Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Marie Stránská, MAFRA

V tělocvičně policie se šířil černý kašel. Čelím šikaně, tvrdí nakažený

  • 43
Vrchní komisař Marian Janoušek se loni v listopadu nakazil černým kašlem v policejní tělocvičně. Poté, co se snažil celou věc řešit, tak ho prý začali nadřízení stejně jako jeho kolegu Martina Procházku, který se ho zastal, šikanovat. Nakonec Janouška vyslali na studijní pobyt na jiné oddělení a Procházka se rozhodl po letech u policie skončit.

O celé kauze jako první informoval server Aktuálně.cz. Případ začal loni v listopadu v tělocvičně, která je společná pro dvě policejní služebny v pražské Krakovské ulici. Specialista na padělky Janoušek tam chodil po službě pravidelně boxovat. Když se jednou po tréninku převlékal, tak za ním přišla uklízečka a ptala se ho, proč do tělocvičny chodí.

„Odpověděl jsem jí, že nevidím jediný důvod, proč tam nechodit a ona mi řekla, že je tam svrab a černý kašel,“ popsal své zkušenosti serveru iDNES.cz Janoušek. Podle jeho informací následně dostala uklízečka výpověď, protože o celé věci mluvila. Janouška přitom varovala, protože ho znala a věděla, že má doma malé dítě.

Právě kvůli své rodině šel o něco později ke služební lékařce na vyšetření. Ačkoli neměl žádné příznaky, chtěl mít jistotu, že na svého malého syna vysoce nakažlivou chorobu nepřenese. Lékařka ho i přes svůj počáteční nesouhlas poslala na testy a zjistila, že se skutečně černým kašlem nakazil.

Janoušek už v té době celou věc řešil se svým nadřízeným. Ten zpočátku prý situaci zlehčoval, ale nakonec na jedné poradě přiznal, že skutečně v tělocvičně byl zdroj nákazy černého kašle a že se jím infikovali tři policisté. Problém pak údajně uzavřel s tím, že tělocvičnu už někdo vystříkal savem, a proto již riziko nákazy nehrozí. 

Případem se zabývá i inspekce

Celkem se v uplynulém roce nakazilo černým kašlem sedm policistů, jak vyplývá z dopisu hlavní hygieničky ČR Evy Gottvaldové Mobbing free institutu, který na případ upozornil. Dokument má iDNES.cz k dispozici.

Co je černý kašel?

Černý kašel je bakteriální, vysoce infekční onemocnění dýchací soustavy.

Šíří se kapénkovou infekcí pouze z člověka na člověka. Velice nebezpečný je zejména pro kojence, malé děti nebo starší lidi.

Projevuje se záchvaty zajíkavého kašle. 

Janouškovi přitom vadilo, že společně s kolegy nebyl varován a vlastně celou věc odhalil náhodou. Bál se možnosti, že by se černým kašlem mohli nakazit i kolegové, kteří mají doma malé děti nebo jsou třeba po nemoci. Vedení podle něj o problému vědělo, a přesto nepřijalo žádná opatření. Proto na něj podal trestní oznámení.

Případ nyní řeší Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). „Mohu v současné době pouze potvrdit, že se případem podezření ze šíření nakažlivé nemoci Generální inspekce bezpečnostních sborů zabývá. Více informací k této věci uvolněno nebylo,“ shrnula serveru iDNES.cz mluvčí inspekce Radka Sandorová. 

Kolegové měli podepsat petici proti Janouškovi

Po podání trestního oznámení se Janoušek stal dle svých slov obětí šikany.  Jeho vedoucí prý za ním obden chodil a ptal se ho: „Kdy už konečně vypadneš?“. Janouškovi také vadilo, že ho po upozornění na riziko nákazy označovali za kverulanta a potížistu. 

Situace eskalovala do té míry, kdy si Janouškův vedoucí prý sezval za jeho zády ostatní spolupracovníky, aby podepsali petici, že je to přesně naopak, tedy že Janoušek šikanoval svého nadřízeného. Byl mezi nimi i Procházka, který ještě s jedním kolegou podepsat odmítl. Navrhl, aby se schůzky zúčastnil i Janoušek, aby mohl ostatním osvětlit svůj úhel pohledu, ale to se nestalo. Vzápětí se dle svých slov stal černou ovcí kolektivu. 

Procházka serveru iDNES.cz sdělil, že nerovný přístup od vedoucího zažíval léta, kdy za pečlivě odvedenou práci nedostával žádné odměny, zatímco jeho kolegové je měli. Nebo mu neproplatili hodiny napracované o víkendu, ačkoli se to týkalo případu, kdy byl pak pachatel odsouzený.

Nátlak ze strany nadřízených v případu Janouška se tak pro něj stal jakousi pomyslnou poslední kapkou, a proto po šestnácti letech u policie podal žádost o odchod do civilu. Nyní plánuje pomáhat dalším policistům a pracovníkům integrovaného záchranného systému (IZS) postiženým šikanou či útlakem ze strany nadřízených v rámci nově založené Odborové aliance IZS. 

Stěžoval si a poslali ho na studijní pobyt

Janoušek podal na své nadřízené v září letošního roku druhé trestní oznámení kvůli šikaně. Následně byl vyslán na studijní pobyt na jiné oddělení do jiné budovy, aby si tam zvýšil kvalifikaci. 

„Jsem na studijním pobytu na oddělení, kde není moje problematika. Nikdy jsem tam nechtěl. Řeším tam věci, které jsem nikdy neřešil. Do září jsem byl na oddělení padělání a nyní jsem na oddělení majetku. Není tam žádný zákonný důvod naplnění účelu změny mé kvalifikace,“ konstatoval Janoušek. 

Neoficiálně se pak dozvěděl skutečný důvod, a to že „nemohou být dva kohouti na jednom smetišti“. 

„Krajské ředitelství policie hl. m. Prahy na základě vzniklého podezření přijalo adekvátní opatření a informovalo příslušné zdravotnické zařízení Ministerstva vnitra ČR. To konstatovalo, že přijatá opatření byla dostačující. Vedení krajského ředitelství policie si tak není vědomo žádného pochybení,“ okomentovala celou situaci mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Tělocvična policie v pražské Krakovské ulici

Tělocvična policie v pražské Krakovské ulici


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video