil Tlustý (ODS). Se svou novelou zákona počítají i poslanci sociální demokracie.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video