Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zpackaná provokace. Detektivové podle soudů nezvládají práci s agenty

  10:07
Detektivové podle soudů nezvládají delikátní části případů. Ilustrují to dva mediálně velmi sledované případy, ve kterých policisté překročili roli „pozorovatelů“ a vstupovali do děje natolik, že soud obžalované nakonec osvobodil. O situaci píše středeční deník MF DNES.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Před čtyřmi lety se muž s balkánskými kořeny dostal v Německu do problémů se zákonem. Hrozilo mu vězení a jeho napadla spásná myšlenka – bude spolupracovat. „Vím o lidech v Praze, kteří chystají přepadení politika. Má jít o stovky milionů korun. Můžu vám pomoci,“ nabídl se muž.

To detektivy zajímalo. Předali informaci přes německé velvyslanectví v Praze tuzemské policii – tehdejší protimafiánské jednotce ÚOOZ. A muže předali svým kolegům ke spolupráci. Čeští policisté mu pak dali krycí jméno „Jakub Nový“.

Jeho výpověď rozjela velmi citlivou policejní operaci s názvem „Agro“, do které se zapojili i dva policejní agenti. Její výsledky jsou však tristní – pětice obžalovaných skončila na svobodě. Prvoinstanční i odvolací soud navíc konstatovaly, že policie nechala „Jakuba Nového“ zasahovat do přípravy loupeže natolik, že není jasné, zda by se bez jeho aktivity „gang“ k činu vůbec odhodlal.

Blanka, Babiš a stamiliony

Protože „Jakub Nový“ nevěděl, o koho má při loupeži jít, uvažovali vyšetřovatelé logicky. Kdo z českých politiků může mít doma stovky milionů? Asi jen jeden. „Ukládám policejnímu orgánu, aby okamžitě provedl šetření v místě bydliště ministra financí Andreje Babiše a prověřil zde skutečnosti týkající se trestní věci (umístění sejfu, pancéřovaná místnost atd.),“ napsal státní zástupce Vladimír Pazourek v říjnu 2014.

Až poté detektivové zjistili, že cílem údajného gangu nemá být Babiš, ale bývalý pražský radní Rudolf Blažek. Peníze – přes dvě stě milionů korun – které měl mít doma, podle informátora „Nového“ pocházely z tunelu Blanka. „V té době se tady někde stavěly tunely. Tyto osoby měly podvody získat nelegálně 500 milionů eur,“ nadiktoval „Nový“ policistům. Je třeba říci, že se žádné stamiliony u Blažka v sejfu nenašly, a rovněž není jasné, kde „Nový“ historku o „tunelu“ pochytil.

Problém s nasazením „Nového“ do skupiny pěti údajných lupičů původem z Balkánu byl zásadní: protože se „Nový“ obával o svůj osud v Německu, potřeboval, aby přepadení proběhlo a on tak policii skutečně pomohl.

„Soud tohoto svědka považuje (...) za osobu podezřelou a krajně nevěrohodnou, na jeho tvrzeních nemůže obstát závěr o vině obžalovaných,“ uvedl ve svém verdiktu Městský soud v Praze s tím, že se „Nového“ nemohl zeptat, jaké instrukce od detektivů dostal. „Nový“ totiž u soudu odmítl vypovídat.

Jde přitom už o druhý velmi sledovaný případ, ve kterém policisté překročili roli „pozorovatelů“ a vstupovali do děje natolik, že soud obžalované nakonec osvobodil.

Útok na vlak

Podobný osud má totiž zatím také případ údajného teroristického útoku levicových extremistů na vojenský vlak. Pět obžalovaných zprostil soud žaloby vloni v září. Zatím nepravomocně.

Kauza má s „loupeží v Blažkově vile“ společné jmenovatele – vyšetřoval ji někdejší protimafiánský útvar ÚOOZ a vyšetřování vedl stejný státní zástupce Městského státního zastupitelství v Praze: Vladimír Pazourek.

Co přesně soudy policii vytkly? V případě loupeže v Blažkově vile to, že celou akci vyprovokovala pomocí informátora, který byl ve skupině zapojen. „Soud zpochybňoval právě výpověď informátora, nikoliv policejních agentů,“ hájil práci detektivů mluvčí Policejního prezidia Jozef Bocán.

Jenže i práci informátora do velké míry řídí policie. A jak již bylo řečeno, informátor „Nový“ soudu nepopsal ani to, jak jeho spolupráce s policií probíhala.

V kauze útoku anarchistů na vojenský vlak pak soud uvedl, že kromě výpovědí policejních agentů nebyl k odsouzení žádný silnější důkaz.

Pozorovat, neprovokovat

Obhajoba byla přitom postavena právě na přílišné aktivitě policejních agentů. Například jen několik dní poté, co detektivové v přestrojení do případu vstoupí, už anarchisté testují první zápalné lahve.

Podle striktního výkladu zákona by detektiv musel být pouhým pozorovatelem a neměl by do kriminálních akcí přímo zasahovat. Takovým způsobem však podle advokáta Tomáše Sokola pracovat nemůže.

„Policista v tomto postavení musí vyvíjet činnost, která již je součástí takového jednání prostě proto, že jinak by jako agent v tomto prostředí neobstál a vzbudil nutně podezření,“ míní Sokol.

Není důvod nic měnit

Nasazení agentů je v rámci policejní práce jedním z nejvíce delikátních procesů a podléhá nejvyššímu stupni schvalování i kontroly. Na práci agenta dohlíží dozorový státní zástupce, ale navíc i státní zástupce příslušného vrchního státního zastupitelství a v podstatě i soudce vrchního soudu, který jeho použití schvaluje, případně prodlužuje jeho použití.

Policie odmítá sdělit, v kolika případech agenty nasadila. Způsob, jakým je využívá, však prý nemá důvod měnit.

„Počty případů nasazení nejsou veřejnou informací, ovšem využití tohoto institutu je hodnoceno ze strany policie i státního zastupitelství jako efektivní a účinné, a to v případech, kdy je získání důkazů jiným způsobem nemožné nebo podstatně ztížené. Z uvedených důvodů není ke změnám v používání tohoto operativně pátracího prostředku důvod,“ říká mluvčí prezidia Bocán.

To, že soud zprostil už dva mediálně sledované případy, však neznamená jen problém pro policisty a jejich budoucí práci s agenty.

V prosinci se jeden z obžalovaných anarchistů, Martin Ignačák, dohodl s ministerstvem spravedlnosti na odškodnění za rok a čtvrt, který strávil ve vazbě. Částku ani Ignačák, ani ministerstvo nezveřejnili.

A i v případě „Blažkovy vily“ je jisté, že minimálně jeden z obžalovaných – Zdeněk Vaňkát, který měl údajně s policejní vysílačkou skupině krýt záda – bude chtít odškodné za půl roku, které strávil ve vězení, i za policejní stíhání a propuštění ze zaměstnání.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...