Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Policie po úterní razii obvinila čtyři lidi včetně olomouckého hejtmana

  9:10aktualizováno  13:14
Policie v souvislosti s úterní razií obvinila čtyři lidi, mezi nimi je olomoucký hejtman Jiří Rozbořil. Podle MF DNES detektivové věří, že nabídl úplatek vlivnému policistovi za to, že zařídí odložení vyšetřování údajného dotačního podvodu. Hejtman bude stíhán na svobodě. Podle premiéra Bohuslava Sobotky by měl opustit funkci.

Jiří Rozbořil, hejtman Olomouckého kraje za ČSSD | foto: Petr Janeček, MAFRA

„Vyšetřovatel Útvaru odhalování organizovaného zločinu obvinil čtyři zadržené osoby. Dva z obviněných jsou stíháni pro zneužití pravomoci úřední osoby, jeden z nich navíc i pro přijetí úplatku. Třetí osoba je stíhána pro účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby a čtvrtý z obviněných je stíhán pro podplacení,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Korupční kauza VIDKUN

Mezi čtveřicí obviněných jsou i dva důstojníci Policie ČR v činné službě. V případě prokázání viny v rozsahu obvinění hrozí obviněným tresty odnětí svobody v rozsahu od jednoho do deseti let. Na tři z obviněných byl podán státním zástupcem návrh na vazbu.

„Případem se detektivové ÚOOZ i nadále zabývají. Další informace, vzhledem k probíhajícímu vyšetřování, nebudou ze strany ÚOOZ poskytovány a k případu se bude vyjadřovat výhradně dozorující Vrchní státní zastupitelství v Olomouci,“ uvedl dále Hanták.

„V případu byly ve čtvrtek v ranních hodinách podány tři návrhy na vazbu. Soud o nich rozhodne do 24 hodin,“ sdělil vrchní státní zástupce z Olomouce Ivo Ištvan. Důvod navržené vazby specifikovat před rozhodnutím soudu nechtěl.

Byl ve špatnou chvíli na špatném místě, říká Rozbořilův advokát

Obvinění Rozbořila potvrdil MF DNES jeho advokát Petr Konečný s tím, že hejtman byl obviněn z podplácení. „Obvinění ale jednoznačně odmítá a podal proti němu stížnost. Stíhaný je na svobodě, návrh na jeho vzetí do vazby ani nebyl podáván,“ uvedl Konečný.

To, čeho se podle policistů Rozbořil dopustil, ale moc komentovat nechtěl. „Policii i státnímu zastupitelství jsme přislíbili, že to zatím nebudeme podrobněji rozvádět. Každopádně role pana hejtmana v celém případu je pouze okrajová. Byl prostě v nesprávný čas na nesprávném místě a s nesprávným člověkem. Schůzku interpretuje jinak, než bylo prezentováno,“ řekl Konečný.

Podotkl, že Rozbořil po celou dobu maximálně spolupracoval s policií. Veškeré procesní úkony skončily až ve čtvrtek v pět hodin ráno. „Respektoval i prosbu policie, aby do té doby nikde nevystupoval, proto měl vypnutý mobilní telefon. Předpokládám, že během následujících hodin se do médií vyjádří,“ uvedl advokát.

Z ČSSD, jejíž je Rozbořil členem, již skrze ústa premiéra Bohuslava Sobotky i ministra vnitra Milana Chovance zaznělo, že by měl hejtman funkci opustit. „Pokud je obviněný aktivní politik, měl by funkci opustit. V tomto případě platí padni komu padni,“ reagoval na obvinění Chovanec (více o reakci ČSSD zde).

Rozbořil na tiskové konferenci v Olomouci prohlásil, že rezignovat v tuto chvíli nehodlá. „Ctil bych presumpci neviny,“ řekl. Své vazby na náměstka olomouckého policejního ředitele Karla Kadlece, který v kauze také figuruje, označil za pracovní. „Nejsme žádní přátelé a v takovém vztahu, abychom si předávali informace,“ řekl. S Kadlecem se prý poprvé potkal na jednání Bezpečnostní rady (více z tiskové konference Rozbořila čtěte zde).

Kauza ukazuje na jezdecký areál Lazce

Křišťálová Lupa 2015

Mezi aktéry případu je kromě hejtmana Olomouckého kraje právě policejní náměstek Kadlec. Zbývající obvinění jsou podle informací ČTK šéf tamního odboru hospodářské kriminality Radek Petrůj a vlivný olomoucký podnikatel a blízký přítel Ivana Langera Ivan Kyselý. Jejich jména policie nepotvrdila.

Podle policejních záznamů, jejichž část zveřejnil server Neovlivní.cz, Rozbořil chtěl po Kadlecovi, aby zametl pod koberec podezření ministerstva financí na dotační podvod při výstavbě olomouckého jezdeckého areálu a penzionu Lazce (více najdete zde).

Přestože se v prvních dnech případu pozornost médií upřela na exministra vnitra za ODS Ivana Langera, který v případu rovněž figuruje, hlavní postavou je podle dostupných informací hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil.

Podle serveru Neovlivni.cz, který citoval z povolení k prohlídce Langerova bytu, nabídl Rozbořil náměstkovi krajského policejního ředitele Karlu Kadlecovi 13. srpna úplatek za to, aby policie odložila vyšetřování okolností dotace týkající se jezdeckého areálu v Olomouci. Kadlec žádost napoprvé odmítl, napodruhé přijal a pak si to rozmyslel, uvádí MF DNES.

Na případu pracovali detektivové ÚOOZ přes rok. Podle mluvčího Hantáka se postupně zaměřili na lidi, kteří se dle policie podíleli na ovlivňování některých trestních kauz a únicích informací z trestních spisů, což negativně ovlivnilo vyšetřování.

Detektivové ÚOOZ od úterního rána zasahovali na několika místech republiky, jako důvody uvedli přijímání úplatků, zneužití pravomoci úřední osoby a podplácení. Podle ministra vnitra Milana Chovance může obviněných být více.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...