Razie v Kapschi, Brně a u Faltýnka. Má jít o korupci kvůli zakázce na mýtné

  • 698
Hned několik razií najednou spustila Národní centrála proti organizovanému zločinu a Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Policie zasahuje u firmy Kapsch, na radnici Brna-střed, v Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže či u Jaroslava Faltýnka. Žalobce Petr Šereda uvedl, že zásah souvisí s některými veřejnými zakázkami, kterými se zabýval ÚOHS.

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) ve čtvrtek od rána zasahují v sídle společnosti Kapsch, která v Česku provozuje mýtný systém. Prohledávají i byt generálního ředitele firmy Karla Feixe.

Tiskový mluvčí Kapsch David Šimoník pro iDNES.cz uvedl, že ředitel společnosti s policií spolupracuje. Společně s NCOZ je nyní v sídle firmy, kde stále probíhají úkony trestního řízení.

Detektivové navštívili také sídlo Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, jemuž šéfuje Petr Rafaj.  Tiskový mluvčí ÚHOS Martin Švanda pro iDNES.cz policejní zásah potvrdil. Uvedl, že zaměstnanci úřadu s policisty spolupracují, nepotvrdil však, že součinnost poskytuje i předseda antimonopolního úřadu Rafaj.

Podle serveru Novinky.cz detektivové podezřívají Rafaje a Feixe z korupce, a to kvůli snaze ovlivnit zakázku ministerstva dopravy na výběr elektronického mýtného na českých silnicích. 

Žalobce olomouckého vrchního státního zastupitelství Petr Šereda potvrdil, že dnešní zásah detektivů na několika místech v Česku souvisí s některými veřejnými zakázkami, kterými se zabýval ÚOHS včetně zakázky na mýtný systém. Nikdo dosud nebyl obviněn.

V soudním příkazu k domovním prohlídkám, kvůli kterému policisté prohlížejí až čtyřicet nemovitostí, je kromě Rafaje a Feixe jmenována také místopředsedkyně antimonopolního úřadu Eva Kubišová. Podle informací deníku Právo příkaz mluví o podezření z trestných činů přijetí úplatku, podplácení a zneužití pravomoci úřední osoby. 

Zásah i u druhého muže ANO

Policie zasahuje také na radnici městské části Brno-střed, která bude kvůli tomu bude celý den zavřená. Dorazili i k místopředsedovi hnutí ANO a předsedovi poslaneckého klubu Jaroslavu Faltýnkovi

Podle informací Práva se Faltýnkovo jméno objevilo v souvislosti s prověřováním okolností zakázky na výběr mýtného, když o něm někdo z podezřelých hovořil zřejmě v odposleších.

Před šestnáctou hodinou přijel ke svému domu samotný Faltýnek a po krátkém prohlášení pro přítomné novináře zamířil s policisty do budovy. Na místě zůstávají čtyři policejní vozy, v nichž jsou policisté a patrně také Faltýnkův advokát, vyloučit se nedá ani přítomnost dozorujícího státního zástupce.

„Policie mne navštívila dnes ráno v pražském bytě,“ uvedl Faltýnek. Doplnil, že policie mu zabavila počítač a telefon a požádala jej o součinnost při vyšetřování. Podle advokáta Josefa Bartončíka není z ničeho podezřelý, policie od něj podle iROZHLAS.cz chtěla dokumenty.

Faltýnek se bez udání důvodu omluvil z dnešního jednání Poslanecké sněmovny. Premiér Babiš z USA vzkázal, že s Faltýnkem o zásahu NCOZ nemluvil. „Jsem přesvědčen o tom, že pan Faltýnek z toho vyjde s čistým štítem,“ uvedl. 

U tenisových kurtů Černoškova klubu od rána stojí osobní vůz, tentokrát i s cedulkou policie, a dopoledne zde stálo i několik dalších policejních vozů, které později zase odjely. Policisté jsou nyní uvnitř v kancelářích.

„Policie ještě nikomu nesdělila obvinění, tak ji nechme pracovat,“ reagoval ve Sněmovně ministr dopravy Dan Ťok na dotaz šéfa poslanců Pirátů Jakuba Michálka, jaké má aktuální informace o obou policejních raziích. 

07.března 2019 v 09:26, příspěvek archivován: 07.března 2019 v 13:04

NCOZ SKPV dnešního dne provádí úkony trestního řízení ve dvou samostatných trestních věcech pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Více informací zatím poskytovat nebudeme.

Národní centrála proti organizovanému zločinu všechny zmíněné zásahy provádí pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, jemuž šéfuje Ivo Ištvan. „Náš útvar provádí úkony trestního řízení ve dvou samostatných trestních věcech,“ uvedl mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej, aniž by upřesnil, která místa zásahů spolu souvisejí.

Zásahy připravovalo 60 pracovních skupin kriminalistů, do akce se zapojilo několik set policistů. „Bližší informace podáme buď ve čtvrtek večer, nebo v pátek dopoledne v tiskové zprávě,“ řekl iDNES.cz olomoucký státní zástupce Petr Šereda.

Policisté zasahují i v Brně

Na radnici městské části Brno-střed policisté začali zabavovat počítače, zajímají se o veřejné zakázky a zadrželi bývalého místostarostu pro investice a nynějšího radního Jiřího Švachulu z ANO, jenž má v současnosti na starosti investice a správu bytových domů.

Právě Švachula podle informací z médií oba policejní zátahy spojuje.

Na radnici Brno-střed zasahuje policie, zajímá se o veřejné zakázky

Podle detektivů je právě on „řídícím článkem“ organizované zločinecké skupiny v případu brněnské radnice, ve které jde o veřejné stavební a bytové zakázky. Zároveň měl být také prostředníkem na schůzkách týkajících se zakázek na elektronické mýtné. Zadržený je podle zdroje Práva i brněnský podnikatel Saman El-Talabani.

Společnost Kapsch je v současnosti dodavatelem mýtného systému na českých dálnicích, od roku 2007. V nedávném tendru však o zakázku přišla, od roku 2020 bude dodavatelem konsorcium firem CzechToll/SkyToll s nabídkou 10,75 miliardy korun za desetiletý provoz. Společnost Kapsch výsledky tendru napadla (více o zásahu v Kapschi zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video