Podplukovník a pilot Karel Daňhel, klíčový svědek v kauze letounů CASA

Podplukovník a pilot Karel Daňhel, klíčový svědek v kauze letounů CASA | foto: David Neff, MAFRA

Policie obvinila svědka Daňhela z kauzy CASA z pohlavního zneužívání

  • 2299
Policisté zatkli experta na vojenskou techniku, podplukovníka a pilota Karla Daňhela, obvinili ho z pohlavního zneužívání. Daňhel se začátkem července rozhodl veřejně promluvit o podivnostech, které doprovázely kontroverzní nákup vojenských transportních letounů CASA.

"S předchozím souhlasem státního zástupce jsme dnes zadrželi 41letého muže, je podezřelý z mravnostního deliktu," sdělil v úterý odpoledne iDNES.cz mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Později doplnil, že kriminalisté zadrženého obvinili z pohlavního zneužívání, za které Daňhelovi hrozí až deset let.

Podivné okolnosti kolem Daňhela se podle MF DNES objevily poté, co na konci roku 2010 poprvé svědčil na policii. Nejprve přišel o prověrku na stupeň tajné, pak dostal předvolání na vojenskou policii kvůli údajné korupci.

Minulý týden ve Sněmovně poslancům šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník údajně řekl, že Daňhel byl placený zbrojovkou Omnipol. Ta to ústy generálního ředitele Michala Hona popřela (podrobnosti čtěte zde).

Ondreje Páleníka do funkce šéfa Vojenského zpravodajství navrhla Vlasta Parkanová, která je v kauze CASA hlavní podezřelou. Bylo to v roce 2007, kdy působila ve druhé Topolánkově vládě jako ministryně obrany.

Sám Karel Daňhel už nedávno naznačil, že lidé z vojenské rozvědky mají blízko k těm, proti kterým vypovídá. Pilot měl dokonce ochranku.

Daňhel na konci roku 2010 vypovídal na policii, že na nákup problémových letounů tlačil především někdejší náměstek na ministerstvu obrany Martin Barták. Ten je vyšetřován kvůli jiné armádní zakázce, nákupu nákladních tater.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video