ilustrační snímek | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Policistů v Praze a dalších krajích je málo. Dostanou přidáno několik tisíc

  • 64
Policisté v Praze, Středočeském, Karlovarském kraji a částech Ústeckého a Libereckého kraje a na inspektorátu cizinecké policie v pražské Ruzyni budou od srpna zatím do konce roku dostávat stabilizační příspěvek 2 500 až 5 tisíc korun. Částka by měla motivovat k tomu, aby byl o práci v regionech s personálním podstavem zájem.

Vyplácet se bude v první až sedmé pracovní třídě, v některých případech v osmé, stát do konce roku vyjde asi na 230 milionů korun, řekl ve středu novinářům ministr vnitra Jan Hamáček.

Na odměny policistů za službu při koronavirové krizi bude k dispozici 300 milionů Kč. O konkrétní výši odměn rozhodnou místní ředitelé.

Ministr vnitra Jan Hamáček

Příspěvek, jehož vyplácení umožnila novela zákona loni, by podle policejního prezidenta Jana Švejdara měla pomoci stabilizovat personální stav v regionech, kde je problém místa obsadit.

V Ústeckém kraji se bude policistů týkat na Teplicku a Lounsku, v Libereckém kraji se jedná o Českou Lípu a Jablonec, dodal. „Chceme tento příspěvek využít k tomu, aby lidé sami šli sloužit do regionů, které mají podstav,“ řekl Hamáček.

V závislosti na regionu dostanou od srpna policisté k výplatě navíc 2 500 až pět tisíc korun, podle Hamáčka se to bude týkat zhruba čtvrtiny policejního sboru, asi devět tisíc osob. Jedná se o policisty zařazené do první až sedmé třídy, kteří podle tarifních tabulek letos vydělávají od 19 210 korun do 44 830 v závislosti na délce praxe a platové třídě. V některých případech se bude příspěvek týkat i osmé platové třídy. „Výš nárok nebude, ve vysokých tarifních třídách problém s obsazeností není,“ uvedl Hamáček.

Je zapotřebí stovek milionů

Příspěvek bude vyplacen z rozpočtu ministerstva vnitra, do konce roku vyjde asi na 230 milionů. O penězích na příspěvek v příštím roce bude Hamáček s ministryní Alenou Schillerovou ještě jednat, podle jeho odhadu je na příspěvky nutné vyčlenit asi 600 milionů korun. „Cílem je udržet příspěvek pro další roky,“ uvedl. Podle Švejdara aktuálně celorepublikově chybí policii k plným stavům asi 3 tisíc lidí.

Stabilizační příspěvek umožňují předpisy udělovat od loňského léta, přiznávat je mohou ředitelé sborů a ročně by mohly činit až 24násobek celostátní průměrné hrubé mzdy. Není na ně právní nárok. Poskytování příplatků je podmíněno dostatečným množstvím peněz v rozpočtech příslušných ministerstev.

18. června 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video