Při honbě za internetovými piráty jsou policisté pozadu, internet mají 12krát pomalejší než v běžné domácnosti. Ilustrační snímek

Při honbě za internetovými piráty jsou policisté pozadu, internet mají 12krát pomalejší než v běžné domácnosti. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Policisté mají chytat internetové piráty, ale sami internet nemají

  • 532
Internetová policie má proti zločincům působícím na síti značnou nevýhodu: nemá připojení k internetu. A když ho na některé služebně mají, tak pomalé jako v Íránu. Tristní situace se asi hned tak nezlepší, protože nejsou peníze.

Policisté ze skupiny případových analýz v Bruntále mají za úkol mimo jiné bojovat s internetovou kriminalitou. Práce je to těžká. Ani jeden z nich totiž nemá služební počítač připojený k internetu.

"Kolega běhá přes celou budovu na internet do oddělení obecné kriminality a pak s fleškou s daty zpět ke svému počítači. A takto lítá tam a zpět třeba hodinu," popisuje práci útvaru jeho člen Jiří Šmach.

Policisty trápí zastaralá výpočetní technika, dobré počítače mají jen od zločincůČtěte ve čtvrtek, 9. února

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

Připojení k síti je problémem u většiny policejních útvarů. Což je v době, kdy se celý svět opřel do pirátských dat na internetu a kdy za mřížemi končí majitelé serverů s černými kopiemi hudby či filmů, velmi zvláštní. Autorská práva mají totiž na síti hájit i policisté.

MF DNES oslovila prostřednictvím policejních odborů policisty ze třicítky služeben z celé země, aby popsali své zkušenosti s připojením k internetu. Všechny reakce byly stejné. Internet nemáme, a pokud ano, tak žalostně pomalý. Nemůžeme komunikovat s úřady, jen zjištění kontaktu třeba na svědky trestné činnosti zabere i hodiny.

Například v pětipatrové budově liberecké kriminálky, kde pracuje 80 lidí, jsou k internetu připojeny pouze dva počítače. Jeden ve druhém a druhý ve čtvrtém patře. Internet je velmi pomalý. "Přenosové rychlosti na služebnách jsou nejčastěji v rozmezí od 128 do 512 kbps," uvádí Veronika Hodačová z policejního prezidia.

Taková rychlost přenosu dat byla běžná v českých domácnostech v 90. letech. Dnes je průměrně dvanáctinásobná. Rychlost připojení u policistů je podle údajů agentury Royal Pingdom srovnatelná s připojením v Íránu. "Na takto rychlou linku je přitom připojeno klidně patnáct počítačů, které stahují nezbytné dávky antivirových a bezpečnostních aktualizací. Tím se přenos ještě zpomaluje. Rychlost připojení zásadním způsobem brzdí činnost policistů," stěžuje si Milan Štěpánek z policejního odborového svazu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video