Poslanec KSČM a bývalý bachař Josef Vondruška se pravděpodobně vyhne trestnímu stíhání.

Poslanec KSČM a bývalý bachař Josef Vondruška se pravděpodobně vyhne trestnímu stíhání. | foto: Roman Čejka, MF DNES

Policie nemá důkazy, že Vondruška bil vězně

  • 35
Policie nenašla důkazy, že poslanec za KSČM Josef Vondruška praštil za komunistického režimu jako dozorce ve věznici v Liberci-Minkovicích obuškem do břicha disidenta Vladimíra Hučína. Komisařka Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu Eva Michálková případ Vondruška − Hučín odložila.

To by znamenalo, že by se Vondruška vyhnul trestnímu stíhání. Hučín proti usnesení komisařky podává stížnost. O výsledku vyšetřování informoval na internetových stránkách www.free.cz sám Hučín.

"Dne 7. února 2008 jsem z ÚDV obdržel usnesení o odložení trestního stíhání někdejšího nechvalně známého komunistického bachaře Josefa Vondrušky - dnes poslance za KSČM Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. V usnesení je mi sděleno, že J. Vondruška od 12. 8. 1984 studoval VŠ SNB, a že tedy mne nemohl fyzicky napadat, a že to dosvědčuje jeho nadřízený Miroslav Šimek," popsal na internetu Vladimír Hučín.

"Podávám ve lhůtě tří dnů stížnost a také zároveň trestní oznámení na vyšetřovatelku Michálkovou pro podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele," napsal dále Hučín na webu.

Co Hučínovi vadí? Liberecký poslanec podle vyšetřovatelů doložil, že v době, kdy na Hučína údajně zaútočil, studoval v Praze Vysokou školu SNB.

"Komisařka odložila i mé nejzávažnější svědectví, že jsem úder od Vondrušky dostal v době, kdy mně v únoru 1986 oznámili úmrtí otce a já vyjádřil svou nenávist ke komunistické ideologii. ÚDV zjistil, že otec prý zemřel až 6. září 1986, tedy několik měsíců po mém propuštění z Minkovic. Otec však zemřel skutečně 6. února 1986, na což mám doklady," prohlásil Hučín.

O Hučínově stížnosti rozhodne liberecký státní zástupce Miroslav Mareš. "Usnesení o odložení případu jsem od policie již obdržel a zatím není pravomocné," poznamenal Mareš.Ze zneužití pravomoci veřejného činitele, z čehož Hučín viní vyšetřovatelku, je obviněn i Josef Vondruška, ale kvůli jiné věci.

Sněmovna loni vydala Vondrušku ke stíhání
V letech 1980 až 1983 údajně týral v Minkovicích dalšího disidenta Jiřího Wolfa. Jeho prý Vondruška v Minkovicích například bezdůvodně udeřil rukou do obličeje. Wolf upadl a Vondruška mu dal ránu na solar plexus a ještě ho bil obuškem. Vondrušku vydala loni v září k trestnímu stíhání Poslanecká sněmovna.

Podnět k vyšetřování Vondruškova působení v Minkovicích v 70. a 80. letech podal předloni v září známý disident a aktivista Petr Cibulka.Vondruška popírá, že by vězně jakkoli trýznil. Podle něj jde o "holé nesmysly".

"Násilí na odsouzených se nedalo 'ututlat' ani před rokem 1989. Kromě jiného mohli psát bez kontroly dopisy mimo vězení dozorovým prokurátorům nebo soudcům," prohlásil Vondruška.

Obvinění proti němu se objevila až předloni, kdy se stal poslancem. Sám nechápe, proč s nimi někdo nevystoupil v letech 1990 a 1991, kdy se proti poměrům ve věznicích před listopadem 1989 ozývalo nejvíce lidí.
"Nic se nedělo ani v druhé polovině roku 1992, kdy jsem byl poslancem Federálního shromáždění. Natož v době, kdy jsem se v Preciose živil jako zámečník," upozornil Vondruška.

Historik Tomáš Bursík, který studoval personální spis Vondrušky z jeho minkovické éry, tvrdí, že Vondruška byl aktivní až horlivý příslušník Sboru nápravné výchovy. "Podle pravidelných hodnocení byl velice aktivní, ale při řešení problémů až příliš horlivý. Nadřízení ho často upozorňovali, aby nejednal s vězni sám, protože se tak s nimi dostává do konfliktů. Měl také zlepšit své jednání a vystupování," popsal Bursík.

"Co je špatného na tom, když je člověk v práci horlivý? Na rozdíl od některých svých kolegů jsem se snažil plnit si své povinnosti a důsledně jsem vyžadoval, aby si je plnili i vězni," řekl již dříve Vondruška.

"Je to umělá kauza, která má sloužit k odpoutání pozornosti od kauzy vicepremiéra Čunka," uvedla Dana Lysáková, předsedkyně liberecké krajské rady KSČM. "Lidi spíše trápí události kolem lyžařského šampionátu, a ne pan Vondruška. Nemáme důvod se jeho případem zabývat."

Miroslav Šimek, který podle Hučína dosvědčil Vondruškovi, že v uvedené době v Minkovicích nebyl, bydlí také v Liberci a ke všemu ve stejném domě jako Vondruška, nedaleko bývalé minkovické věznice, které Šimek v inkriminované době šéfoval. 

Vondruška byl v minulých volbách lídrem KSČM v Libereckém kraji.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video