Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Policie rozkryla obří podvod, stovky lidí poslaly přes 290 milionů korun

  • 571
Policie navrhla obžalovat sedm lidí, kteří podle ní vylákali od stovek lidí víc než 290 milionů korun. Slibovali investici do firmy z Nového Zélandu se zhodnocením až pět procent měsíčně. Na webu o tom v neděli informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

„Osoby jsou stíhány pro zvlášť závažný zločin podvodu a zločin legalizace výnosů z trestné činnosti,“ uvedl mluvčí. V případě odsouzení jim hrozí až deset let vězení.

Peníze jim na slibovanou investici poskytlo nejméně 385 lidí. Při vyšetřování byl zajištěn movitý a nemovitý majetek za víc než 60 milionů korun, doplnil Ibehej.

Žena místo podílu z milionu dolarů o peníze přišla, za rok naletěla znovu

Návrh na podání obžaloby NCOZ podala k Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze.

Obvinění podle mluvčího slibovali zhodnocení peněz zejména investicemi do bankovních garancí, komodit a realit u společnosti Investment and Trading Capital Limited se sídlem na Novém Zélandu. Úrok se měl pohybovat v rozmezí od půl procenta do pěti procent měsíčně.

NCOZ doporučuje při investicích zvýšenou ostražitost, uvedl Ibehej. Lidé by měli podle něj zejména obezřetně hodnotit a ověřovat informace od lidí, kteří se prezentují jako finanční poradci, a nenechat se zlákat slibovaným zhodnocením.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue