Policie v loni odložila trestní oznámení, které na organizátory šampionátu v čele s Neumannovou podala reklamní agentura kvůli dluhům.

Policie v loni odložila trestní oznámení, které na organizátory šampionátu v čele s Neumannovou podala reklamní agentura kvůli dluhům. | foto: Dalibor Puchta, iDNES.cz

Policie obnovila vyšetřování kauzy lyžařského mistrovství

  • 42
Kriminalisté budou znovu vyšetřovat mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci, které v roce 2009 skončilo dluhy. Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem rozhodlo, aby byl případ opět otevřen.

Informují o tom dnešní Lidové noviny.

Policejní inspekce už na začátku měsíce uvedla, že detektivové vyšetřování odložili předčasně.

Policie v loni v létě odložila trestní oznámení, které na organizátory šampionátu v čele s bývalou běžkyní na lyžích Kateřinou Neumannovou podala reklamní agentura kvůli dluhům. Dospěla k závěru, že se tým Neumannové zadlužil v přesvědčení, že za něj závazky zaplatí stát. Kvůli možnému pochybení v postupu policistů se počátkem listopadu obrátil na inspekci ministr vnitra Radek John.

Kolik dluží

Stát chce po organizátorech libereckého šampionátu vrátit 112 milionů korun, které poslal jako dotaci.

Finanční úřad například tvrdí, že pořadatelé nevybírali dodavatele v souladu se zákonem a nevypisovali výběrová řízení.

Dlužná částka tak vzrostla přibližně na 224 milionů korun.

"O doložení bylo rozhodnuto předčasně. Věc jsme s pokyny předali okresnímu státnímu zastupitelství v Liberci. Samozřejmě předpokládám, že to předají polici," řekl LN šéf ústeckých žalobců Jiří Křivanec.

Také poslanci z kontrolního výboru ve čtvrtek rozhodli, že chtějí, aby Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) mistrovství dál prověřoval.

Organizátoři mistrovství dluží celkem 108 milionů korun bez penále. V kauze je obviněno celkem pět lidí. Ministr školství Josef Dobeš chtěl původně navrhnout vládě, aby stát z dluhu zaplatil 50 milionů korun. Dalších 25 milionů měl zaplatit Liberec. Nakonec však vláda schválila, že se stát na placení dluhů podílet nebude.

Mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci probíhalo na přelomu února a března 2009. Z veřejných zdrojů šly na jeho uspořádání přes dvě miliardy korun - ze státního rozpočtu skoro 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce asi 400 milionů a Liberecký kraj přidal přibližně 165 milionů.

Náklady na organizací mistrovství světa činily přes 623 milionů a zodpovídala za ně Neumannová. Ta ale pochybení odmítá.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video